Így védheted ki a jegybanki kamatemelést a hitelednél

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt. A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az MNB gyors kamatemeléseinek követése a mai kamatszintek mellett kiárazza a bankokat az ügyfelekért folyó versenyből.

A jegybank elhúzott a kamatemelésekkel

A jegybank nem áll meg – töretlenül emelkedik az immár irányadó kamattal összesimuló alapkamat. A héten 100 bázispontos emeléssel kétszámjegyűvé vált az alapkamat – alig több, mint egy éve 2020. június közepén még 0,6 százalékon állt a mutató. 

A bankok lakáshitel kamatainak drágítása ehhez képest sehol sem tart. 2021. májusában a folyósított lakáshitelek átlagkamata 3,79 százalék volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén májusra 5,89 százalékos átlagkamatot mutatott ki, most, július végén egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel esetében a bankok ajánlatai 6,54 és 9,24 százalék között szóródnak 10 éves kamatperiódus esetén a money.hu adatai szerint. Persze, törlesztőrészletben markáns a különbség: aki egy éve vette fel a példánkban szereplő hitelt 119 ezer forint alatti törlesztőrészlettel megúszta. Ma a legkedvezőbb banki ajánlatot adó UniCredit esetében is a 151 ezer forintot közelíti a 20 milliós hitel törlesztőrészlete. 

Új versenypiac: az igénylés alatt tartott kamat

A bizonytalanság ugyanakkor egyre komolyabb, hiszen a jegybanki kamatemelések ma már 25-50 bázispontosak. Ezen a nyáron láttunk 200 bázispontos emelést, amit júliusban a már említett 100 bázispontos lépés követett. Ennek köszönhetően sokakban élhet a nyugtalanság, hogy a hitelfolyamat indulásakor számolt törlesztőrészlet alaposan megváltozhat a folyósítás idejére. Egy-egy hitel ügyintézése ugyanis hónapokig is elhúzódhat.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) konstrukciókban az MNB elvárja, hogy a bankok a hitelkérelem befogadásakor a fizetendő kamatot és törlesztőrészletet is tartalmazó, kötelező érvényű ajánlatot adjanak.

Az ilyen ajánlatoknak a kiállításukat követő 90 napig kell érvényesnek lennie, azokban nem lehet módosítani.

A piaci hitelek esetében eltérő a gyakorlat. Van bank, amelyik csak a folyósításkori kamatszinten hajlandó szerződni. Máshol van példa arra, hogy piaci hitelnél is akár 4 hónapig áll a kötelező érvényű ajánlatra vonatkozó kötöttség. De arra is van példa, hogy bár elvben védettnek érezheti magát az ügyfél, hiszen kötelező érvényű ajánlatot kapott, ám a bankot mentesíti ez alól, ha legalább 75 bázispontos kamatemelés történik – márpedig ez idén nyáron gyakran előfordul majd.

Fotó: Getty Images

A money.hu szakértői szerint épp ezért a bankok közötti verseny új területe lehet az ajánlati kötöttség kérdése. Az ügyfelek számára tervezhetőbben, a szerződéskötés időpontjától függetlenül a befogadáskori kamatszinten köt végig fix és MFL lakáshitel szerződést a CIB Bank július 22-től. A kikötés érvényes a rezsidíjak emelkedése miatt vélhetően alaposan felélénkülő, az energiatakarékossági beruházások finanszírozására optimális 5 és 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású lakáshitelek esetében is.

Nem tudnak nagyot emelni – kiárazzák az ügyfeleket

A verseny persze leginkább arra korlátozódik manapság, hogy melyik bank mikor és milyen mértékben érvényesíti kamataiban a jegybanki lépéseket. Júniusban az irányadó jegybanki kamat 300 bázisponttal ugrott meg, a komoly emeléseknek tehát bőven lenne tere. Ugyanakkor a bankok azzal is tisztában vannak, hogy a kamatok drasztikus emelése az ügyfelek egyre nagyobb részét zárná el a hitelfelvételtől.

A fenti példánkban szereplő 20 milliós lakáshitel felvételéhez 10 százalékos kamat mellett bruttó 580 ezer forintos jövedelem szükséges. Idén áprilisban ugyanakkor ettől még nagyon messze voltunk: a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 507 ezer forint volt, ami 12 százalékkal alacsonyabb a fenti követelménynél. Ennél is beszédesebb, hogy a medián bruttó bér 396 800 forint volt, ami money.hu szakértői szerint azt jelenti, hogy a magyar emberek felének maximum 14 millió forintos hitel felvételére lesz lehetősége, a lakáshitel kamatok általánosan 10 százalék fölé emelkednek. 

A fentiek fényében érdemes végignézni a bankok kamatemeléseit. 

A Gránit Banknál az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata egyaránt 0,54 százalékponttal emelkedett. A reprezentatív példákban az 5 éves kamatperiódusú lakáshitel Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) 9.43, a 10 évesé 8,88 százalék lett a kamatemelés után. 

A CIB Banknál az 5 éves kamatperiódusú piaci és MFL lakáskölcsönök, valamint szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata 120, a 10 éves és végig fix konstrukcióknál pedig 100 bázispont volt az emelkedés. A 10 éves kamatperiódusú hitel Magnifica kedvezménycsomagban 7,99 százalékos kamatával számít a legjobb ajánlatnak a banknál.

A K&H Banknál július közepétől 5 éves kamatperiódusú hitelt 1,2 százalékponttal magasabb kamaton vehetünk fel, mint korábban. A 10 évig fix törlesztést kínáló konstrukciókban 65 bázispontos volt az emelés. Aki ennél hosszabb időre fixálná a törlesztőrészletet ugyanakkor csak negyed százalékpontos emelkedést tapasztal majd. A legkedvezőbb, 10 éves kamatperiódusú hitel kamata K1 ügyfélkategóriában 8,54 százalék, a legmagasabb kamatot, 10,59 százalékot azoknak kell fizetniük, akik a K6 ügyfélminősítésbe esnek be és 20 évrew végig fix törlesztést biztosító hitelt szeretnének felvenni. 

Nem a kamat nő, a kedvezmény zsugorodik

Ha csak a kamatokat nézzük, az OTP az egyik legvisszafogottabb banknak számít. A pénzintézet július 15-től mindössze a Fix10 jelzáloghiteleinek kamatát emelte, s ott is mindössze 20 bázispont volt az emelés mértéke.

Ugyanakkor a bank minden kölcsön esetében alaposan megvágta a korábban adható kamatkedvezmények mértékét – a korábbi 0,5-1,0 százalékpontról 0,1-0,3 százalékpontra csökkent a hitelösszeg alapján adható kedvezmény.

Ugyan a Hűség kamatkedvezménynél megduplázódott az igénybevehető kedvezmény mértéke, ám az új csúcshoz, a 150 bázispontos kamatkedvezményhez havi 1,3 millió forint számlán történő jóváírás szükséges – ez aligha a tömegek kedvezménye… Az általános OTP-s hitelfelvevőt jobban bánthatja, hogy a különböző jogcímeken igénybevett kedvezmények összege a korább 4,1 százalékpont helyett maximum már csak 2,4 százalékponttal mérsékelheti a bank standard kamatait. 

A Bankholding továbbra is külön utakon

A Magyar Bankholding tagbankjai júniusban 60 bázisponttal csökkentették lakáshiteleik kamatát. Annak ellenére, hogy azóta alapvetően átalakult a jegybanki kamatpálya, az MKB és a Takarékbank még nem vette vissza teljes mértékben a kedvezményt. Az 5 éves kamatciklusú és a 20 évre fix lakáshitelek 40, a 10 évre fix törlesztőrészlettel kecsegtető ajánlatok 59 bázisponttal drágultak.  A standard ügyletek esetében így a legkedvezőbb kamat 7,4 százalék – ezt a végig fix, legalább 12 milliós hitelre kínálják a bankholdingos bankok. (Július végéig elvben még él a júniusi akció, ám az elmúlt 2 hétben az akár 5,59 százalékon elérhető hitel felvételéhez már a bank egyedi elbírálására volt szükség.) 

Ahol nem cél a lakáshitel piaci térnyerés

Az egyetlen bank, aki alaposan belehúzott az az Oberbank.

Az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 230 (!), a 10 éveseké 140 bázisponttal emelkedett.

A pénzintézetnél a standard lakáshitelt 5 évre 13,35, 10 évre 12,15 százalékos kamat mellett lehet igényelni. Ráadásul a bank szakított a korábbi gyakorlatával és az új kamatokat már nem 3, csak 1 hónapig tartja. 

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet
chatsimple