Mennyibe kerül a családoknak a CSOK Plusz?

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 6 perc

2024. január elsejétől igényelhető a CSOK Plusz. A  legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott hitel a gyermeket vállaló házaspároknak segíthet lakáscéljaik megvalósításában. Mint ahogyan a CSOK Plusz kamatát tekintve is lehetnek eltérések a pénzintézetek között - vannak bankok, akik 3 százalék alatti, egész pontosan 2,89 százalékos kamattal adják -, úgy a kezdeti banki költségekre vonatkozóan is csak a maximum van rendeletbe foglalva, vagyis ettől lefelé szabadon eltérhetnek és el is térnek a hitelt nyújtó pénzintézetek. 

A bankok kezdeti költségei szabályozottak

Mivel a CSOK Plusz alapvetően egy hitelkonstrukció, ezért egy klasszikus banki kölcsönkérelmi folyamat során igényelhető, melynek rendszerint vannak költségei is.

A CSOK Plusz igényléséhez kapcsolódóan azonban rendeletben van szabályozva a banki díjak maximuma, melyet a kölcsön igénylésével és folyósításával összefüggésben elkérhetnek a bankok. Ez a díj összesen nem lehet több mint a megigényelt kölcsönösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 300 000 forint. Ez az összeg nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját. 

Nézzük át, melyek azok az alapvető díjtételek, melyek a hiteligénylés/folyósítás során felmerülnek a bankoknál:

 • Folyósítási jutalék/Szerződéskötési díj/Ügyfélminősítési díj
 • Rendelkezésre tartási jutalék
 • Értékbecslés (fedezetminősítés) díja
 • Helyszíni szemle díja
 • Számlavezetés díja (a bankszámla fennállása alatt végig havonta fizetendő díj)
Magyar forint bankjegek mellett egy fekete számológép.

Illetve a további díjak, amelyeket nem a bank számít fel, de felmerülnek a folyamat során:

 • Ingatlan nyilvántartás eljárás díja
 • Tulajdoni lap lekérdezés díja
 • Térképmásolat lekérdezés díja

A konstrukciók kialakításakor a bankok beárazták CSOK Plusz termékek költségeit és az egyes díjelengedési akciók is  elindultak, hiszen a különböző költségeket érintő engedmények fontos elemei a pénzintézetek ügyfélszerzésének. 

A banki hirdetményekből dolgozó kalkulátor segítségével pontosan megnézheted, hogy az egyes hitelösszegeknél bankonként milyen kezdeti költséggel kell számolni. 

 • 15 millió CSOK Plusz igénylése során a várható banki költség 0-180 000 Ft között változik
 • 30 millió CSOK Plusz igénylése során a várható banki költség 0-292 500 Ft között várható
 • 50 millió CSOK Plusz igénylése során a várható banki költség 0-367 500 Ft lehet

Alapvetően a legnagyobb díjtétel a banki költségek között az úgynevezett ügyfélminősítési/folyósítási/szerződéskötési díj. Változó, hogy mely díjakra adnak kedvezményt vagy melyeket térítik vissza a bankok, de fontos, hogy vannak pénzintézetek, amelyek akció keretében a legjelentősebb tételt, azaz a folyósítás díját is részben vagy teljesen elengedik. 

Az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó egyéb díjak

A CSOK Plusz kalkulátorban szereplő kezdeti költségek azért lehetnek bizonyos hitelösszegnél akár 300 ezer forint felettiek is, mert az értékbecslés és helyszíni szemle díja nem számít bele a banki költségek 300 ezres maximumába, illetve vannak - az igényléssel járó - egyéb, de nem a bank által kiszabott díjtételek, ahogyan feljebb részleteztük is ezeket. Ugyanakkor akadnak bankok, melyek ez utóbbi díjakat is átvállalják akció keretében, vagyis például az értékbecslés, a földhivatali ügyintézés, a Takarnet lekérdezés díja is kerülhet akár 0 forintotokba is. Ha például a CIB Banknál igénylitek a CSOK Pluszt, akkor kezdeti költséggel nem kell  számolnotok, de a Gránit Bank esetében is mindössze pár ezer forint a hitellel kapcsolatos kezdeti költség.

Adásvételi szerződés, értékbecslés és földhivatali ügyintézés

Alapesetben az értékbecslés díja egyébként bankonként eltérő, mértéke 45 000-60 000 Ft között mozog.

Az ingatlan nyilvántartás eljárás díja 12 600 Ft, a tulajdoni lap 3000 Ft, a térképmásolat szintén 3000 forintba kerül.

Költségként merülhet fel még az adásvételi szerződés, melynek ügyvédi díja jellemzően a vevőt terheli. Ennek mértéke a vételár 0,5%-1,5%-a között van. A tulajdonjog bejegyzéséért további 6 600 Ft-ot kell megfizetnetek a földhivatalnak.

Közjegyzői okiratba foglalás

A banki szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, melynek mértékét azonban szintén korlátozta  a jogalkotó, a következőképpen alakulnak a különböző hitelösszegek tükrében:

 • 3 000 000 forintot meg nem haladó ügyérték esetén 10 000 forint;
 • 3 000 000 forint feletti, de 5 000 000 forintot meg nem haladó ügyérték esetén 14 000 forint;
 • 5 000 000 forint feletti, de 10 000 000 forintot meg nem haladó ügyérték esetén 16 500 forint;
 • 10 000 000 forint feletti, de 15 000 000 forintot meg nem haladó ügyérték esetén 19 500 forint;
 • 15 000 000 forint feletti, de 30 000 000 forintot meg nem haladó ügyérték esetén 23 500 forint;
 • 30 000 000 Ft feletti, de 50 000 000 forintot meg nem haladó ügyérték esetén 27 500 forint.

A közjegyzői díjakra is több bank ad visszatérítést.

Kedvező előtörlesztés és illetékmentesség CSOK Plusszal

Nem az igénylésnél felmerülő költség, viszont később lényeges lehet, hogy a CSOK Plusz hitel előtörlesztése is nagyon kedvező, díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át. Ugyanakkor ha hitelszakértőn keresztül igénylitek a CSOK Pluszt, akkor a legtöbb bank esetében az ötödik év után ingyenes az elő- és végtörlesztés, ha azt nem hitelkiváltásból valósítjátok meg.

Mivel a CSOK Pluszból vásárolt ingatlan illetékmentes, ezért vagyonszerzési illetékkel nem kell kalkulálni a vásárlást követően.

A CSOK Plusz 2024. január 1-től elérhető, vagyis a legtöbben még információkat gyűjtenek a támogatott hitelről és feltételeiről.  A bankok weboldalán már rendelkezésre állnak a hirdetmények, amikből megtudhatod az egyes konstrukciókra vonatkozó részleteket, ezeket azonban sokszor nem egyszerű értelmezni, végképp időigényes összehasonlítani. Ebben segíthet a kalkulátor és egy tapasztalt hitelszakértő naprakész tudása. A hitelszakértői szolgáltatás amellett, hogy díjmentes, a bankválasztáson túl a teljes ügyintézéssel járó terhet leveszi a vállatokról. 

chatsimple