Jó, ha felkészülsz rá: a nyugdíjasokat az infláció is jobban sújtja

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Bár a nyugdíjellátások összege jelentősen nőtt az idén, az Európa-bajnok infláció rontja az összképet a friss adatokon alapuló összeállításunk szerint, sőt a nyugdíjasok által vásárolt termékek még jobban is drágultak, mint az általános fogyasztási cikkek. Jobb, ha felkészülsz rá, hogy ez vélhetően a jövőben csak rosszabb lesz, de van rá megoldás.

Megérkeztek a legfrissebb, első félévre vonatkozó béradatok, ez pedig jó apropót ad arra, hogy megnézzük, mekkorák a különbségek az átlagbérek és az átlagos nyugdíjak között, valamint az egyébként lassulásnak induló infláció hogyan érinti őket.

Nőttek a nyugdíjak, de jó részét elvitte az infláció

A különbség – akárcsak a banki díjaknál – ezen a téren is jelentősek. Júniusban az átlagos nettó fizetések kedvezmények nélkül 377 ezer forintnál jártak, ami majdnem 16 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

2023 júniusában a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 312.000 forint, az öregségi nyugdíjak mediánja 209.901 forint a KSH szerint. Vagyis a nyugdíjak a fizetések ⅔-át érik csak el.

A szociális ellátásban részesülők juttatásai – aminek csak egy része az öregségi nyugdíj – 26,8 százalékot nőttek tavaly júniushoz képest, ám az infláció nagyban árnyalja a képet. Júniusban 20,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, a nyugdíjasinfláció pedig ezt is meghaladta: 21,2 százalékos volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy az magasabb fizetések és ellátások mellett a kiadások is jelentősen nőttek a drágább termékek és szolgáltatások miatt.

Ez nagyjából mutatja, milyen kilátások várnak a jövő nyugdíjasaira, sőt még borúsabb képet fest, ha megnézzük a demográfiai trendeket. Ebből ugyanis az látszik, hogy a magyar társadalom elöregedőben van: nő az idősek aránya a gyerekekkel szemben. Vagyis a jövő nyugdíjasait várhatóan kevesebb aktív keresőnek kell eltartania, mint jelenleg. Ez a nyugdíjellátás összegét is negatívan befolyásolhatja, de van rá megoldás, hogy felkészülj erre, és saját magadnak kiegészítsd.

Készülj fel a nyugdíjas éveidre az alábbi befektetésekkel 

Ha tudatosan készülsz rá, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég, akkor megtakarítással mehetsz nyugdíjba, és így kevésbé fogod megérezni a kieső jövedelmet. Ezt a felkészülést legkésőbb a 40-es éveidben célszerű elkezdened, de sosem késő. A spórolás egyik első eszköze, hogy olcsó bankszámlát találj.

Jelenleg átlagos használat mellett a bankszámla-kalkulátorunk szerint ezek a legkedvezőbb ajánlatok bankonként:

havi összköltség a 2. évtől
Gránit Digitális számlacsomag261 Ft
OTP Smart számlacsomag364 Ft
MagNet Bank Házhozszámla425 Ft
CIB ECO bankszámla551 Ft
Raiffeisen Online Számla551 Ft
Erste Bank Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szint641 Ft
K&H Bank kényelmi plusz számlacsomag - 2 feltétel teljesítésével813 Ft
UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag1 025 Ft
MBH Kedvezmény számlacsomag1 931 Ft

Havi beérkező jövedelem: 312.000 Ft, életkor: 45 év, 1 db eseti utalás bankon kívül, 3 db csoportos beszedés.
Forrás: money.hu, 2023.08.28.

Akadnak olyan megoldások, amelyek bizonyos feltételek teljesítésekor ingyenesek vagy minimális kiadást jelentenek, de vannak olyanok is, amelyeknél az éves díj bőven meghaladja a 10 ezer forintos nagyságrendet.

Ha nyugdíjasként keresel olcsóbb számlát, akkor a bankok kínálnak kifejezetten a nyugdíjasok számára bankszámlacsomagokat, de ahogy a banki szolgáltatásoknál megszokhattuk, itt is vannak költségbeli különbségek. A bankszámla-kalkulátorunk segítségével kiválaszthatod, hogy melyik a számodra a legkedvezőbb bankszámla.

nyugdíjas házaspár az inflációról beszélget

Ha pedig megvan a megfelelő bankszámla, akkor a megtakarítási palettán is érdemes szétnézni. Nyugdíj-megtakarítási funkciót sokféle befektetés elláthat, de a magyar törvények hivatalosan három nagy csoportját ismerik el a nyugdíj-előtakarékosságoknak:

  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
  • nyugdíjbiztosítás,
  • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Ez az a három nyugdíjcélú megtakarítás, aminél az éves befizetések 20 százalékát vissza lehet igényelni adójóváírás formájában az államtól. A nyugdíjcélú szja-visszatérítés éves maximuma megtakarítási típusonként eltér. Ha az adóvisszatérítést egynél több megtakarításnál is igénybe veszed, akkor a teljes éves maximum 280.000 forint.

nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)nyugdíjbiztosításönkéntes nyugdíjpénztárkettő vagy három nyugdíj-előtakarékosság esetén
maximális éves adójóváírás100.000 Ft130.000 Ft150.000 Ft280.000 Ft
mennyit kell ehhez egy évben befizetni?500.000 Ft650.000 Ft750.000 Ft1.400.000 Ft

Természetesen nem kötelező éves szinten ennyit megtakarítani, ennél kisebb befizetések után is jár az adókedvezmény. Ha havi 30.000 forintot fizetsz be, az éves szinten 360.000 forint, ami után 72.000 forint adójóváírás jár minden évben. Ezt nem a bankszámládra utalják, hanem a nyugdíjtőkédet gyarapítja.

Ha az egyéb befektetési opciókat is megnéznéd, mint az állampapír, ingatlan vagy arany, akkor olvasd el erről szóló cikkünket, amiben ezeknek az elmúlt 10 éves hozamát hasonlítottuk össze:

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.