Kikopnak a versengő hitelajánlatok a banki fúziók miatt

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Az elmúlt hónapok banki átalakulásai miatt számottevően csökkent az egymással versengő pénzintézeti ajánlatok száma – legutóbb a MagNet Bankba olvadó Sopron Bank szüntette be jelzáloghiteleinek folyósítását. Ez a trend money.hu szakértői szerint a lakáshitel igénylőknek megnehezíti annak a konstrukciónak a kiválasztását, ahol még visszafogottabban érvényesülnek a jegybanki kamatemelések hatásai. A későbbiekben a konszolidálódó piacon ugyanakkor a nagyobb üzemméret kisebb fajlagos költségekkel járhat, ami nagyobb szabású (kamat)akciók lehetőségét hordozza magában.

4-5 nagybank maradhat?

Magyarország kicsi piac, ehhez képest túl sok bank működik Magyarországon – mondta Nagy Márton miniszteri meghallgatásán. A jelenlegi gazdaságfejlesztési miniszter évek óta tartja azon véleményét, amely szerint a magyar ügyfelek kiszolgálására elegendő lenne 4-5 univerzális nagybank. Meglepő módon a szakember szerint ez erősítené a hitelezést, ahol a fő gondot az jelenti, hogy a lakossági hitelállomány a bruttó nemzeti termékhez (GDP) viszonyított aránya Európában a 3. legalacsonyabb. A magyar 17,4 százalékos mértéknél csak Románia (14%) és Lettország (16,7%) áll gyengébben.

Az elmúlt hónapokban sok minden a miniszter kedvére változott: létrejött a Magyar Bankholding, ahol az MKB és a Budapest Bank összeolvadása már meg is történt, jövőre pedig a szintén összeolvadásokból létrejött Takarékbank olvas majd be a nagy közös pénzintézetbe. Nem tervezett módon, de eltűnt a magyar piacról a Sberbank is.

Kevesebb a versengő ajánlat

A money.hu szakértői a konszolidáció kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy rövid távon az összeolvadások az ügyfelek számára bizonyosan a lehetőségek szűkülését jelentik majd. Ennek a folyamatnak újabb állomása az, hogy a magyar érdekeltségét a MagNet Banknak eladó Sopron Bank június 15-től megszüntette jelzáloghiteleinek értékesítését, ettől a naptól új hitelkérelmet nem fogad be. A lépés 10 lakáscélú és 2 szabadfelhasználású hitelkonstrukciót érint.

A banki kamatversenyben így számottevően csökkent az egymással versengő ajánlatok száma, hiszen a Bankholding miatt jelenleg megegyeznek az MKB és a Takarékbank jelzáloghitel-ajánlatai (csak az eltérő költségstruktúra miatt van 1-2 bázispontos eltérés a Teljes Hiteldíj Mutatóban, a THM-ben). Mindez a folyamatosan emelkedő kamatok idején megnehezíti a hitelköltségek optimalizálását. Merthogy

kevesebb bank ajánlataiból lehet csak kiválasztani azt, ahol az adott pillanatban még nem, vagy csak a többiekhez képest kisebb mértékben érvényesítették a jegybanki kamatemelések hatását.

E tekintetben tehát a koncentráció aligha hoz egyelőre kedvező eredményeket.

Fotó: MKB Bank

Emelkedő pályák

A már említett fúzió lezárására készülő MagNet Banknál június közepétől 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 0,31 százalékponttal emelkedett. Így 10 millió forintnál kisebb hitelösszeg esetén már 10,48 százalékos a stabil tízes jelzáloghitel kamat-ajánlata, míg a legkedvezőbb ajánlat, 20 millió forint felett igényelt hitelösszeg esetén 8,48 százalékra módosult.

A hét elejétől az Erste Bank 5 éves kamatperiódus esetén 80, a 10- 15 éves kamatperiódus esetén 60 bázispontos kamatemelést hajtott végre. Ennek köszönhetően a legkedvezőbb esetben is 7,29 százalékos kamaton kaphatunk hitelt a banknál, de ehhez minimum 30 millió forint igénylése és legalább 600 ezer forintos jövedelem igazolása szükséges.

Hétfőtől az UniCredit Bank is emel. Június 27-től a pénzintézet az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelnél, 35 a 10 éves kamatperiódusú hiteleknél 55 bázispontos emelést hajt végre. A végig fix konstrukciók is így változnak a fenti két időtartamban, a köztes időre szóló (6-8 évre, illetve 11-15 évre fix) hitelek kamatai 0,5 százalékponttal emelkednek majd. A legkisebb, 8,18 százalékos kamaton akkor jutunk hozzá a kölcsönhöz, ha 11-13 évre szóló fix törlesztésű piaci vagy minősített fogyasztóbarát konstrukciót választunk.

A kamatakciókat elősegítheti az üzemméret

Persze, a másik oldalon a koncentráció kiváltotta nagyobb üzemméret miatt a hitelezés egyedi költségei csökkenhetnek – ez pedig elvezethet ahhoz, hogy bár kevesebb bank ajánlatával találkozhatunk majd, ám azok még jelentősebben versenyeznek majd. Előlegezzük meg a bizalmat és mondjuk azt, hogy a június eleji – egyelőre határidő nélkül meghirdetett – 60 bázispontos MKB és Takarékbank kamatcsökkentés, vagy a július 29-ig partnereken – így a money.hu hálózatán keresztül befogadott, minimum 15 milliós hitelkérelmekre vonatkozó 30 és Generali hitelfedezeti biztosítás esetén további 20 bázispontos Unicredit kedvezmény már ennek első jele lehet.

Az ügyfelek érdeke, hogy egyre több bank kövesse ezeket a példákat.

Fontos az összehasonlítás

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy már csak az akciós ajánlatok feltérképezésében is fontos, hogy a hitelfelvételben gondolkodók át tudják tekinteni a piaci ajánlatokat, akár tanácsadók segítségével keressék a számukra legmegfelelőbb konstrukciókat. A bankok hitelajánlatai ugyanis továbbra is jelentős eltérést mutatnak. A money.hu lakáshitel kalkulátora szerint ma egy 20 milliós, 20 évre felvett, 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet tekintetében a banki ajánlatok 148 és 182 ezer forint között szóródnak. Ez a teljes visszafizetendő összeg esetében már több, mint 20 százalékos különbséget takar.

Borítókép: Getty Images

chatsimple