Érdemes figyelni a fogyasztóbarát lakáshitelekre, áprilistól jön a zöld MFL is

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

A fogyasztóbarát lakáshiteleket indulásuk óta már 190 ezren választották. Nem véletlenül, hiszen számos előnnyel rendelkeznek. Mellettük szól többek kötött az is, hogy később - amikor optimálisabb lesz a gazdasági környezet - kedvező és szabályozott feltételekkel válthatóak ki. Ez most kiemelten fontos tényező. 

A lakáshitelezés az utóbbi időben visszafogottabbá vált. Gondolj csak a bizonytalan gazdasági helyzetre, a megugró inflációhoz köthető nagyobb mindennapos kiadásokra, a reálbérek csökkenésére vagy a magas kamatszintekre. Ugyanakkor az élet nem áll meg, mindig születnek gyerekek, emiatt családok nagyobb lakást keresnek; illetve összeköltözések, szétköltözések, örökölt ingatlanok miatt is történnek költözések. Ilyen időszakban persze a hitelpiacon is felértékelődnek az átláthatóbb, kiszámíthatóbb lehetőségek, és mindennél fontosabbá válik az alapos összehasonlítás.

Mindig van kereslet a lakáshitelekre

Az elmúlt két évtizedet nézve látszik, hogy a 2008-ban elmélyülő válság utáni években - 2009-2013 között - évente összesen 40-57 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok. Ez mérsékelt keresletet jelentett akkor, de egyúttal látható a számokból, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben is volt igény a lakáscélú kölcsönökre. Ezután jött a felívelés időszaka: a 2014-ben feljegyzett közel 54 ezer lakáshitellel szemben 2015-2021 között 68-110 ezer lakáshitelnek adtak zöld utat a bankok, azaz fokozódott a kereslet. 

“A visszafogottabb hitelkereslet mellett látunk egy olyan tendenciát az elmúlt hónapokban, miszerint a hitelben gondolkodók fogyasztóbarát kölcsönök iránti érdeklődése növekedett, többen kalkulálnak a biztonságosabb lakáshitelekre.”

- emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A mostani magas kamatkörnyezetben is van tehát igény a lakáshitelekre, amelyek között továbbra is vannak kedvezőbb feltételekkel elérhető és drágább konstrukciók. 

Egy apa és lánya nézik a zöld energiatakarékos házat.

A fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét 2017-ben hozta létre az MNB, azóta pedig több mint 190 ezer ilyen lakáshitelt nyújtottak a bankok. Ez nem véletlen, hiszen a minősítést megszerző bankok áttekinthető feltételeket, kényelmes és gyors hitelügyintézést biztosítanak ezekre a lakáshitelekre. Fontos, hogy kiszámítható kölcsönökről van szó, csak az a lakáshitel lehet fogyasztóbarát, amely legalább 5 évig fix kamatozású. A minősített hitelek feladata az MNB célja szerint többek között az, hogy kiszorítsák a drágább konstrukciókat, éppen ezért 3,5 százalékpontban maximálva van a kamatfelár

A hitel kamatát két összetevő adja ki. A kamatláb jellemzően valamilyen külső, a hitelező banktól független referenciakamathoz kötött százalékos mutató, amely a  bank forráshoz jutásának költségét mutatja. Ezen felül beszélünk a kamatfelárról, amely a bank költségeinek, az ügyfél kockázatának és a bank nyereségének százalékos formában történő megjelenése. 

A törlesztőrészletekben is nagy különbség lehet 

Bár a fogyasztóbarát lakáshiteleknek azonos követelményeknek kell megfelelniük, azért lehetnek különbségek a piacon elérhető ajánlatok között.

A money.hu fogyasztóbarát lakáshiteleket összehasonlító kalkulátora szerint a 15 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig fix kamatozású hitelek közül a legolcsóbb kevesebb mint 9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) rendelkezik. Így havi 130 ezer forint alatt lesz a havi törlesztőrészlet. Ezzel szemben a drágább fogyasztóbarát hitelek azonos paraméterek esetén akár 11 százalék feletti thm mellett 150 ezer forint körüli havi törlesztéssel vehetőek fel. Ebből is látható, hogy kulcsfontosságú a hitelek összevetése, még a fogyasztóbarát lakáshiteleknél is.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy ösztönzi az esetleges hitelkiváltásokat a jogszabályi limiteknél kedvezőbb folyósítási és előtörlesztési díjmaximumok meghatározásával. A bankok ugyanis ezekre a hitelekre folyósítási díjat nem számítanak fel, az előtörlesztési díj pedig nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka. A hitelkiváltás kedvezőbbé válása most kiemelten fontos tényező lehet. Ugyanis aki most vesz fel lakáshitelt, annak a későbbiekben érdemes számolnia a hitelkiváltási lehetőséggel. Mivel ha majd a gazdasági bizonytalanság enyhül, az infláció lejtőre kerül, akkor a kamatok is csökenhetnek. Később tehát alacsonyabb kamatozású, azaz olcsóbban törleszthető fix kamatozású lakáshitelre cserélheted a kölcsönödet. Ebben a bankok hitelezési gyakorlatát jól ismerő, tapasztalt hitelszakértőink díjmentesen segítenek neked.

Kopogtat a zöld MFL 

A lakáshitel-felvételt tervezőknek jó hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntése értelmében változások jönnek a fogyasztóbarát lakáshiteleknél. Idén áprilistól  a zöld lakáscélok kedvező feltételű finanszírozását emeli be a programba, amely a hitelfelvevők széles köre vehet majd igénybe. Ezzel egy olyan kedvező hiteltermék jön létre, amely a zöld lakáscélok finanszírozására szolgál.

Jövő januártól pedig a fogyasztóbarát lakáshiteleknél lehetőség lesz az online módon történő hitelfelvételre, amely ennek elektronikus úton történő lefolytatását jelenti egészen a szerződéskötésig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a szerződés megkötéskor kell majd bemenned személyesen a bankba.

chatsimple