Építkeznél még a városi csokkal? Ennyibe kerülnek a hozzávaló telkek a főváros környékén

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Már csak alig több mint három hónapig érhető el a nagyvárosi csok, ezen belül a lakóingatlan-építésre is felhasználható támogatás és kedvezményes hitel, ami a telkek piacán hozhat némi élénkülést a fővárosi agglomerációban. A lakástámogatási rendszer átalakítása folyamatban van, konkrétumokat még nem lehet tudni. Az új lakóingatlan építésére is igényelhető nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezmény ugyanakkor az év végén megszűnik. Az ingatlan.com-mal közös elemzésünkben azt mutatjuk be, hogy mennyibe kerülnek a lakóingatlan-építéshez szükséges legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek, valamint hogyan működik a hitel segítségével történő finanszírozás építkezés esetén. 

A lakásépítési hitel szakaszos folyósítású

“A lakóingatlan-építési hitel minden banknál bonyolultabb eljárás, mint a sima lakáshitelek adminisztrációja. Bár akad olyan bank, amely - bizonyos feltételekkel- egy összegben ad építési hitelt, azonban inkább az úgynevezett szakaszos folyósítás a jellemző ennél a hiteltípusnál. Szükség van a megfelelő önerőre, ami legalább 20 százalék. Ez egyébként lehet már megkezdett munka, például alapozás is. A rugalmasabb bankok, alacsony készültségi fokra, a minimális 20 százalékos önerőre is adnak építési hitelt, míg más bankok 30-40 százalékos készültségi foknál húzzák meg a minimális limitet. A hitel szakaszonkénti folyósítása szintén a készültségi foknak megfelelően történik”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Ház építés alatt - már állnak a falak

Az építési hiteleknél a legkisebb felvehető összeg jellemzően 3 millió forint, a maximális összeg pedig általában 60-80 millió forint. De jelentős különbségek vannak az egyes pénzintézetek között. Ha egy adott banknál elérhető maximális összegnél magasabb kölcsönt szeretnél igényelni, azt kizárólag egyedi kérelem benyújtása és pozitív elbírálása révén teheted meg.

"A maximálisan felvehető hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingatlanok várható forgalmi értékének 80 százaléka”

- közölte Korponai Levente. 

Ez a helyzet a telekpiacon

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az új lakások piaca a használtakéhoz hasonlóan visszafogottabb lett a 2010-es évek második feléhez képest. Ezt mutatja egyebek mellett az is, hogy az idei első félévben 19 százalékkal csökkent az átadott új lakóingatlanok száma. Emellett a kiadott lakásépítési engedélyeknél 39 százalékos volt a visszaesés.

Balogh László szerint a csok kifutása hozhat némi keresletélénkülést az év végéig a telekpiacra, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban. 

A legdrágábbak és a legolcsóbbak - ennyibe kerülnek Budapest közelében a telkek

Az ingatlan.com adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a Pest vármegyében eladó legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek kínálata 26 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

“A családi házak építésére is alkalmas telkek átlagára 29,9 millió forint, ez lényegében stagnálást jelent az előző évhez képest. A változatlan árak a visszafogott kereslettel és lakásépítési kedvvel magyarázhatóak” -

mondta Balogh László. 

  • A legdrágább telkek Budaörsön találhatóak, amelyek 99 milliós átlagárral szerepelnek a kínálatban.
  • Ürömön 89 millió forintot,
  • Remeteszőlősön közel 79 millió forintot,
  • Nagykovácsiban 74,9 millió forintot,
  • Diósdon 66,7 millió forintot szeretnének a tulajdonosok átlagosan az eladó telkekért.

A legnagyobb kínálattal rendelkező települések közé tartozik Budaörs és Diósd mellett Érd és Pomáz is. Előbbin 40 millió, utóbbin 38,1 millió az átlagár. 

A legolcsóbb Pest vármegyei települések közé sorolható egyebek mellett Abony, Törtel, Nagykáta, Gomba, Monorierdő vagy Kiskunlacháza. E a településeken 3-12,6 millió forintos átlagáron vehetünk telket. Több településen azonban szűk a kínálat, van, ahol kevesebb mint 10 eladó telek van. 

Építkezéskor fontos az is, hogy mi van a telek tulajdoni lapján

Korponai Levente beszélt arról is, hogy arra is figyelni kell a házépítést tervező családoknak, ha a kiszemelt telek a tulajdoni lapon nem építési telekként van bejegyezve, akkor a bankok nem fogadják el fedezetként. Ilyenkor érdemes telek átminősítést kezdeményezni a hitelfelvétel előtt, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy másik ingatlant kell bevonni.

A szakember azt is elmondta, hogy a lakásépítési hitel, valamint jogosultság esetén a csokos támogatás és kölcsön esetén érdemes a teljes hiánytalan dokumentációval menni a bankhoz, ebben a hitelszakértők nagy segítséget tudnak nyújtani az érintetteknek. Mindkét szakember rámutatott arra, hogy a csokos hitel telekvásárlásra nem, csak építkezésre vehető igénybe. 

Bár a nagyvárosi csok elbúcsúzik az év végén, és előreláthatólag érkezni fog a „csok Plusz”, egy új támogatási rendszer, de a kistelepülésekre szóló falusi csok megmarad, sőt, jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel. Ez pedig januártól az érintett települések ingatlanpiacán generálhat élénkülést. 

Ez is érdekelhet
chatsimple