Lakásbiztosítás kedvezmények: hol kössek biztosítást az otthonomra?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 13 perc

2024-től kezdve egész március hónapban díjmentesen felmondhatod a lakásbiztosításodat. A biztosítók emiatt extra kedvezményekkel és rendkívüli akciókkal készülnek a lakáskampányra. A díjkedvezmények mellett pénzt, vásárlási utalványt, okoskamerát és okosórát is lehet nyerni. Összegyűjtöttük, hol milyen akciókkal találkozhatsz, elmagyarázzuk viszont azt is, miért nem szabad csak ezek alapján új lakásbiztosítást választani.

Ha a Gránit Bankon keresztül kötöd meg a Gránit Biztosító (egykori Wáberer) Házmester Otthonbiztosítását, akkor 15 százalék díjkedvezményt kaphatsz. Ezen kívül megnyerheted a három darab 1 millió forinttal feltöltött Gránit bankkártya egyikét, ha 2024. március 31-ig a Gránit Bank mobilapplikációjában (Gránit eBank) és weboldalán elérhető kalkulációs felület bármelyikén Házmester lakásbiztosítást kalkulálsz és elindítod a szerződéskötést, valamint befizeted az első biztosítási díjat az ajánlat beküldését követő 30 napon belül. A nyereményjáték sorsolása 2024. május 15-én történik, a nyerteseket május 31-ig sms-ben és telefonon értesítik. A Gránit Biztosítónál ezen kívül a Megóv-Lak Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás érhető el.

Az Alfa (Aegon) OKÉ Lakásbiztosítását 50 százalék díjkedvezménnyel és egy ajándék kiegészítő fedezettel kötheted meg akciósan 2024. április 15-ig. Ha az új szerződés éves díja eléri az 50.000 forintot, és ezt 2024. április 30-ig befizeted, akkor egy 2022-es Tesla okos biztonsági kamera 360°-at kaphatsz ajándékba az 500 darabos készlet erejéig. Ezen kívül még a Kupola fogyasztóbarát lakásbiztosítás érhető el a társaságnál.

A Colonnade az Édes Otthon Lakásbiztosításra akár 40% kedvezményt ad, ami az alábbiakra járhat: díjfizetés módja (max. 8%), díjfizetés gyakorisága (max. 8%), elektronikus kommunkáció (5%), elektronikus kárrendezés (5%), a szerződő életkora és az ingatlan építési éve alapján (18%). A Colonnade Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás után legfeljebb 15 százalék kedvezmény vehető igénybe.

A Groupama Vesta lakásbiztosításnál akár 16 százalék kedvezmény jár, ha több groupamás biztosítás is van a családban. Szintén kedvezményt ér, ha legalább 3 évig nem mondod fel a szerződést (15%), ha egy összegben fizeted az éves díjat (10%), ha van OTP-s folyószámlád (5%) és ha az e-ügyintézést választod (4%). A Vesta Q Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítással összesen akár 35 százalék kedvezményben részesülhetsz.

Ha új Generali lakásbiztosítást kötsz elektronikus számla és elektronikus kommunikáció választásával, valamint kéred a banki átutalás vagy a csoportos beszedési megbízás fizetési lehetőséget 3 éves hűségengedménnyel 2024. április 30-ig, akkor az első évben Házőrző Nívó esetén akár 37 százalék, Házőrző Extra választásakor akár 42 százalék, Házőrző Top biztosítás megkötésével pedig akár 48 százalék díjkedvezményben részesülhetsz. Ami a felsorolt kedvezményekből nemcsak a biztosítás első évére, hanem teljes élettartamára vonatkozik: 3 év hűség, amit háromévente újra vállalsz (20%), elektronikus számla és elektronikus kommunikáció (5%), negyedéves díjfizetés és banki átutalás (6%). 2024. április 1-jétől 2025. március 31-ig plusz 10 százalék biztosítási védelmet adnak ajándékba, ami azt jelenti, hogy ha az épületkárra kifizethető biztosítási összeg nem elég az épület újraépítésére, akkor akár még plusz 10%-ot is kifizethetnek ezen az összegen felül. További kedvezmények: 10% engedmény 50 évnél idősebbeknek az alapdíjból, 5% kármentességi kedvezmény az alapdíjból, 20% önrész-kedvezmény az alapkockázatok díjából.

A Generali Házőrző Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás mellé az alábbi kedvezmények járnak: elektronikus kommunikációs kapcsolattartás (4%), csoportos beszedés (21%), éves díjfizetés (6%), plusz 10% biztosítási védelem (2025. március 31-ig), és három ingyenes szolgáltatás jár (2024. március 31-ig megkötve, téli vakációs csomag részeként).

A Genertel lakásbiztosítás három csomagja (Start+, Komfort, Extra) 10 százalékos hűségkedvezménnyel köthető 3 év vállalásával. A fizetési mód és gyakoriság után legfeljebb 23, több szerződés esetén 10 százalék kedvezmény jár. Ha legalább 35.000 forintos éves díjjal kötsz szerződést, 3 év hűségidőt vállalsz és teljesíted a feltételeket, akkor 2024. április 28-ig okoskamerát kaphatsz ajándékba. 2025. március 31-ig plusz 10% biztosítási védelmet adnak ajándékba a lakásbiztosítás értékállóságának növeléséhez. A Genertel Start Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításhoz legfeljebb 33 százalék kedvezmény vehető igénybe.

Az Allianz Otthonom lakásbiztosításnál 3 év hűségidő választása esetén 20 százalék kedvezmény jár, ami meglévő (élő és díjrendezett) Allianz biztosítás esetén további 10 százalék kedvezménnyel egészíthető ki. Az online kötött lakásbiztosítás kedvezménye 10 százalék. 2024. május 2-ig ehhez a lakásbiztosításhoz díjmentesen választhatsz extra biztosítási limitet főépülethez (+25%) vagy jogsegély biztosítást, amit a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szolgáltat (telefonos jogi tanácsadás, hozzájárulás az ügyvédi költségekhez). Ezen kívül kedvezményes díjért (évi 7900 Ft) igényelhetsz nagy értékű diagnosztikai szolgáltatást is (CT, MRI, Pet-CT, Cardio-CT), aminek a költségét 400.000 Ft/év összegig állják. Továbbá az Allianz Összhang Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást is választhatod.

A K&H Biztosító online kötött lakásbiztosításai után 25 százalék kedvezmény jár. A tavaszi kampánykedvezmény keretében 2024. március 21-ig 20 százalék további kedvezményt érvényesíthetsz. Ha éves díjfizetési gyakoriságot választasz, 15 százalékot spórolhatsz. A készlet erejéig Xiaomi Redmi Watch 2 Lite Black típusú okosórát nyerhetsz, ha már rendelkezel K&H lakásbiztosítással vagy 2024. április 2-ig kötsz egyet, és kötsz egy K&H-s életbiztosítást a megadottak közül (K&H életbiztosítás, K&H rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás, K&H hozamhalmozó), valamint rendelkezel a K&H Biztosító rendszereiben marketing célú megkereshetőséggel, és nem tiltakozol az alapszintű marketing célú adatfelhasználás ellen.

A KöBE Otthonbiztosítása kockázati, üzletpolitikai és egyéb kedvezményeket ad, amelyek legnagyobb mértéke 55 százalék. Hasonló kedvezmény a KöBE Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításnál és a KöBE Easy I. lakásbiztosításnál nincs.

Az Union24 Otthonbiztosításhoz 10 százalék kedvezményt kaphatsz az éves díjból (a VALTAS10 kuponkóddal). Kedvezmény járhat az önrész vállalásáért (max. 20%), a díjfizetés módja (5%) és gyakorisága (legfeljebb 4%) után, ezen kívül partnerkedvezmény (5%) és kiegészítő biztosítások utáni kedvezmény (5%) érhető el. A Kandalló Extra lakásbiztosításnál ehhez képest az önrészért 45%, az éves díjfizetésért 8% kedvezmény is járhat. Az Union Értem Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításnál az e-kommunikáció választása esetén a lakásbiztosítás díjából 10% engedményt adnak.

Az Uniqa HomeGuard lakásbiztosítás 2024. május 2-ig történő online megkötéséért 20 százalék kedvezmény jár. További kedvezmények: újjáépítési érték EXTRA záradékkal (14%), kampány kedvezmény All Risks záradékkal (14%), balesetbiztosítás együttkötési kedvezmény (25%), balesetbiztosítás együttkötési kedvezmény újjáépítési érték EXTRA záradékkal (19%), balesetbiztosítás együttkötési kedvezmény All Risks záradékkal (19%), csoportos beszedési megbízás (8%), online díjfizetés (8%), banki átutalás (6%), e-mailes kommunikáció (10%), 3 év hűségidő (10%). Az Uniqa Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításnál csoportos beszedési megbízás (23%), online díjfizetés (14%), banki átutalás (14%), e-mailes kommunikáció (10%) és 3 év hűségidő (10%) után érhető el kedvezmény.

pénzérme kupacok, rajta kis házikó, lakásbiztosítás kampány koncepció, kedvezmények, akciók

A Signal Iduna biztosító Otthon és a Bástya Max lakásbiztosításánál 15 százalék kedvezményt adnak az éves díjból, ha te vagy egy családtagod rendelkezik a társaságnál bármilyen más biztosítással (kgfb, casco, baleset- vagy életbiztosítás stb.) A Bástya Max esetében ezen kívül 7,5% egzisztenciaalapítási kedvezményt kaphatsz, ha a vállalkozásod kevesebb mint 5 évvel ezelőtt alapítottad, valamint több kockázatviselési hely együttes biztosítása esetén akár 10% engedményre is jogosult lehetsz a biztosításod éves díjából.

A CIG Pannónia LakóTárs Lakásbiztosítást, ha online megkötöd 2024. május 2-ig, és ehhez a CIG1 kuponkódot használod, akkor az első hónap díját a biztosító átvállalja. Ha ugyaneddig a dátumig az MBH Bankon keresztül kötsz LakóTárs Lakásbiztosítást (Bázis, Optimum, Prémium csomagok) vagy LakóTárs Extra Lakásbiztosítást, és hozzájárulsz a CIG Pannónia Biztosító közvetlen üzletszerzési célú megkereséséhez, akkor a két darab, egyenként 500.000 forint értékű IKEA-utalvány egyikét nyerheted meg. A sorsolást május 21-én tartják, az eredményről ezután 5 munkanapon belül értesítenek.

A Magyar Posta Biztosító PostaÉdesOtthon, BiztosOtthon, PostaOtthon24 Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, PostaFészekŐr lakásbiztosításai egyikét 2024. április 30-ig megkötve 10 millió forintot nyerhetsz (a sorsolás május 30-án lesz, egy nyertessel). Ha a megadott címre még nincs biztosításod a Postánál, akkor a PostaÉdesOtthon 2024. május 5-ig történő megkötéséért egy évre ajándékba adnak egy kiegészítő biztosítást. A 2024. április 30-ig PostaÉdesOtthon lakásbiztosítási díjat kalkuláló és szerződést kötő ügyfelek részt vesznek a Jövőtervező nyereményjátékban is, aminek keretében egy darab 100.000 forint értékű Rewin ajándékkártyát sorsolnak ki április 9-én. A 2024. március 31-ig PostaÉdesOtthon lakásbiztosítást kötők között egy Apple Watch Series 9 okosórát sorsolnak ki május 7-én.

Ne csak az akciókra figyelj, mikor lakásbiztosítást váltasz

Bár kétségtelenül kecsegtetőnek tűnnek a felsorolt akciók és kedvezmények, ne csak ezekre alapozva válassz lakásbiztosítást. Önmagában egy százalékos érték nem sokat jelent, ha nem tudod, hogy milyen díjakra érvényesítik. Ugyanígy az sem mindegy, hogy mit tartalmaz egy lakásbiztosítás a fedezetekre nézve.

Ha például 10.000 forintos díjra kapsz 20 százalék kedvezményt, akkor csak 8 ezret kell fizetned. De lehet, hogy egy másik biztosítónál csak 5 százalék a kedvezmény, a díj mégis kevesebbe, mondjuk 7 ezer forintba kerülne, és talán még több szolgáltatás is járna cserébe.

Bizonyos kedvezményekért ráadásul olyasmiket is vállalni kell, amik nincsenek ingyen. Például ha másik biztosítást kell kötni, akkor ennek a havi díja miatt a kedvezmény máris elveszhet. Vagy jutalmazhatják, ha csoportos beszedésként fizeted be a díjat, de ez a bankod felé nagy valószínűséggel plusz költséggel fog járni. A kedvezmények sokszor limitáltak, és csak az első évre vonatkoznak, vagy ahogy láthattuk, három év hűséget várnak el tőled.

A sorsolással nyerhető pénz, vásárlási utalvány, okoskamera és okosóra csábító, de ezeket több tízezer ember között sorsolják ki, így a nyerési esély igen alacsony.

Mire figyelj az akciók helyett?

A díjkedvezmények és azok feltételei jó kiindulási pontnak bizonyulhatnak, ám mindenképp érdemes díjkalkulációt végezni a biztosítóknál. Ezt a legtöbbüknél online formában megteheted, sőt jutalmazzák is, ha ilyen módon kötsz náluk lakásbiztosítást.

Fontos a biztosítási összeg, amit azonban ne az ingatlanod piaci, hanem az újjáépítési értékeként határozz meg. Ha ennél kisebb összegre szerződsz, azt alulbiztosítottságnak hívják, és kártérítésnél hátrányos helyzetbe kerülhetsz: a biztosító megnézi ilyenkor, hogy a biztosítási összeg, amire szerződtél, hány százalékát teszi ki az újjáépítési értéknek, és ilyen arányban fog csak fizetni. Pontosan ezért – az infláció miatt – a meglévő lakásbiztosításod is elavult lehet, amit érdemes felülvizsgálni. De túlbiztosítani sem érdemes az ingatlant és az ingóságokat: ne fizess olyan szolgáltatásért, amit nem használsz ki.

Az új, megfelelőnek tűnő lakásbiztosítás feltételeit mindenképp alaposan olvasd át; nézd meg, mire térít, mikor kell önrészt vállalni, és milyen kizárások vannak. Nézd meg, miket foglal magába az alapbiztosítás, és milyen kiegészítő biztosítások köthetők. Előfordulhat olyan eset, hogy egy elsőre drágábbnak tűnő biztosítás összességében előnyösebb, mint az olcsóbb, mert az alapkonstrukció olyan fedezeteket is tartalmaz, amikért az olcsóbb esetében kiegészítő biztosításként külön díjat kellene fizetni. Ezen kívül lényeges, hogyan zajlik a kárbejelentés, a kárrendezés és az ügyintézés, kapcsolattartás, lehet-e ezeket elektronikus csatornákon, online végezni.

A meglévő lakásbiztosítás felmondásának március 31-ig (2024-ben április 2-ig) vagy legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőző 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz,

tehát nem a feladás, hanem a beérkezés dátuma számít, bár online intézve természetesen ez is gyorsabb. Márciusi felmondás esetén a 30 napos felmondási időt követően, évfordulós felmondás esetén az évfordulót követően kezdődhet meg az új lakásbiztosítási szerződés kockázatvállalási periódusa a másik biztosítónál.