Mi a menete, milyen lépésekből áll a jelzáloghitel igénylés?

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 5 perc

A jelzáloghitel egy hosszú távú, akár 15-20 évre is szóló pénzügyi kötelezettség, melynek során a hitelfelvevő jellemzően saját ingatlanát használja fedezetként arra, hogy hozzájusson a számára szükséges kölcsön összegéhez. Mutatjuk, hogy az előkészületektől kezdve a dokumentáció beküldésén át egészen a folyósításig milyen lépéseken át juthatsz el, ha jelzáloghitel igénylés előtt állsz. Cikkünkben áttekintjük az igénylés teljes folyamatát.

  1. A jelzáloghitelek összehasonlítása

Ha eldöntötted, hogy célod megvalósításához kölcsönt veszel igénybe, akkor első lépésként meg kell ismerned a hitelpiaci lehetőségeket, vagyis a bankok kínálatát. 

Ahhoz, hogy az ajánlatokat a saját paramétereid szerint pillanatok alatt össze tudd hasonlítani, használj egyszerűen online kalkulátort. A hitellehetőségek kellő megismerése és átgondolása után javasoljuk az előzetes hitelbírálat elvégzését. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a benyújtott hitelkérelem a későbbiek folyamán elutasításra kerüljön.

A kiválasztott banki termékkel kapcsolatos előzetes tájékoztatás során nemcsak a havi törlesztőrészlet összegéről és a kamat mértékéről célszerű informálódnod, hanem a kölcsön kamatozásáról (változó vagy fix kamatozás), a hitelfelvétel járulékos költségeiről, esetleges akciókról, az igénylési feltételekről, a kötelező vagy opcionális szolgáltatásokról – például bankszámla, hitelfedezeti biztosítás – is.

Kérhetsz ebben és a teljes ügyintézésben díjmentes szakértői segítséget.

Egy pár a banki ügyintézővel beszél.
  1. A hitelkérelem összeállítása

Pozitív előbírálatot követően jutsz a hiteligénylés következő lépéséhez, ami nem más, mint a hitelkérelmi dokumentáció összeállítása. A hiteligénylés benyújtásához minden banknak van egy úgynevezett „Benyújtandó dokumentumok listája” nyomtatványa, ami alapján be tudod szerezni a szükséges igazolásokat, iratokat. Emellett ki kell tölteni a hitelkérelmi nyomtatvány csomagot is.   

  1. Hitelkérelem benyújtása

Amennyiben hiánytalan a hitelkérelem, akkor benyújthatod a bankba személyesen vagy a bankkal szerződéses jogviszonyban álló hitelközvetítőn keresztül is.

  1. A fedezetként felajánlott ingatlan értékbecslése

Jelzáloghitel igénylése során minden esetben a bank  felértékelteti a fedezetül felajánlatott ingatlant. Az értékbecslés díja bankonként némileg eltérő, de jellemzően 40-50 ezer forint körüli összeg. A pénzintézet rendszerint átvállalja vagy folyósítást követően utólag visszatéríti a számládra ezt a díjat. A helyszíni szemlét követően a banki értékbecslő elkészíti a szakvéleményt, melyben megállapításra kerül az ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értéke. Ezen értékekből kiindulva határozza meg a bank az ingatlanfedezettség alapján nyújtható hitelösszeget.

  1. A hitelbírálat

A hitelbírálat során a bank a benyújtott jövedelemigazolások alapján elvégzi a jövedelemvizsgálatot. Ezt követően az értékbecslés és a jövedelemvizsgálat együttes eredményét figyelembe véve dönt arról, hogy jóváhagyható-e a hitelkérelem. A hitelbírálat eredményéről tájékoztatást kapsz a banktól.

  1. Szerződéskötés a bankkal

A hitelkérelem pozitív bírálatát követően a banki ügyintéző időpontot egyeztet veled a szerződés aláírására, valamint a szerződés közjegyzői okiratba foglalására. A kölcsönszerződés aláírását megelőzően a banknak legalább 3 napot biztosítania kell arra, hogy megismerhesd a szerződés tartalmát. A kölcsönszerződés aláírására a bankfiókban, majd a közjegyzői okiratba foglalásra a közjegyzői irodában kerül sor, de jellemző az is, hogy a közjegyző a bankfiókban fogad, így nem kell több helyre menned

  1. Folyósítási feltételek teljesítése

Az aláírt kölcsönszerződés tartalmaz minden folyósítási feltételt, melyeket teljesítened kell. Folyósítási feltétel a közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés, a fedezetül bevont ingatlanra kötött vagyonbiztosítás és annak a bank javára történő engedményeztetése, valamint a bank jelzálogjogának feltüntetése a tulajdoni lap széljegyén. Lakásvásárlási ügyleteknél további feltétel lehet az önerő maradéktalan megfizetésének igazolása és a letéti igazolás benyújtása is. Ez az igazolás azt tartalmazza, hogy az eladó tulajdonjogról lemondó nyilatkozata az adásvételi szerződést készítő ügyvédnél letétbe helyezésre került.

  1. Folyósítás

A folyósítási feltételek teljesítését követően a bank a kölcsön összegét a nála vezetett bankszámládra folyósítja. Lakásvásárlás esetén ez továbbutalásra kerül az eladó bankszámlájára, hitelkiváltás esetén pedig a kiváltandó hitelt nyújtó bank által megadott számlaszámra, így ezekben az esetekben a kölcsön összegéhez közvetlenül nem tudsz hozzáférni.

chatsimple