Lakáshitel egyedülállóknak

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

A lakásvásárlásban több állami támogatás is segíti jelenleg a családokat, de hogyan tud lakáshoz jutni az, aki egyedülálló? Nem lehetetlen, mivel lakáshitelt nemcsak házastársak vagy élettársak igényelhetnek, hanem mindenki, aki megfelel a bank által támasztott feltételeknek. Mutatjuk a legfontosabb hiteligénylési szempontokat, és hogy miként tudod teljesíteni azokat, amennyiben éppen egyedülálló vagy. Kitérünk arra is, hogy a lakástámogatásokra jogosultak lehetnek-e azok, akik nem élnek párkapcsolatban.

Az évek óta magas ingatlanárak miatt sokan csak lakáshitellel tudnak lakást vagy házat vásárolni. A lakáshitel igényléséhez azonban megfelelő önerőre van szükség. Az önerő hallatán elsősorban a saját megtakarításra gondolnak a legtöbben, azonban más forrásokból is lehet önerőt teremteni

Milyen feltételekkel igényelhetsz lakáshitelt egyedülállóként?

A bankok legtöbbször nem támasztanak különleges elvárásokat az egyedülállókkal szemben, azaz olyan feltételeknek kell megfelelni, mint akik házastársként, élettársként igénylik a kölcsönt. Ami különbség lehet, hogy a házastárs adóstársként mindig bekerül a hitelügyletbe, míg egyedülállóknál ez értelemszerűen nem áll fenn. Azonban egyedülállóként  is lehet adóstársad, hiszen az adóstárs nemcsak a házastárs, élettárs, hanem például a szülő is lehet. 

Személyi feltételek

 • megfelelő életkor: nagykorúság, illetve bizonyos életkoron felülieknél  hitel futamidejét veszik figyelembe a bankok, azaz a lejáratkor maximum 70-75 éves életkor
 • cselekvőképesség
 • a bank által elvárt jövedelem (legalább minimálbér) igazolása
 • magyarországi bejelentett lakcím
 • nem lehetsz negatív KHR státuszban

Jövedelmedre vonatkozó feltételek

 • elsődlegesen elfogadható jövedelmek: munkabér, vállalkozói jövedelem, nyugdíj
 • a leggyakoribb kiegészítő jövedelemként elfogadható jövedelmek: családi pótlék, CSED, GYED, GYES, GYOD, cafeteria, bónusz, osztalék, ingatlanbérbeadásból származó jövedelem

A lakáshitel igénylésnél a jövedelmed a bank számára meghatározó tényező, hiszen a havi törlesztőrészleteket a jövedelmedből fizeted majd ki. Ezért a bank széleskörűen ellenőrzi a munkáltatódat is. Legalább már 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezned, és a legjobb, ha az határozatlan idejű. Továbbá nem állhatsz próbaidő vagy felmondás alatt.

Ha egyedülállóként igényelsz hitelt, a bank értelemszerűen csak a te saját jövedelmedet tudja figyelembe venni. A jövedelmed meghatározza, hogy mennyi hitelt kaphatsz, mivel a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) által meghatározott maximumhoz minden esetben tartaniuk kell magukat a bankoknak.  A JTM szabályozás előírja, hogy az igazolt jövedelem mekkora része fordítható hiteltörlesztésre. A jelenlegi szabályozás szerint nettó 600 ezer forintig a jövedelem 50 százaléka, afelett 60 százaléka fordítható törlesztésre, de a bankok ennél a jogszabályi előírásnál szigorúbban is meghúzhatják a határt.

Ha ez a határ kevésnek bizonyulna az elképzelésednek megfelelő lakás megvásárlásához, akkor bevonhatsz adóstársat is. Ez esetben az adóstárs jövedelmével is számol a bank, de az adóstársadnak is ugyanúgy kötelezettséget kell vállalnia a tartozás visszafizetésére.

Megéri az előzetes hitelbírálat!

Szeretnéd előre tudni, hogy mennyi hitelt kaphatsz? Kérj előzetes hitelbírálatot! Ezt ingyenesen megteheted minden kötelezettség nélkül, akár több banknál is. Egyedülállóként is érdemes előbírálatot kérned, hogy megtudd, elég lesz-e a jövedelmed ahhoz, hogy megkapd a kívánt hitelösszeget. Ha nem, akkor keresned kell valakit (általában a családból), akit adóstársként bevonhatsz a hitelfelvételbe, vagy dönthetsz úgy is, hogy olyan árfekvésű ingatlan után nézel, amihez a jövedelmed egyedül is elegendő a törlesztőrészletek fizetéséhez.

Online előminősítést akár otthonról is kérhetsz, nem kell bemenned a bankba, az eredmény is emailben érkezik. Az általad megadott adatok alapján előzetes kalkuláció készül. A banki hitelajánlattal a zsebedben jobb pozícióból tudsz az ingatlanok közt válogatni.

Az ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

A lakáshitelekhez minden esetben megfelelő paraméterekkel rendelkező és értékű  ingatlanfedezet szükséges, melyre a bank jelzálogot jegyez be. Ez az ingatlanfedezet a leggyakrabban az a lakás/ház szokott lenni, amit meg szeretnél vásárolni. Azonban nem muszáj, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan a saját tulajdonod legyen, hozzátartozó ingatlana is megfelelő lehet, ha elfogadja a bank. Ugyanakkor fontos, hogy az ingatlan tulajdonosa zálogkötelezettként bevonásra kerül a hitelügyletbe. 

A bank ahhoz, hogy megállapítsa az ingatlan forgalmi értékét, értékbecslést végeztet. Jogszabály szerint a forgalmi érték maximum 80 százaléka lehet a lakáshitel, ám a bankok ennél szigorúbb határt is húzhatnak. A megvásárolandó lakás vételárának ezen felüli összegét önerőből kell kifizetni.

2024-től jogszabály szerint 10 százalék önerővel is lehetséges a lakáshitel felvétele azoknak, akik a hitelkérelem beadásakor még nem múltak el 41 évesek, nincs saját lakásuk vagy nem rendelkeznek 50 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel ingatlanban (vagy kizárólag olyan ingatlannal rendelkeznek, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt). A 10 százalékos önrész mellett való hitelnyújtás a bankok számára nem kötelező.

Egyedülálló nő ül egy dobozon és gondolkodik üres lakásban.

Milyen állami lakástámogatásra lehetnek jogosultak egyedülállók is?

A gyermeke(ke)t nevelő egyedülállók jogosultak lehetnek egyes állami otthonteremtési támogatásokra. Ugyanakkor mivel ezek a támogatások a gyermek(ek) után járnak, ezért gyermektelen egyedülállók nem igényelhetik. A falusi CSOK támogatást például nem csak házastársak, hanem élettársak vagy gyermeket nevelő egyedülállók (egyedülálló anyák vagy apák) is felvehetik. A falusi csokhoz számos feltételnek kell megfelelni, amelyekről részletesen a falusi CSOK oldalunkon tájékozódhatsz. 

A támogatáshoz hasonlóan a kedvezményes kamattámogatott hitelt, azaz a CSOK-hitelt is felvehetik az arra jogosult, legalább 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülők is. Az ÁFA-visszatérítés is olyan elem, amelyet igénybe vehetnek az arra jogosultak a falusi csokos településeken. Ennek okán ez a támogatási forma is elérhető az egyedülállóknak is, ahogyan a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékkedvezménye is megilleti őket, ha minden feltételnek megfelelnek, amit a jogszabály, illetve a bankok előírnak. Fontos megjegyezni, hogy a falusi csokot csak meglévő gyermeke(i) után tudja igényelni az egyedülálló személy, vállalt gyermek(ek)re csak házastársak kérhetik. A CSOK Plusz ugyanakkor csak házastársak számára elérhető támogatás, gyermekvállalásai feltétellel.

A Babaváró hitel olyan szempontból kivételes, hogy szabad felhasználású, azaz nemcsak lakásvásárlásra lehet fordítani, azonban sokan használják fel lakáscélra. Egyedülállóként viszont sajnos nem számolhatsz a Babaváróval, függetlenül attól, hogy van-e gyermeked vagy nincs. Ezt a hitelt ugyanis csak házaspárok igényelhetik, és csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak.

Otthonfelújítási támogatást igényelhet, aki egyedülálló?

A korábbi otthonfelújítási támogatás csak 2022. december 31-ig volt igényelhető. Azonban 2024. júniusától egy újabb Otthonfelújítási Program érkezik. Ebben a programban az 1990 előtt épült, vezetékes gázra rácsatlakozott családi házak vehetnek részt, amelyben életvitelszerűen benne kell lakni a programban résztvevőknek. Az eddig megismert szabályok szerint sem házasság, sem gyermekvállalás nem feltétel, így egyedülállók is igénybe tudják venni otthonuk korszerűsítésére. 1 millió forint önrész mellett maximum 6 millió forint jár korszerűsítésre, amelyet kamatmentes hitelként lehet felvenni, majd ebből a tőketartozást csökkenti egy vissza nem térítendő támogatás az adott országrész fejlettségétől függően 2,5-3,5 millió forint összegben.

Az új Otthonfelújítási Program keretében

 • szigetelést,
 • nyílászárócserét,
 • használati melegvízrendszer korszerűsítését
 • fűtésrendszer (gázkazáncsere, kéménybélelés) korszerűsítését lehet elvégezni.

A korszerűsítés során legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, melyet egy korszerűsítés előtti és utáni energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

További kérdéseid vannak az új Otthonfelújítási Programról? Ebben a cikkünkben összeszedtük a legfontosabb kérdéseket!

Segít a hitelközvetítő!

Kölcsönt tehát nem csak azok igényelhetnek, aki házastársi vagy élettársi kapcsolatban élnek, egyedülállóként is számos lehetőséged van hitelfelvételre. Egy tapasztalt hitelközvetítő segíthet megtalálni neked a piacon elérhető hitelajánlatok közül a legkedvezőbbet, számol azokkal az állami támogatásokkal is, amelyekre élethelyzetedtől függően jogosult lehetsz. Ráadásul egyedi kedvezményeket is el tud érni neked, amelyeket egyéni ügyfélként nem kaphatnál meg, valamint végig melletted áll a hiteligénylési folyamat során, esetenként még gyorsítani is tudja azt.
Keresd kollégáinkat ezen az űrlapon és vedd igénybe az ingyenes hitelszakértői segítséget, hogy gördülékeny és stresszmentes legyen a hitelfelvételed.

chatsimple