Hogyan korszerűsítsd az otthonod? Ez legyen az első lépés!

Kravecz Richárd
Kravecz Richárd
Olvasási idő: 8 perc

Az elszabaduló energiaárak mellett a magas infláció egyetlen előre-menekülő utat hagy a jelenleg magas fenntartási költségű otthonok tulajdonosainak: azt, hogy korszerűsítsék az otthonaikat, így hosszú távra találjanak költségcsökkentő fűtési megoldást. Ezzel a megoldással a későbbiekben kevésbé lesznek kitéve a magas rezsiköltségnek. De hogyan lehet korszerűsíteni a fűtésrendszert és melyek a legjobb megoldások?  Íme a cikk, amiből mindent megtudhatsz.

Elavult otthonok, hatalmas rezsiköltségek

Azért érintett sokakat érzékenyen az energiaválság, mert hazánkban rengetegen laknak magas energiaigényű otthonokban. Bár az évtizedekkel ezelőtt (20-40-50 éve) épült lakások vagy házak az akkor elérhető és korszerű rendszerekkel készültek, ezek mára veszítettek a hatékonyságukból, elavultak és gyakori karbantartást is igényelnek. 

A legtöbb régi otthont (ilyenek a panellakások és jellemzően a Kádár kockák, a nagyszülők házai) nem modernizálták. A nem korszerű – nagy energiaigényű – rendszerekkel gazdaságtalanul felfűtött házak, lakások szinte felkínálják a lehetőségét annak, hogy a nem megfelelően szigetelt falakon, ablakokon vagy tetőn keresztül elszökjön a meleg. Tetézi a gondot a korszerűtlen melegvíz előállítás is. 

A megoldás egyszerű, mégis nehéz, hiszen korszerűsíteni kellene az otthonokat. Lecserélni a régi, már nem hatékony radiátorokat, új fűtési és melegvíz rendszerre kellene átállni. Az ilyen beruházás azonban rengeteg komoly szakmai és pénzügyi döntéssel jár. 

A korszerűsítési beruházások hitelből történő finanszírozásának lehetséges módjait korábbi cikkünkben foglaltuk össze:

Hatékony és kevésbé hatékony energiaspóroló tippek

Számtalan cikk milliónyi – mérhető és inkább önmegnyugtató – megoldást, tippet és ötletet ír arra, hogyan csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat, ezáltal az energiaköltséget. Természetesen ezeket a tippeket érdemes megfogadni, mert bár önmagában nem okoz jelentős csökkenést az, ha a LED fényforrásunkat kevesebbszer kapcsoljuk fel, vagy fedővel főzünk, összességében csökkenthetik valamennyire az energiaszámlánkat úgy, hogy mindössze egy kevés odafigyelést kíván meg tőlünk. 

Vannak azonban olyan ötletek és elgondolások, amelyek a kényelmetlenségbe, olyan kompromisszumokba hajtanak minket, amelyet nem feltétlen szeretnénk. Vagy van rá más megoldás. 

Nézzünk egy egyszerű példát: valóban energiát takaríthatunk meg azzal, ha az otthonunk hőmérsékletét 2 Celsius fokkal csökkentjük. A gond ezzel az, hogy a megoldás kellemetlen, és nem a problémára (az energiazabáló, régi kazánra, a nem hatékony fűtési megoldásokra) koncentrál, hanem arra, hogy bár ezek az eszközök maradnak, elérhetünk pár ezer forintnyi csökkenést.

Van egy másik megközelítés is: az, hogy (akár fokozatosan, de szinte minden esetben a kazánnal kezdve) korszerűsítsük a rendszerünket, csökkentsük a veszteséget. Fektessünk bele abba, hogy ne kelljen feltétlenül kompromisszumot kötnünk. És ami talán a legfontosabb: a korszerű eszközök és megoldások miatt az otthonunk értéke nő. 

Kezdjük a kazáncserével

Mindig a kazánt kell felülvizsgálni először, aztán a hőszigetelést, mert a megfelelő hőszigetelés kulcsfontosságú ahhoz, hogy csökkenjen az otthonod fűtési energiaigénye, ne a kinti „levegőt fűtsd”.

Sokat segíthetnek a már rengetegszer ismertetett megoldások: az ablakcsere lehetősége, a nyílászárók javítása, esetleg cseréje, a megfelelő modern (például hőcserélős) szellőztetés.

Bárhogy is döntesz, fontos, hogy az első lépés mindig a rég, gazdaságtalan kazán cseréje legyen. 

Csökkentsd a melegvíz-költséget!

Minden háztartásban szükség van meleg vízre, ám a szolgáltató – logikus módon - hideg vizet szolgáltat számunkra. Neked kell tehát előállítani. Erre több lehetőséged van: átfolyó vízmelegítőt a csap elé kötve melegítheted a vizet, vásárolhatsz olyan gázkazánt, amelyik tárolja, de akár bojlerrel is felfűtheted a hideg vizet. 

Ha bojler mellett döntesz, van néhány szuper megoldás, amivel kompromisszum nélkül csökkentheted a költségeket. A legfontosabb tanács, hogy megfelelő méretű terméket vásárolj, amelyet a saját vízhasználási szokásaitok ténylegesen indokolnak., A szakértők szerint 20-25 liter / fő meleg víz elég lehet. 

Ha megvan a bojlered sokat spórolhatsz azzal, ha úgy állítod be, hogy 40-45 fokos vizet készítsen. Ez a vízhőmérséklet tökéletes fürdéshez, mosogatni és nem járatod csúcsra a bojlert azzal, hogy 80-90 fokon kell tartania a vizet. Fontos azonban, hogy ha így használod, hetente egyszer melegítsd fel a vizet 90 fok körülire, mert az elpusztítja az esetlegesen megjelenő legionella baktériumokat.

Az új bojlerek már sokkal energiahatékonyabbak mint a régebbi társaik, egy cserével tehát sokat takaríthatsz meg. 

A képen egy bojler látható.

Modern fűtési megoldások

Sokan „egy életre” vásárolnak kazánt, pedig 15-20 évente (maximum) érdemes átgondolni a cseréjét, hiszen egy energiahatékonyabb megoldással rengeteget meg lehet takarítani. Ha most építkezel, vagy új fűtési megoldáson gondolkodsz, választhatsz vegyestüzelésű kazánt.  Az ilyen kazánok előnye, hogy többféle (szilárd) anyaggal is fűthetünk vele. Fával, szénnel, pellettel de akár fabrikettel is. Ezek a tüzelőanyagok jellemzően olcsóbbak, mint a gáz és a villany. Előnyük, hogy közülük is választhatod a legjobbat, és a fűtőértékkel is tudsz játszani. Van persze hátrányuk is, mégpedig, hogy folyamatosan emberi erőforrást igényel a fűtés, és a tüzelőanyagot valahol tárolnod is kell. 

Ha kényelmesebb megoldást szeretnél, a kondenzációs gázkazánokat javasoljuk. A kondenzációs gázkazánok hatásfoka gyakran 90-94%. Kifejezetten ajánljuk, ha alacsony hőmérsékletű a fűtési rendszered. A most nagyon divatos és költséghatékony padlófűtéshez például tökéletes, hiszen a csőben cirkuláló víz hőmérséklete 30-35 fok, amit sokkal gazdaságosabban lehet előállítani, mint a radiátorhoz szükséges sokkal magasabb hőmérsékletű vizet. Az ilyen gázkazán előnye, hogy akár tárolóval is megveheted, így bármikor van meleg vized. Van még egy érvünk mellette: zárt égésterűek, biztonságosak, nem okozhatnak például CO mérgezést. Ha új kazán vásárlását fontolgatod, és a kazánon kívül más korszerűsítést is tervezel, akkor javasoljuk, hogy számoltasd át az otthonod hőigényét, mert lehet, hogy a szigeteléssel, ablakcserével csökken és nem kell olyan nagy teljesítményű gázkazán sem.

A hőszivattyú is egy rendkívül jó megoldás a fűtés modernizálására, a hatékonyság növelésére. Többféle hőszivattyú létezik, mindnek az az elve, hogy a kinti levegőből fűti az otthonodat. Ez most kicsit furán hangzik, hiszen, ha kint „meleg van” akkor mi dolga a hőszivattyúnak és hogyan fűt? Nos a hőszivattyúnak nem pont ugyanaz jelenti a meleg levegőt, mint nekünk, egy bizonyos külső hőmérsékletig gazdaságos a vele való fűtés.

Választhatsz hibrid rendszert is, ez azt jelenti, hogy egyszerre működtetsz hőszivattyút és gázkazánt is, így mindkettő előnyeit ki tudod használni. Kifejezetten jó döntés akkor, ha a házad nagy, esetleg emeletes. Ilyenkor egy - pontosan kiszámított és a házad hőigényéhez igazított teljesítményű - hőszivattyú egy bizonyos külső hőmérsékletig tudja biztostani az általad elvárt hőmérsékletet, de extrém körülmények között a gázkazán rásegít a fűtésre. (Egy bizonyos minimum külső hőmérséklet alatt pedig a gázkazán veszi át a fűtési szerepet. Így neked mindig alacsony marad a számlád.) A rendszer akkor a leghatékonyabb, ha egyszerre van padlófűtésed és radiátorod is. A kiépítése sem vészes, hiszen néhány nap alatt megoldható.

Korszerűsítés a kulcs

Kétféle megoldási lehetőséged van tehát. Az egyik a könnyebbnek látszó, amikor megtartod a régi fűtési rendszeredet és esetleg kellemetlen kompromisszumok árán mindent megteszel azért, hogy csökkentsd a költségeidet. A másik, ha átgondolod a lehetőségeidet, és a fűtéskorszerűsítés mellett döntesz. Mielőtt azonban rászánod magad a beruházásra, érdemes a megfelelő szakértővel konzultálni, hogy valóban a számodra legjobb megoldást választhasd.

chatsimple