Megkaphatjuk a falusi CSOK különbözetet bővítési munkálatokra?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Anita

Tisztelt Ernszt Anikó!

Az alábbi ügyben kérném segítségét, mivel az interneten ellentétes információkat találtam ezzel kapcsolatban.
2019-ben igénybe vettük a falusi csokot 3 gyermek után (5 MFt-ot használt lakás vásárlására és 5 MFt-ot felújításra). A felújítás még 2020-ban le is zárult, az összeg folyósításra is került.

2021-ben az ingatlant elkezdtük bővíteni (garázs és plusz lakószobával) – egyszerű bejelentéssel, de e-naplózás nélkül, mivel saját erőből magunk építjük. A bővítés még nem zárult le, van még pár munkafolyamat, ami a használatba vételihez/hatósági bizonyítványhoz szükséges.

Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a még hátralévő bővítési munkálatokhoz igénybe vehető-e a „régi” falusi csok bővítési/felújítási és a most január 1-től életben lévő „új” falusi csok bővítési/felújítási összege közötti különbség? Vagyis a jelenlegi 7,5 MFt és a megelőző 5 MFt bővítési összeg különbsége? Vagy a házvásárláshoz kapott 5 MFt-ot is figyelembe kell venni és így nincs lehetőség plusz összeg igénylésére?

Illetve ha van lehetőség igénylésre, akkor ÁFA visszatérítésre is van lehetőség? (Anno azt sem vettük igénybe.)

Köszönettel várom válaszát!

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Anita,

jóllehet a bankok eltérően értelmezik a kormányrendelet vonatkozó rendelkezését, információink szerint a leírt esetben van lehetőség a hátralévő bővítési munkálatokhoz igényelni a 2,5M Ft falusi CSOK különbözetet, valamint a ÁFA visszatérítést is, mivel azt korábban nem vették igénybe.

További információ: Falusi CSOK feltételek; Falusi CSOK különbözet számítása, ÁFA visszatérítés 2024

Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség, kérjük küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple