Revolut közös számla nyitása és megszüntetése

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A Revolut Közös Számla (Joint Account) szolgáltatása révén megoszthatsz egy bankszámlát egy másik Revolut-felhasználóval, legyen az a partnered, családtagod vagy egy barátod. A számlának közös tulajdonosai lesztek annak minden előnyével és hátrányával együtt, éppen ezért mielőtt belevágtok, nem árt, ha tudjátok, milyen következményekkel járhat a közös számla.

Revolut közös számla létrehozása

Egyszerre csak egy közös számlát nyithatsz, amit kettőnél többen nem használhattok. Közös számlát úgy tudsz létrehozni, hogy miután regisztráltál és létrejött a Revolut-fiókod, megnyitod az alkalmazást, és az egyenleged alatt rámész az Új számla hozzáadása lehetőségre, itt pedig kiválasztod a Közös Számla opciót. A feltételek megismerése után meghívód küldhetsz egy másik Revolut-felhasználónak, aki a számlának társtulajdonosa lesz.

Ahhoz, hogy közös Revolut-bankszámlát használhassatok, az alábbi feltételeknek kell megfelelnetek számlanyitáskor és a későbbiekben is:

 • 18. évet betöltöttétek,
 • magánszemélyként aktív Revolut-fiókkal rendelkeztek (nincs felfüggesztve, megszüntetve vagy korlátozva),
 • ugyanabban az országban éltek (ezt az alapján ellenőrzik, hogy milyen címmel regisztráltatok),
 • ugyanahhoz a Revolut-céghez tartoztok (a Revolut több kisebb cégből tevődik össze),
 • nem vagytok tagjai másik közös Revolut-számlának, és nincs folyamatban lévő meghívásotok sem ilyenhez.

Amint a közös számla megnyílik, egyenrangú tulajdonosai lesztek, vagyis ez egy közös tulajdonú bankszámla, ami egy számlatulajdonosból és egy társtulajdonosból áll. Jogilag ez az alábbiakat jelenti:

 • a pénzen egyenlően osztoztok függetlenül attól, hogy ki mennyit töltött fel (kivéve, ha a törvény erről máshogy nem rendelkezik),
 • bármelyikőtök rendelkezhet a számla felett a másik engedélye nélkül, azaz pénzt vehet fel róla (akár az összeset), fizethet a számláról vagy akár meg is szüntetheti (kivéve, ha van olyan bírósági végzés, ami ezt meggátolja),
 • a számláért mindketten feleltek, és ha az egyikőtök megszegi a szabályokat, akkor akár mindketten elveszthetitek a számlához a hozzáféréseteket,
 • a Revolut mindkettőtöket kötelezhet arra, hogy fizessétek meg azokat a költségeket, amivel tartoztok nekik.

A közös számla ingyenes és fizetős csomagoknál is használható, és nem kell ugyanabban a csomagban lennetek, viszont mindenkire olyan díjak és havi limitek vonatkoznak, amilyen csomagot használ. Vagyis a közös számla lehet ingyenes is, vagy annyiba kerül, amilyen Revolut-csomagban benne vagytok. Közös számlát vállalkozásként (Revolut Business) nem, csak magánszemélyként nyithattok.

A közös számlához az eltárolt bankkártyán keresztül akkor tudsz pénzt hozzáadni, ha a kártya a nevedre szól. A számla másik tulajdonosa nem fogja látni a bankkártyád adatait, így használni sem tudja, de a közös Revolut-számláról tud levenni pénzt.

Ha banki átutalással töltenél fel pénzt, akkor a Revolut-alkalmazásban megadott adatokat kell használnod. A közös számla fő pénztárcájához egy darab bankszámlaszám és BIC tartozik, amiket a társtulajdonos is lát. A fő devizán kívül egyéb pénznemeket is használhattok ugyanúgy, mint az egyéni számlánál.

Bankkártyát a kártyák menüpontban, az Új hozzáadása megnyomásával tudsz létrehozni vagy rendelni. Hat fizikai és húsz virtuális kártyád lehet. Akár virtuális, akár fizikai Revolut-bankkártyát fogtok használni, eltérő bankkártyaadatokat fogtok kapni. A Revolut arra biztat, hogy mindenki a saját bankkártyáját használja fizetésre, és a PIN-kódot ne ossza meg a másikkal.

Közös Revolut-számla megszüntetése válás, szakítás vagy halál esetén

Előfordulhat, hogy elváltok, szakítotok, vagy bármi más okból már nem szeretnétek közös számlát. Ilyenkor vita alakulhat ki arról, hogy kinek mennyi jár vissza a pénzből, amin elvileg fele-fele arányban kellene osztozni. Ha ezt jogi útra terelitek, például ügyvédet fogadtok, aki értesíti a Revolutot a vitás helyzetről, akkor befagyasztják a számlát, amit onnantól kezdve nem lehet fizetésre használni (pénz fogadására továbbra is alkalmas marad). A közös számlát ilyen esetben csak akkor aktiválják újra, ha ebbe mindketten írásban beleegyeztek.

fiatal pár Revolut közös számla nyitása közben

A közös számla akkor szüntethető meg, ha az egyenleg 0 forint, és valamelyikőtök kezdeményezi a számla megszüntetését, amit úgy tehet meg, ha ír a Revolut emailcímére, és kérvényezi ezt. Az első 14 napban még mindkettőtöknek elállási joga van, és az email mellett az applikáción keresztül is bezárhatjátok a közös számlát, amihez nem kell a másik beleegyezése. A számla megszüntetésekor is ki kell fizetni azokat a díjakat, amikkel tartoztok (például ha az egyenleg mínuszba kerül havi díj miatt).

Ha az egyik számlatulajdonos meghal, csődbe megy vagy egyéb okból már nem képes használni a közös számlát (egészségügyi vagy mentális okokból stb.), akkor a Revolut a beérkező információk és dokumentumok alapján fog eljárni. Halál esetén befagyasztják a számlát, amíg a másik tulajdonos vagy az elhalálozott személy örökösei nem igazolják, hogy kit illet meg a számlán található egyenleg.

Közös bankszámla hagyományos bankoknál

A hagyományos bankoknál már a Revolut hasonló szolgáltatása előtt lehetett közös számlát nyitni. Jogilag ezeknek kétféle változata létezik:

 1. közös tulajdonú bankszámla: a bankszámlának mindketten a tulajdonosai vagytok – mint számlatulajdonos és társtulajdonos –, így egyenlő jogokkal rendelkeztek, és ugyanúgy kezelhetitek a számlát.
 2. keretszerződéses bankszámla: a bankszámlának egy fő tulajdonosa lehet, aki megjelölhet egy rendelkező személyt, aki ugyan korlátozottan, de hozzáférhet a számlához.

Az első esetben egyenlő jogokkal rendelkeztek – ilyen a Revolut közös számlája is –, a másodiknál viszont a számla fő tulajdonosa több jogot kap: megszüntetheti a számlát, kijelölheti a rendelkezőt, de fel is függesztheti a hozzáférését – a rendelkezőnek ilyen jogai nincsenek. Ugyanakkor a tulajdonos és a rendelkező is külön internetbanki és mobilbanki azonosítót kap, hozzáférnek a banki adatokhoz és külön bankkártyát használhatnak.

Ha meghal az egyik tulajdonos, akkor közös tulajdonú számlánál a túlélő társtulajdonos továbbra is jogosult a számla felett rendelkezni. Közös tulajdonú számlánál haláleseti kedvezményezettet nem lehet megadni, mivel a tulajdonostársak egymás haláleseti kedvezményezettjei. Keretszerződéses közös számlánál megjelölhető haláleseti kedvezményezett (akár több is), ilyenkor a számlaegyenleget hagyatéki eljáráson kívül, viszonylag gyorsan megkapja a megjelölt személy (vagy személyek). Ha egy tulajdonosa van a bankszámlának és nincs megjelölve haláleseti kedvezményezett, akkor a számlán lévő összeg 50 százalékát zárolják, aminek a sorsáról a hagyatéki tárgyaláson döntenek.

Egy közös tulajdonú bankszámlát csak közösen szüntethettek meg, a másik esetben viszont csak a fő számlatulajdonos teheti ezt meg, a rendelkező nem.