Ha ma utalják a pénzem, pontosan mikor kapom meg?

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Míg régebben általában lemondhattunk a pénzünkről, ha a reggeli órákban nem írták jóvá a bankszámlánkon, addig ma már egész nap várhatjuk az átutalásokat. Most eláruljuk neked azt is, hogy hány órakor figyeld a számládat!

A cikket utólag frissítettük a 2020. március 2-i változásokkal!

2020. március 2. óta az Azonnali Fizetési Rendszer indulásával 5 másodperc alatt teljesülnek a belföldi, maximum 10 millió forintos, elektronikus úton indított átutalások. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem hétvégén a nap 24 órájában. A banki átutalás ideje tehát ma már órák helyett pillanatok.

De mi is volt korábban?

Ciklusok naponta tízszer

Az úgynevezett napközbeni átutalási rendszerben régebben minden banknál volt egy beküldési határidő, amíg a pénzintézet továbbította a küldött pénzt. A határidő után érkező utalásokat pedig már csak másnap küldte a címzettnek. Ma már ez a határidő a napi ciklusokhoz igazodik. De mi az a napi ciklus?

A bankok naponta tíz alkalommal óránként küldik el az addig felgyülemlett átutalásokat. Ezek az időpontok minden munkanap 7:30 és 15:30 között óránként vannak, majd van egy utolsó ciklus is 17 órakor, amely elsősorban a vállalkozók napzárását segíti. 

Ha munkanapcsere miatt szombaton dolgozunk, akkor azon a szombaton csak 13 óráig lehet átutalást küldeni aznapi teljesítésre, egyéb szombatokon és más munkaszüneti napokon pedig egyáltalán nem mozognak az átutalások.

Az átutalások jóváírására pedig 15 percen belül lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy ha pénzt küldenek neked, arra az alábbi időpontokban számíthatsz munkanapokon: 8:30 és 16:30 között minden óra 30. és 45. perce között, majd 17:55 és 18:10 között. 

Néhány kivételt is említsünk meg!

Persze vannak kivételek is, így többek között nagyobb mennyiségű tranzakció feldolgozása esetén néha az átutalási idő meghosszabbodhat. Amennyiben a küldő fél a napi utolsó ciklust már nem érte el, akkor az átutalás a következő munkanap első ciklusában reggel fél nyolckor indul csak el. 

Ha a küldő fél péntek délután csúszott le róla, akkor hétfő reggelig kell várni a pénzre. Szintén a kivételek közt kell megemlíteni a bankon belüli átutalásokat, amelyekre a fenti szabályok nem érvényesek.

A jövőben még gyorsabbak lehetnek az átutalások

2014-ben azonban az átutalásokat lebonyolító GIRO Zrt. 100%-os tulajdonrészét megszerezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely a pár másodperc alatti valós idejű pénzküldésben gondolkodik, ezt azonnali fizetési rendszernek hívjuk. A rendszer létrehozásáról 2017 elején hozott döntést az MNB.

Az azonnali fizetési rendszer használatával lehetővé válik az átutalások és egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodperc alatt történő lebonyolítása éjjel-nappal az év minden napján. Létrehoznak egy olyan másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, aminek köszönhetően akár ímél-cím, mobiltelefonszám vagy adószám segítségével is lehet fizetést indítani.

Indulhat a verseny!

A fejlesztés hatására egyszerűsödik az új pénzforgalmi szolgáltatók és a FinTech cégek piacra lépése, ami ösztönzi az új fizetési megoldásokat azzal, hogy minden szolgáltató ugyanazt az alaprendszert tudja használni. A verseny nyertesei pedig a lakossági és vállalati ügyfelek lesznek, akik gyakorlatilag bármilyen fizetési szituációban használhatnak majd a készpénz mellett gyors és hatékony elektronikus fizetési megoldásokat is.

A rendszer bevezetésére 2019. július 1-jén került volna sor, és bár az infrastruktúra teljes mértékben készen áll az éles üzemi működésre, a piaci szereplők oldalán azonosított kockázatok miatt a rendszer bevezetését elhalasztotta a Pénzügyi Stabilitási Tanács. Így az ügyfelek számára az azonnali fizetés csak 2020. március 2-ától lesz elérhető.

Ha szeretnéd megtalálni a számodra legmegfelelőbb bankszámlát, nézz körül a money.hu bankszámla-kalkulátorában!

Ez is érdekelhet