Sokat bukhatsz, ha forintkártyáddal külföldön vásárolsz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Manapság már nagyon sok embernél a bankkártya jelenti az fő fizetési eszközt, szerencsére egyre többen választják a készpénzes fizetés helyett, ami kedvező, mert a készpénzállomány fenntartása a teljes gazdaságra vetítve jelentős kiadást jelent.

Többszöri váltás lehet

A bankkártyás vásárlás kényelmes, belföldön és külföldön is ingyenes, s nem terheli tranzakciós illeték fizetési kötelezettség sem. Azonban külföldön már érdemes résen lenni a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében. Mégpedig azért, mert, ha forintszámládhoz kapcsolódik a kártyád, amellyel külföldön szeretnél vásárolni, akkor a tranzakció elszámolását a bankod ugyan forintban bonyolítja, de emögött devizaügyletek vannak. Egyrészt a kártyatársaság dollárban vagy euróban számol. Másrészt ahol külföldön vásárolsz – legyen az egy üzlet, étterem, kávézó, szálloda stb. – ott jellemzően a helyi pénznemben lehet fizetni. Összességében többszöri devizaváltásra is sor kerülhet, ez pedig megdobhatja a végösszeget. Külföldi utazásod előtt tehát tanácsos megnézni, hogy éppen hol áll az euró és a dollár árfolyama, a legtöbb kártyatársaság ezekkel bonyolítja a váltásokat. Ha pedig olyan országba mész, ahol nem ezeket a devizákat használják, akkor a helyi pénz aktuális árfolyamát is érdemes megnézni.

Milyen árfolyamon számol el a bankod?

Sok esetben tehát a helyi pénzben történő vásárlás után a kártyatársaság árfolyamán dollárra vagy euróra váltódik a pénz, majd itthon a mi bankunk váltja át forintra az összeget. A kártyatársasági árfolyamok az esetek döntő részében korrektek, a piacon elérhető legjobbak között vannak. A bankok zöme itthon deviza eladási árfolyamon számolja át a külföldi kártyás fizetést. Ez kedvezőbb árfolyam, mintha valuta árfolyamot alkalmaznának. Ugyanakkor fontos pontosan utánanézni, hogy a te bankod milyen módon számolja el a külföldi költéseket, milyen árfolyamot alkalmaz.

Nem éri meg forintban fizetni külföldön!

Egyre több alkalommal találkozhatunk azzal, hogy külföldi bankkártyás vásárláskor a POS-készülék felkínálja, hogy forintban is fizethetjük a vásárlás összegét. Ezt az úgynevezett Dinamikus valutaváltás (Dynamic Currency Conversion - DCC) szolgáltatás teszi lehetővé. De ezzel legyünk résen! A forint nem épp a világ legfelkapottabb fizetőeszköze, épp ezért a bankkártya elfogadást működtető külföldi pénzintézeteknek nem igazán van szüksége arra, hogy forintban képződjön bevétele. Vagyis a bank már eleve olyan árfolyammal számol, amely neki kellő fedezet nyújt az „egzotikus” valuta visszaváltására. És ez az árfolyam messze rosszabb, mintha a kártyatársaságra és a magyar bankunkra bíznánk a váltást. Általánosságban azt lehet tanácsolni, hogy minden országban a helyi pénznemben fizessünk a bankkártyánkkal!

A fizetés pontos végösszege eltérhet

A külföldi vásárlásnál is működik a bankunk sms-küldési (push üzenet) szolgáltatása, így a vásárlás pillanatában üzenetben megkapjuk, mennyit is fizettünk forintban az áruért. Ez beszédes lehet a pontos árfolyam meghatározására. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a fizetésünk végösszege ettől eltérhet. Szerencsére a digitalizált világban számos tranzakció azonnal lezajlik, ám amikor kártyával fizetünk, csak a terhelés történik meg. A végleges elszámolás akkor következik be, ha a kereskedő bankja „elkéri” a pénzt a bankunktól. Ez akár 1-2 napos késéssel is történhet, attól függően, hogy a POS-készüléket üzemeltető kereskedővel milyen rendszerességgel számol el az ottani bank. Egy-két nap alatt pedig az árfolyam változhat. Ennek következtében fizetésünk végösszege magasabb, vagy alacsonyabb lehet, mint az az első terheléskor látszott. Érdemes tehát külföldi utazás után átnézni az egyenleget ás a bankszámlakivonatot, hogy lássuk, valójában mennyit is költöttünk.

Nem olcsó a külföldi pénzfelvétel

Persze előfordulhat, hogy készpénzre – „helyi pénzre” – van szükséged külföldön, és az itthon megszokott gyakorlat szerint egy ATM-et választasz. Ennek azonban költsége lehet, esetenként jelentős, akár több 1000 forintos lehet a végösszeg. Bár külföldön nem kell a pénzfelvétel után tranzakciós illetéket fizetni, mint az itthoni tranzakciók után, de a külföldi ATM-használat összességében sokkal drágább, mintha itthon vennél fel pénzt. Külföldi utazás előtt tehát érdemes a külföldi ATM-használt díjait is megnézned a saját bankodnál.

Saját bankod olcsóbb lehet

Érdemes annak is utánanézned, hogy a bankod, ahol számládat vezeted, rendelkezik-e az adott országban is bankkal. Több pénzintézet ugyanis a bankcsoport egészében kedvezményes dííjon kínál pénzfelvételt ügyfeleinek – van olyan bank, ahol a hazai pénzfelvétel díján juthatsz hozzá a szükséges összeghez. Ennek „ára”, hogy keresni kell a célországban is egy bankfiókot, hogy onnan vegyél fel pénzt.

Tervezzük meg a pénzfelvételt!

Miután a külföldi készpénzfelvételnek jellemzően van egy fix költsége – amelyet bankodnak a pénzkiadó automatát üzemeltető külföldi banknak fizet -, ezért a készpénzfelvétel díja jellemzően így néz ki: 3 (4) euró + x százalék. Ebből kikövetkeztethető, hogy külföldi utazáskor, ha készpénzre van szükségünk, érdemes egyszer nagyobb összeget kivennünk az automatából, hiszen így csökkenthető a pénzfelvétel fajlagos költsége.

Sokan esküsznek az itthoni valutaváltásra. Ez sok szempontból kézenfekvőnek tűnik, de azért itt is érdemes néhány dologról beszélni.

  1. A pénzváltó helyeken is nagyon különbözőek az árfolyamok – a forgalmas bevásárlóközpontokban vagy az idegenforgalmilag felkapottabb helyeken sokszor jóval rosszabb árfolyamon vásárolhatunk valutát.
  2. A valutaváltást itthon 3 ezrelékes (maximum 6 ezer forintos) illeték terheli, ám sok valutaváltó ennél magasabb konverziós (váltási) költséget számol fel. Sok esetben a felszámított költség sávos, mértéke annak fényében csökken, milyen nagyságú valutát váltunk. Ha tehát csak zsebpénzt szeretnénk magunkkal vinni, fajlagosan a valutaváltás is drága lehet.
  3. Néhány felkapott valutát (euró, dollár, kuna) leszámítva, több külföldi fizetőeszköz itthon is egzotikusnak számít. Ezek beszerzése, tartása költségesebb, hiszen kevésbé forog. Ez bizony az árfolyamban is meglátszik.
  4. Ha viszont „felkapott” valutát viszünk külföldre, ott azzal kell számolnunk, hogy a helyi pénzre való cserélése, vagy a helyi pénzt kiváltó fizetés újabb átváltással jár, amit vagy pénzváltó, vagy a kereskedő tesz meg. Ettől még ez újabb valutaváltás, ahol a partnerünk is keresni szeretne. vannak természetesen országok, ahol a helyi pénz elértéktelenédes vagy épp a magas infláció miatt bevett gyakorlat például euróban fizetni, de azért az alku során nem árt tisztában lennünk azzal, milyen árfolyamon jegyzik a helyi valutát – ezt pénzváltó applikációkkal vagy a google, yahoo valutakonverterével ellenőrizni tudjuk.