A kihelyezések mellett a jegybanki hitelkamat kimutatásokat is torzítják a különböző támogatott hitelprogramok. A piaci hitelek átlagkamatai 5 százalék fölé jutottak december elejére.

A hitelek több, mint negyede támogatott

Egyre komolyabban torzítják a lakás hitelezési adatokat a különböző támogatott konstrukciók. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 2021 novemberében a bankok 111,4 milliárd forint értékű lakáshitel tudtak kihelyezni. Ez 3,2 milliárd forinttal meghaladja az októberi adatot.

A havi folyósításokon belül a támogatott hitelek részaránya még sohasem volt ilyen magas, 26,2 százalékos, mint idén novemberben.

A kihelyezett összegből 29,2 milliárd forinttal vették ki a részüket a támogatott termékek. Az eddigi csúcsot 20,2 százalékos részesedéssel az idei június tartotta. 

Az állami támogatott hitelprogramok mellett nem felejthető el, hogy tavaly novemberben debütált a Magyar Nemzeti Bank Zöld lakáshitel programja. Az energiatakarékos, aszkéta új lakások finanszírozására az MNB a bankok számára nulla százalékos refinanszírozást kínált, s a bankoknak ezeket a hiteleket maximum 2,5 százalékos kamat mellett kell kínálniuk az ügyfeleiknek. Az első hónap adatairól nem tudunk, a jegybank közlése szerint december végéig 753 szerződés köttetett, 22 milliárd forint értékben. 

Olvasd el ezt is!
A money.hu összefoglalta, hogy mire lehet számítani az októberben piacra lépő zöld hitellel kapcsolatban. Kattintson a részletekért!

A zöld hitel a kamatkimutatást is torzítja

Természetesen ezen szerződések döntő része már a decemberi adatokat fogja szépíteni. Ugyanakkor azt, hogy a zöld hitel érdemben belepiszkált a kimutatásokba azt leginkább ott vesszük észre hogy a novemberben felgyorsult jegybanki kamatemelés és a piaci kamatozású lakáshitelek egyre gyorsabb novemberi emelkedése ellenére az MNB statisztikái szerint a lakáscélú hitelek átlagos kihelyezési kamatlába az októberi 4,4 százalékról 4,26 százalékra csökkent. Az átlagkamat mérséklődésére pedig egyedül a 10 éven túli kamat fixálás esetében látunk példát. Más kérdés, hogy itt azonban markánsan, 4,74 százalékról 3,82 százalékra csökkent az átlagos kihelyezési kamatláb. Ez az a szegmens, amelyet a maximum 25 éves futamidővel végig fix konstrukcióban kínált zöld hitel leginkább megbolondított. A zöld hitelek olcsóságuk miatt akár heteken belül a használt lakáspiaci vásárást tervezők egyetlen alternatív hitellehetőségévé válhatnak.

Öt százalék felett az átlagkamatok

A korábbi sztárajánlatnak számító, s még novemberben is a szerződések 51 százalékát hozó 10 éves kamatfixálás mellett nyújtott hitelek kamata 4,08 százalékról 4,13 százalékra emelkedett november hónapban. Ennél drasztikusabban drágultak a rövidebb kamat bázissal rendelkező hitelek. Egyetlen hónap alatt például 74 bázisponttal 4,33 százalékról 5,07 százalékra emelkedett a változó kamatozású hitelek átlagos kamatszintje. Áprilisban ilyen kondíciókkal még 3,63 százalékos átlagkamaton lehetett hitelt felvenni. Más kérdés, hogy változó kamatozással csak hatszázmillió forintnyi hitelt vettek fel az adósok november hónapban – decembertől pedig például a Magyar Bankholding tagjai nem is kínálnak változó kamatozású jelzáloghitelt. A novemberben folyósított kölcsönök közel negyedét kitevő, maximum 5 éves futamidőre kínált hitelek átlag kamata 9 bázispontos emelkedés után már csak 3 bázisponttal maradt el november végén az ötszázalékos lélektani határtól – azt annak rendje és módja szerint decemberben át is lépett

Borítókép: Getty Images

A money.hu szakértői segítenek összeállítani, beadni, sőt, akár más állami támogatással összevonni a hiteligényed. Válassz saját szakértőt, aki nemcsak időt, de pénzt is spórol Neked. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

Ft
100e Ft 10m Ft
Hibás összeg
12 hó 120 hó
Hibás időtartam
Sajnos erre a beállításra nem tudunk konstrukciót mutatni. Próbálj szerencsét a részletes keresőnkkel!
Elolvasom a teljes cikket...