3 hónap múlva lesz szükséged lakáshitelre? Épp időben vagy!

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

Eldöntötted, hogy költözni szeretnél, és most aktívan keresed az álomotthont? Osztottál-szoroztál, miből fogod kifizetni, ha megtalálod a szempontjaidnak megfelelő ingatlant? Van elég önerőd? Mennyi az elegendő önerő? Kalkuláltál az állami támogatásokkal is? Lakáshitelre is szükséged lesz a lakásvásárláshoz? Kaphatsz egyáltalán hitelt? Ne várd meg, hogy ezek a kérdések akkor szakadjanak a nyakadba, amikor már az orrod előtt van a kiszemelt ingatlan, és egy sor dologban villámgyors döntéseket kell hoznod, különben lemaradsz róla!  Menj elébe az egész folyamatnak, és kezdd el a felkészülést már most!

Legyen elegendő önerőd!

Ha eddig azt gondoltad, hogy lakáshitel-igényléstől még messze vagy, amikor épp csak  keresed a megfelelő ingatlant, akkor időben szólunk: nem, itt az idő, hogy szép nyugodtan végiggondolj egy sor olyan dolgot, amire később már csak gyorsan, kapkodva lenne alkalmad.

Először is tudnod kell, hogy csak hitelből nem vásárolhatsz lakást. Rendelkezned kell jogszabály szerint minimum 20 százalék önerővel, és a fennmaradó 80 százalék mehet hitelből. Ugyanakkor a jogszabályi lehetőség 2024-től megvan arra is, hogy 10 százalék önerővel vehessenek fel lakáshitelt azok a fiatalok, akik a hitelkérelem beadásakor még nem múltak el 41 évesek, és nincs saját lakásuk vagy nem rendelkeznek 50 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel ingatlanban (illetve csak olyan ingatlannal rendelkeznek, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt). A bankok számára a 10 százalékos önrész mellett való hitelnyújtás nem kötelező.

A hitelintézetek a jogszabály által előírtaknál magasabb önerőt is megkövetelhetnek, ez bankfüggő lehet. Egy tapasztalt és szakértő hitelközvetítő meg tudja neked mondani, hogy melyik bank mennyi önerőt vár el. Érdemes tehát felvenni és tartani is a kapcsolatot hitelközvetítőinkkel, a lakásvásárlásnak már azon szakaszában is, amikor még csak keresed új otthonodat.

Fiatal pár egy gyermekkel új otthonukról álmodozik, amely rajtos formában megjelenik körülöttük.

Ha nincs (ennyi) önerőd, lehetőség van pótfedezet bevonására. Ez a megvásárolandón kívül még egy másik ingatlan bevonását jelenti a hitelügyletbe. Fontos, hogy ilyenkor a másik ingatlanra is jelzálogjogot fog bejegyezni a bank. Továbbá érdemes megismerni az állam által nyújtott lakásvásárlást segítő támogatásokat is, mivel ezek bizonyos feltételek mellett beleszámíthatnak az önerőbe. Ezekről is kérdezheted szakértőinket, akik segítenek megtalálni számodra az optimális finanszírozási megoldást, és a támogatások igénylésében is melletted lesznek.

Így találd meg a legkedvezőbb lakáshitelt!

Azt természetesen nem tudjuk megmondani, hogy hónapok múlva melyik lakáshitel konstrukció lesz számodra a legkedvezőbb, hiszen addig még sokat változhat a hitelpiac és ugyanúgy a bankok ajánlatai is. De a lakáskeresés fázisában még nem is ezért érdemes felvenni a kapcsolatot egy hitelközvetítővel. Viszont, ha át tudjátok vele beszélni az anyagi és családi helyzetedet, bevételeidet, kiadásaidat, egyéb hiteleidet, akkor szakértőnk már célzottan tud előre gondolkodni az eljövendő lakáshiteled vonatkozásában. Felhívja a figyelmed a hiteligénylés buktatóira is, amelyet még van időd kiküszöbölni addig, amíg élesben indul az igénylés.

Ha aktívan keresel, előfordulhat, hogy épp már holnap, de az is lehet, hogy csak néhány hónap múlva találod meg a szempontjaidnak megfelelő ingatlant. Viszont amikor megvan, már csak fel kell hívnod a hitelközvetítődet, aki az aktuális banki ajánlatokat, feltételrendszereket épp olyan jól ismeri ismeri, mint a te - már közösen átbeszélt - lehetőségeidet, és azonnal fog tudni segíteni a legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásában. Ezzel sok időt megspórolhatsz, és nem akkor kell kapkodnod, amikor már sürgetővé válik az adásvétel.

Személyes hitelközvetítődet nemcsak te hívhatod, ha megtaláltad a lakást. Ő is keres, hogy érdeklődjön, hol tart az ingatlankeresés, valamint  első kézből tájékoztat, ha kedvező kamattal vagy akciós feltételekkel nyílik lehetőség a hiteligénylésre. Ne feledd, hitelközvetítői segítséggel igényelt hitelek esetén még kedvezőbb kamatot is kaphatsz a banktól, mintha egyéni ügyfélként szeretnél lakáshitelt felvenni. 

Kérj előzetes hitelbírálatot!

Amíg nem aktuális a lakáshitel igénylése, addig kérhetsz ingyenesen előzetes hitelbírálatot egy vagy akár több banktól is. Hitelközvetítőd ebben is segíteni fog.

Kérhetsz online előzetes hitelbírálatot oldalunkon. Az ingatlan.com online előzetes hitelbírálat szolgáltatás igénybevétele során az online űrlap kitöltése után e-mailben kapod meg az eredményt. Ezután egy bank által kiadott, hivatalos hitelajánlattal tudsz az ingatlanok közül válogatni. A meglévő hitelbírálattal a kezedben jobb pozícióból indulsz a készpénzes vevők mellett. A hitelajánlatot követően ugyanakkor te magad döntheted el, hogy szeretnél-e valós hiteligényt indítani.

Az előzetes hitelbírálat során a bank a hitelképességedet vizsgálja, azaz hogy jogosult lennél-e a hitelre a jövedelmed és a KHR-státuszod alapján. Így még a tényleges hitelkérelem beadása előtt megtudhatod, hogy az adott banknál mennyi hitelt kaphatnál. Az előzetes hitelbírálat alkalmával az ingatlan paramétereivel még nem foglalkozik a bank.

Fontos tudni, hogy az előbírálati igazolás melyik banknál mennyi ideig érvényes. Valamint az is lényeges, hogy az előbírálati igazolás az adott pillanatban érvényes banki kondíciók szerint készül el, amely jó támpontot ad, de később majd, a tényleges hiteligénylés során az aktuálisan érvényes feltételeket fogja figyelembe venni a bank. Az előbírálati igazolással a kezedben már tudod, milyen értékű lakások férnek bele a keretbe, így talán gyorsabban meg is találhatod a megfelelőt. Előnyösebb helyzetben lehetsz egy adott ingatlanért olyan hiteles érdeklődőkkel szemben, akik nem kértek előzetes hitelbírálatot, mert be tudod mutatni az eladónak az igazolást, hogy bizonyos bank már előzetesen hitelképesnek minősített. 

Az előbírálat tehát számos előnnyel jár, hátránya nincs, hitelfelvételi kötelezettséggel nem jár. Azonban lényeges, hogy az előbírálati igazolás nem jelenti azt, hogy a hitelt biztosan meg is fogod majd kapni. Ha a választott ingatlan is megfelelő lesz, és nagyobb változás nem történik az életedben (például KHR, munkanélküliség), akkor jó eséllyel a bank nem utasít el a tényleges hiteligénylés során sem, azonban erre nem ad garanciát.

Ismerd meg a lakáshitel felvételének folyamatát!

Mire megtalálod jövendő otthonodat, legyél képben arról, hogy a hiteligénylés során milyen lépések várnak rád. Amikor megegyeztek az eladóval, felgyorsulnak az események, hiszen ő is a pénzéhez akar jutni, és nyilván te is mihamarabb költöznél. Az adásvételi szerződésben ki is kell jelölni azt az időpontot, ameddig te mint vevő a teljes vételárat ki kell, hogy fizesd. Az adásvételi szerződésben meg kell jelölni azt a konkrét bankot is, amelyiktől igényelni fogod a lakáshitelt. Ha már korábban átbeszéltétek a lehetőségeket a hitelszakértőddel vagy kezedben van az előbírálati igazolás, akkor könnyebb dolgod van a számodra legkedvezőbb hitel kiválasztásával.

A kiválasztott lakáshitel igényléséhez számos dokumentumot kell benyújtanod a bankhoz. Ezek a dokumentumok - a könnyebb érthetőség kedvéért - így csoportosíthatók:

  • személyes okmányok
  • jövedelmet igazoló dokumentumok
  • kiadásokról, más hitelek törlesztéséről szóló dokumentumok
  • hiteligényléshez szükséges banki formanyomtatványok
  • az ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumok

A bank által kért dokumentumokat rendszerezve és részletesen bemutatjuk, érdemes lesz áttekintened a dokumentumok összeszedése során és a benyújtásuk előtt:

Amikor a bankhoz minden kért dokumentum beérkezett, és befogadták a hitelkérelmet, a bank megrendeli az értékbecslést. Az értékbecslő szakvéleményt készít az ingatlanról, amelyet a bank kap meg, és a hitelbírálat során felhasznál. A hitelbírálat alkalmával a bank elbírálja a hitelkérelmed. Pozitív bírálat után aláírhatod a szerződést, melyet közjegyzői okiratba foglalnak. A folyósítás csak azután történik meg, amikor már minden folyósítási feltételnek eleget tettél. Lakásvásárlás esetén a bank a hitelt az eladó adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlájára folyósítja.

Szakértő hitelközvetítőd az egész folyamat során melletted áll és segíti az ügyletet. Ha elérkezik a hitelfelvétel ideje, olvasd el ismertetőnket is, amelyben részletesen, pontról pontra bemutatjuk a lakáshitel-igénylés folyamatát, és azt, hogy a hitelközvetítő az igénylés fázisaiban miként tudja megkönnyíteni és meggyorsítani a folyamatot.

A lakásvásárlás és a lakáshitel felvétele évekre szóló döntés és elköteleződés, ezért a szakértővel nemcsak a hitel kiválasztása során érdemes felvenni a kapcsolatot, hanem már korábban, a lakáskeresés fázisában is célszerű átbeszélni vele az igényeket, lehetőségeket és a saját élethelyzetedhez kapcsolódó megoldásokat. A hitelszakértő segítsége teljesen ingyenes számodra.

Kép forrása: gettyimages.com

chatsimple