Hogyan lehet kimaxolni az állami támogatásokat?

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Egyre több támogatás közül választhatnak a gyermekes és gyermeket vállaló családok: a korábbinál többet és nagyobb összeget kaphatnak. Babaváró hitelCSOK, GYES? Ki, melyikre jogosult? Nézzük, mire számíthattok!

GYES, GYED, CSED - mi áll a rövidítések mögött?

 • A CSED (csecsemőgondozási támogatás), a GYED (gyermekgondozási díj), a GYED Extra, a GYES (gyermekgondozást segítő ellátás).
 • A CSED, azaz a Csecsemőgondozási díj, 24 hétig jár nektek, és a bruttó fizetés 70 százaléka lehet. Ez 2021 júliusától 100 százalékra emelkedik.
 • GYED, a Gyermekgondozási díj a korábban szerzett jövedelmetek napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely maximum a minimálbér duplájának 70%-a lehet. Ez 2021-ben bruttó 234.360 Ft. A GYED addig jár nektek is, amíg a gyermek 2 éves lesz, ha esetleg ikreitek vannak, akkor 3 évig.
 • A GYED-nek vannak speciális változatai, például a diplomás GYED. Azoknak a kismamáknak jár, akik főiskolán vagy egyetemen, akár mesterképzésben tanulnak. Ők a minimálbér vagy a garantált bérminimum 70 százalékát kapják, ami 2021-ben több mint 117 ezer, illetve több mint 153 ezer forint.
 • A GYED akkor is jár, ha dolgoztok is a gyermeknevelés mellett, ez a megoldás GYED Extraként ismert. Az összege pedig megegyezik a már említett GYED-del. Ha a dolgozó szülők helyett a gyerekeket a még dolgozó nagyszülők gondozzák, akkor 2020. január 1-től ők is felvehetik a GYED-et, ez a nagyszülői gyed.
 • A GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) a gyermek 3 éves koráig jár, ha ikrek, akkor addig, amíg suliba kell menniük. A GYES összege 28 500 forint.
 • A listából a családi pótlék sem maradhat ki. Ennek az összege attól függ, hogy hány gyermeket neveltek. Így 12,2-17 ezer forint jár, attól függően, hogy a párotokkal vagy egyedül nevelitek-e a gyermeket.
 • További segítséget jelenthet a családi adókedvezmény, amely a gyermekek számától függően havi 10-99 ezer forint is lehet. *

Babaváró hitel - segítség a lakáshoz vagy a mindennapokhoz

Na és akkor most eljutottunk az alapban járó juttatások után az legújabb és hathatós segítséget jelentő támogatásokhoz, köztük a Babaváró hitelhez. Ez a támogatás teljesen új a gyerekesek számára.

A lényege, hogy 10 millió forint bármire elkölthető, kedvezményes hitelt kaphattok, ha már útban van a baba vagy vállaltok gyermeket. További előnye, hogy a Babaváró hitel törlesztése maximum havi 50 ezer forint lehet, és felfüggeszthető, miután megjött a baba. Ráadásul a teljes hitelt elengedi a bank az állam segítségével - azaz nem kell visszafizetni a felvett összeget -, amennyiben megszületett a harmadik gyermeketek is. A Babaváró hitelről a money.hu oldalán minden részletet megtaláltok. Sőt egy kalkulátorral is készültünk, a munkatársaink segítséget is nyújtanak, ha kérdésetek van.

CSOK - segítség lakáskérdésben

Ez az újabb rövidítés a családi otthonteremtési kedvezményt takarja. A CSOK segítségével új lakást vehettek, esetleg másik használt lakásba költözhettek, de fel is újíthatjátok, bővíthetitek a mostanit.

 • Szemben a Babaváró hitellel, a CSOK-os támogatásokat csak lakáscélra költhetitek el.
 • A CSOK keretében igényelhettek vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt is. Mind a kettő a gyermekek számától függ, valamint attól, hogy új vagy használt lakást szeretnétek venni vagy bővíteni, esetleg házat építenétek.

Nézzünk néhány konkrétumot!

 • Használt lakás vásárlásra vagy a meglévő lakásotok bővítésére is kérhettek CSOK-ot. 1 gyermekre 600 ezer forint csokos pénz jár, amit minimum 40 négyzetméteres lakásra fordítotok, 2 gyermeknél már 1,43 millió forintot kaphattok, a lakásnak pedig legalább 50 négyzetméteresnek kell lennie.
 • Más a helyzet, ha új lakást vásárolnátok vagy családi házat szeretnétek építeni. 1 gyermeknél 600 ezer forint támogatás jár, a minimális alapterület a lakásnál 40, a háznál pedig 70 négyzetméter. 2 gyermeknél viszont már 2,6 millió forintot kaphattok, viszont a minimálisan szükséges alapterület is nő: lakásnál 50, háznál 80 négyzetméteresnek kell lennie az ingatlannak.
 • Az előbb említett összegek ingyen pénzt jelentenek, azaz nem kell azokat visszaadni. Emellett viszont a CSOK keretében kedvezményes lakáshitelt is kaphattok, a gyermekek számától függően akár 10-15 millió forintos kölcsönt is. Utóbbiban az a pláne, hogy alacsonyabb a kamata, mintha ugyanezt az összeget a CSOK nélkül vennétek fel.
 • A támogatás megszerzéséhez, a kedvezményes hitel igényléséhez szigorú feltételeknek kell megfelelnetek. Ráadásul 2019. július elejétől több változás is történt. Szakértőink díjmentesen segítenek bármilyen CSOK-kal kapcsolatos kérdésben.

* Megjegyzés: A gyermekek után járó juttatásokról, támogatásokról, feltételekről részletes tájékoztatást találtok a Magyar Államkincstár honlapján, egész pontosan ezen a linken.

Fotó: Shutterstock