Milyen szereplőket lehet bevonni hitelfelvételnél?

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

A hitelt felveheted egyedül, de sok esetben kell adóstársa(ka)t és kezes(eke)t is bevonni, akik jövedelmükkel veled együtt felelnek a hitelért (házastársat és élettársat általában kötelezően be kell vonni a hitelügyletbe, kivétel, ha vagyonjogi szerződéssel rendelkeznek). Ezt a bank akkor kéri, ha nincsen megfelelő nagyságú jövedelmed ahhoz, hogy az igényelt hitelt megkaphasd. A jövedelemmel felelés azt jelenti, hogy a bank a legtöbb esetben fizetésedet vagy annak egy részét automatikusan saját magához irányíthatja, hogy azt a hitel törlesztésére fordítsa.

Lehetnek még olyan bevont szereplői egy hitelügyletnek, akik csak fedezetet ajánlanak fel a bank számára, de a jövedelmüket nem. Őket zálogkötelezettnek hívjuk. Egyszereplős hitel esetén a hitelfelvevő egy személyben az adós és a zálogkötelezett. Többszereplős hitelben szerepelhet akár több adóstárs, kezes és zálogkötelezett.

A bankok általában komolyabb feltételeket szabnak a jövedelmükkel felelő szereplőknek, mint azoknak, akik csak fedezetet ajánlanak fel.

Ez is érdekelhet