Lakáshitel egyedülállóknak

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 8 perc

A lakásvásárlásban több állami támogatás is segíti jelenleg a családokat, de hogyan tud lakáshoz jutni az, aki egyedülálló? Nem lehetetlen, mivel lakáshitelt nemcsak házastársak vagy élettársak igényelhetnek, hanem mindenki, aki megfelel a bank által támasztott feltételeknek. Mutatjuk a legfontosabb hiteligénylési szempontokat, és hogy miként tudod teljesíteni azokat, amennyiben éppen egyedülálló vagy. Kitérünk arra is, hogy a lakástámogatásokra jogosultak lehetnek-e azok, akik nem élnek párkapcsolatban.

Az évek óta magas ingatlanárak miatt sokan csak lakáshitellel tudnak lakást vagy házat vásárolni. A lakáshitel igényléséhez azonban megfelelő önerőre van szükség. Az önerő hallatán elsősorban a saját megtakarításra gondolnak a legtöbben, azonban más forrásokból is lehet önerőt teremteni

Milyen feltételekkel igényelhetsz lakáshitelt egyedülállóként?

A bankok legtöbbször nem támasztanak különleges elvárásokat az egyedülállókkal szemben, azaz olyan feltételeknek kell megfelelni, mint akik házastársként, élettársként igénylik a kölcsönt. Ami különbség lehet, hogy a házastárs adóstársként mindig bekerül a hitelügyletbe, míg egyedülállóknál ez értelemszerűen nem lehetséges. Azonban egyedülállóként  is lehet adóstársad, hiszen az adóstárs nemcsak a házastárs, élettárs, hanem például a szülő is lehet. 

Személyi feltételek

  • megfelelő életkor: nagykorúság, illetve bizonyos életkoron felülieknél  hitel futamidejét veszik figyelembe a bankok, azaz a lejáratkor maximum 70-75 éves életkor
  • cselekvőképesség
  • a bank által elvárt jövedelem (legalább minimálbér) igazolása
  • magyarországi bejelentett lakcím
  • nem lehetsz negatív KHR státuszban

Jövedelmedre vonatkozó feltételek

  • elsődlegesen elfogadható jövedelmek: munkabér, vállalkozói jövedelem, nyugdíj
  • a leggyakoribb kiegészítő jövedelemként elfogadható jövedelmek: családi pótlék, CSED, GYED, GYES, GYOD, cafeteria, bónusz, osztalék, ingatlanbérbeadásból származó jövedelem

A lakáshitel igénylésnél a jövedelmed a bank számára meghatározó tényező, hiszen a havi törlesztőrészleteket a jövedelmedből fizeted majd ki. Ezért a bank széleskörűen ellenőrzi a munkáltatódat is. Legalább már 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezned, és a legjobb, ha az határozatlan idejű. Továbbá nem állhatsz próbaidő vagy felmondás alatt.

Ha egyedülállóként igényelsz hitelt, a bank értelemszerűen csak a te saját jövedelmedet tudja figyelembe venni. A jövedelmed meghatározza, hogy mennyi hitelt kaphatsz, mivel a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) által meghatározott maximumhoz minden esetben tartaniuk kell magukat a bankoknak.  A JTM szabályozás előírja, hogy az igazolt jövedelem mekkora része fordítható hiteltörlesztésre. A jelenlegi szabályozás szerint nettó 600 ezer forintig a jövedelem 50 százaléka, afelett 60 százaléka fordítható törlesztésre, de a bankok ennél a jogszabályi előírásnál szigorúbban is meghúzhatják a határt.

Ha ez a határ kevésnek bizonyulna az elképzelésednek megfelelő lakás megvásárlásához, akkor bevonhatsz adóstársat is. Ez esetben az adóstárs jövedelmével is számol a bank, de az adóstársadnak is ugyanúgy kötelezettséget kell vállalnia a tartozás visszafizetésére.

Megéri az előzetes hitelbírálat!

Szeretnéd előre tudni, hogy mennyi hitelt kaphatsz? Kérj előzetes hitelbírálatot! Ezt ingyenesen megteheted minden kötelezettség nélkül, akár több banknál is. Egyedülállóként is érdemes előbírálatot kérned, hogy megtudd, elég lesz-e a jövedelmed ahhoz, hogy megkapd a kívánt hitelösszeget. Ha nem, akkor keresned kell valakit (általában a családból), akit adóstársként bevonhatsz a hitelfelvételbe, vagy dönthetsz úgy is, hogy olyan árfekvésű ingatlan után nézel, amihez a jövedelmed egyedül is elegendő a törlesztőrészletek fizetéséhez.

Az ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

A lakáshitelekhez minden esetben megfelelő paraméterekkel rendelkező és értékű  ingatlanfedezet szükséges, melyre a bank jelzálogot jegyez be. Ez az ingatlanfedezet a leggyakrabban az a lakás/ház szokott lenni, amit meg szeretnél vásárolni. Azonban nem muszáj, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan a saját tulajdonod legyen, hozzátartozó ingatlana is megfelelő lehet, ha elfogadja a bank. Ugyanakkor fontos, hogy az ingatlan tulajdonosa zálogkötelezettként bevonásra kerül a hitelügyletbe. 

A bank ahhoz, hogy megállapítsa az ingatlan forgalmi értékét, értékbecslést végeztet. Jogszabály szerint a forgalmi érték maximum 80 százaléka lehet a lakáshitel, ám a bankok ennél szigorúbb határt is húzhatnak. A megvásárolandó lakás vételárának ezen felüli összegét önerőből kell kifizetni.

Egyedülálló nő ül egy dobozon és gondolkodik üres lakásban.

Milyen állami lakástámogatásra lehetnek jogosultak egyedülállók is?

A gyermeke(ke)t nevelő egyedülállók jogosultak lehetnek egyes állami otthonteremtési támogatásokra. Ugyanakkor mivel ezek a támogatások a gyermek(ek) után járnak, ezért gyermektelen egyedülállók nem igényelhetik. A CSOK támogatást például nem csak házastársak, hanem élettársak vagy gyermeket nevelő egyedülállók (egyedülálló anyák vagy apák) is felvehetik. Ez a Falusi CSOK-ra is érvényes. A CSOK támogatáshoz számos feltételnek kell megfelelni, amelyekről részletesen a CSOK oldalunkon tájékozódhatsz

A támogatáshoz hasonlóan a kedvezményes kamattámogatott hitelt, azaz a CSOK-hitelt is felvehetik az arra jogosult, legalább 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülők is. A CSOK keretein belül az új lakások ÁFA-visszatérítése is olyan elem, amelyet igénybe vehetnek mindazok, akik új lakóingatlant építenek vagy vásárolnak CSOK támogatással. Ennek okán ez a támogatási forma is elérhető a gyermekes egyedülállóknak is, ahogyan a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékkedvezménye is megilleti őket, ha minden feltételnek megfelelnek, amit a jogszabály, illetve a bankok előírnak. Fontos megjegyezni, hogy a CSOK-ot csak meglévő gyermeke(i) után tudja igényelni az egyedülálló személy, vállalt gyermek(ek)re csak házastársak kérhetik.

A Babaváró hitel olyan szempontból kivételes, hogy szabad felhasználású, azaz nemcsak lakásvásárlásra lehet fordítani, azonban sokan használják fel lakáscélra. Egyedülállóként viszont sajnos nem számolhatsz a Babaváróval, függetlenül attól, hogy van-e gyermeked vagy nincs. Ezt a hitelt ugyanis csak házaspárok igényelhetik, és csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak.

Otthonfelújítási támogatást igényelhet, aki egyedülálló?

Az otthonfelújítási támogatást a gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülállók is igényelhetik, amennyiben a jogosultsági feltételeknek megfelelnek.  A támogatás nem függ a gyermekek számától, de csak a legalább egy gyermeket nevelők számára érhető el. A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. Az Államkincstár honlapján részletes tájékoztatás található az otthonfelújítási támogatásról.

Azonban az Otthonfelújítási támogatás csak 2022. december 31-ig volt igényelhető. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak ezekben speciális esetekben volt lehetséges 2023. március 31- ig:

  • ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Segít a hitelközvetítő!

Kölcsönt tehát nem csak azok igényelhetnek, aki házastársi vagy élettársi kapcsolatban élnek, egyedülállóként is számos lehetőséged van hitelfelvételre. Egy tapasztalt hitelközvetítő segíthet megtalálni neked a piacon elérhető hitelajánlatok közül a legkedvezőbbet, számol azokkal az állami támogatásokkal is, amelyekre élethelyzetedtől függően jogosult lehetsz. Ráadásul egyedi kedvezményeket is el tud érni neked, amelyeket egyéni ügyfélként nem kaphatnál meg, valamint végig melletted áll a hiteligénylési folyamat során, esetenként még gyorsítani is tudja azt.
Keresd kollégáinkat ezen az űrlapon és vedd igénybe az ingyenes hitelszakértői segítséget, hogy gördülékeny és stresszmentes legyen a hitelfelvételed.