A cégedtől is kérhetsz kölcsönt és előleget, a kettő azonban nem ugyanaz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Ha hitelről van szó, leggyakrabban a bankok juthatnak az eszedbe, de akadnak azért más lehetőségek is. Ilyen például a munkáltatói kölcsön vagy a munkáltatódtól kapott előleg. Azaz a cégedtől is kérhetsz - adómentes - kölcsönt.

Érdemes már az elején szétválasztani a két esetet, mert az egyik, ahogy a neve is mutatja előleg, a másik pedig kölcsön. 

Munkabérelőleg

A munkáltatótól kapott bérelőleg lényege, hogy kapsz egy összeget, amelyet a később neked járó fizetésből von le a cég, ahol dolgozol. A személyi jövedelemadózásról szóló törvény szerint az adómentesen kaphatsz munkabérelőleget, ha 

  • a minimálbér összegének maximum ötszörösét - 2022-ben például - 1 millió forintot kérsz és vállalod, hogy hat hónap alatt visszafizeted. 

Fontos ugyanakkor azzal számolnod, hogy ekkor fél évig a béredből a felvett összeg ⅙-od részét a munkáltató levonja.

Tegyük fel, hogy 300 ezer forint a nettó fizetésed és 600 ezer forint előleget kérsz. Ebben az esetben, miután megkaptad az előleget, hat hónap alatt kell visszafizetned az összeget. Ezekben a hónapokban a 300 ezres nettódból 100 ezer forint megy az előlegre, tehát a cég, amelynél dolgozol 200 ezer forintot fog utalni. 

Munkáltatói kölcsön - 10 millióig

Az előleg mellett a másik lehetőség az, hogy a céged kölcsönt ad neked

Kölcsönt sokféle célból nyújthat a munkáltató. Leggyakrabban lakásvásárlási, felújítási, illetve építési célra, iskoláztatásra vagy más szociális célra szoktak kölcsönt adni a munkáltatók. A pénzintézetek által nyújtott hitelekhez képest a munkáltatói kölcsön esetén nem szükséges bonyolult hitelfelvételi folyamaton végigmenni, ráadásul a munkáltatói kölcsönök kamatai rendszerint kedvezőbbek. Sőt, a munkáltatók jelentős része ezt a segítséget akár kamatmentesen is nyújthatja, ez megállapodás kérdése. Szintén adómentes lehet a munkáltatói kölcsön a számodra, itt is vannak azonban feltételek. 

  • Maximum 10 millió forintos kölcsönt kérhetsz a cégedtől. Ennél nagyobb összeget nem érdemes igényelni, mert az már juttatásnak minősül és adóznod kellene utána. 
  • További feltétel, hogy a kedvezményes kölcsönt a munkáltató hitelintézeten keresztül, saját lakás építéséhez, építtetéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez nyújtsa. Van lehetőség ugyanilyen célra másik hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez is kedvezményes munkáltatói hitel nyújtására.

Fontos különbség, hogy a munkáltatói kölcsönt az előlegtől eltérően alapesetben nem lehet levonni a munkabérből. Ez csak akkor lehetséges, ha ehhez a munkavállaló hozzájárult. Ekkor a levonásmentes munkabérrészig vonhat le a munkáltató.