Autóhitel vagy lízing? Melyikkel jársz jobban?

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 10 perc

Ha autóvásárláskor nem áll teljes egészében rendelkezésedre a vételárhoz szükséges összeg, akkor sem kell elhalasztanod a tranzakciót, hiszen többféle finanszírozási megoldásban gondolkodhatsz. Cikkünkben ezeket a megoldásokat, vagyis az autólízinget és az autóhitelt mutatjuk be és részletezzük a köztük lévő különbségeket is.

Mi a lízing?

A lízing olyan speciális finanszírozási megoldás, amelynek lényege, hogy a lízingbe adó a lízingtárgyat abból a célból vásárolja meg, hogy azt a lízingbe vevő használatába adja. A lízingbe vevő mindezért lízingdíjat fizet. A lízinget a lízingszerződésben rögzítik, melynek fedezete maga a lízingtárgy. A tulajdonjog csak a futamidő végén a teljes lízingdíj (és az úgynevezett maradványérték) megfizetése után száll a lízingbe vevőre. Pénzügyi lízing esetén a lízingbe adó finanszírozási szerepet tölt be, mivel a futamidő lejártakor a lízingbe vevő általában meg kívánja szerezni a lízingelt tárgy tulajdonjogát. 

Autóvásárlás során a lízingbe adó fél az a cég, amelyiktől az autót lízingbe veszed. A lízingtárgy a gépjármű, a lízingbe vevő pedig természetesen te mint vásárló vagy. Az autólízing-szerződést autószalonokban, autókereskedőknél is meg lehet kötni, de általában nem ők maguk a finanszírozók, hanem a velük szerződésben álló lízingcég. Egy autókereskedésben akár több lízingcég szolgáltatása is elérhető.

Hogyan jön létre az autólízing-szerződés?

Az gépjármű lízing szerződéskötés folyamata leegyszerűsítve így zajlik:

  1. Kiválasztod a számodra megfelelő autót (akár magánszemélytől is), vagy megbízást adsz az autókereskedésnek, hogy szerezze be azt neked.
  2. A lízingcég megvásárolja az autót (kifizeti érte a teljes vételárat a gyártónak vagy az eladónak).
  3. Lízingszerződést kötsz a lízingcéggel, miután megfizetted az elvárt (minimum 20 százalék) önerőt. A lízingszerződés előtt a lízingcég a bekért dokumentumok (személyi okmányok, vezetői engedély, jövedelemigazolás) alapján megvizsgálja a hitelképességedet, illetve a finanszírozni kívánt gépjárművet is. Ez gyakorlatilag a hitelbírálattal egyenlő.
  4. Pozitív bírálat esetén megkapod az autót, ugyanakkor az a lízingcég nevén marad. 
Rgy férfikét egy autókulcsot tart. Háttérben a fehér autó elmosódva látszik.

Az autólízing törlesztése

A lízingszerződésben megtalálható a kamat, a lízingbe vevőt terhelő egyéb költségek, díjak és a kamatszámítás módja is. Lízing esetén nem kötelező feltüntetni a THM-et, ugyanakkor a lízingcégek sok esetben mégis közzéteszik, Így könnyebb az összehasonlítás más lízingcég termékeivel, de az autóhitelekkel is.

A lízinget a szerződés szerint kell törleszteni a futamidő alatt. Még a szerződéskötés előtt érdemes átgondolni a pénzügyi teherbíró képességedet, mert ha nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, akkor az autót vissza kell adni a finanszírozónak. A lízingcég értékesíti a visszaadott gépjárművet, és annak árából tudja fedezni a tartozást. Ha az autó már kevesebbet ér, mint amennyi tartozásod még fennáll, akkor egy összegben kell megfizetned a különbözetet. Amennyiben nem tudsz fizetni, a lízingcég felbontja a szerződést, és mulasztásod bekerül a KHR-be is. A tartozásodat pedig természetesen később rendezni kell - sajnos akkor már késedelmi díjakkal együtt.

Ezért ha fizetési nehézségeid támadnak, rögtön vedd fel a kapcsolatot a lízingcéggel és kérj fizetési haladékot, esetleg szerződésmódosítással futamidő hosszabbítást, hogy csökkenjenek a havi részletek. Ez a megoldás ugyanakkor összességében magasabb visszafizetendő összeget eredményez.

Autóhitel vagyis finanszírozás személyi kölcsönből

A mai autóhitelek valójában személyi kölcsönök, amelyek szabad célra, így autóvásárlásra is fordíthatók. Korábban léteztek gépjárműfedezetes autóhitelek, amelyeknél a hitel fedezetét az autó jelentette, és nem fizetés esetén a bank visszavehette azt. Azonban sem az autó visszavételét, sem annak jövőbeni értékét nem lehet garantálni, Így a gépjármű mint fedezet nem jelent elég biztonságot a bankoknak. A személyi kölcsön fedezete ugyanakkor kizárólag az adós jövedelme, a tárgyi vagy ingatlanfedezet hiányát pedig a személyi kölcsönök magasabb kamatával “kompenzálják” a pénzintézetek.

A személyi kölcsönből történő autóvásárláshoz nem szükséges önerőt felmutatni, akár a teljes vételár finanszírozható kölcsönnel. Az autót a saját nevedre vásárolhatod meg. 

Személyi kölcsön segítségével történő autóvásárlásról korábbi összefoglalónkból tájékozódhatsz részletesen:

Autóhitel vagy lízing?

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk az autóhitel és az autólízing legfontosabb paramétereit és a köztük lévő különbségeket:

AutóhitelAutólízing
Igénylő életkorabanktól függően minimum 18 - legfeljebb (futamidő lejáratkori) 70 év 18 éven felül (bizonyos életkor alatt vagy felett készfizető kezes bevonását kérhetik)
Önerőnem szükségesminimum 20%
Hitelképesség igazolásaszükségesszükséges
Átfutási időrövid, 2-3 nap, de akár pár óra is lehet, a banktól és a bekért dokumentumok összegyűjtésétől is függváltozó, lehet akár 1 nap, de 1 hét is, az autó kiválasztásától és a lízinghez beadandó dokumentumok beszerzésétől is függ
Fedezetnincsautó
Kamatozásfixváltozó vagy fix
Kamataktuális kamatokáltalában magasabb az autóhitelnél, de lehetnek kedvezőbb akciós ajánlatok
Futamidő1-8 év1-7 év
Hitel devizanemeHUFHUF, EUR
Előtörlesztéslehetségeslehetséges
Hitelfedezeti biztosításköthetőköthető
Autó kora szerződéskötéskormindegyszgk. esetén max. 14-16 év 
Autó eladójalehet autószalon, autókereskedés és magánszemély isnem lényegeslehet autószalon, autókereskedés és magánszemély is
Casconem szükségesszükséges, bár vannak Casco-mentes konstrukciók is, jellemzően alacsonyabb hitelösszegnél
Autó tulajdonosaa hitelfelvevőlízingcég (az adóst üzembentartóként jegyzik be a forgalmi engedélybe)
Jármű törzskönyvea vásárlástól kezdve az adósnál vana finanszírozó lízingcégnél marad a tartozás kiegyenlítéséig
Autó eladása a futamidő alattbármikor eladhatónem adható el, csak azután, amikor a teljes tartozás kiegyenlítésével rád száll a tulajdonjog
Nem szerződésszerű teljesítés eseténaz autó eladásával a vételárból kifizetheted tartozásod, de más forrásból is törleszthetsz. Végső esetben a bank felmondja a szerződést, KHR negatív adóslistára kerülhetsz.az autót vissza kell adnod a finanszírozónak, aki annak eladásából juthat a pénzéhez. Ha ennél több a tartozásod, azt egy összegben kell megfizetned. Mulasztás esetén KHR negatív adóslistára kerülhetsz.

A legfontosabb különbség az autóhitel és a lízing között tehát a jármű tulajdonjogában van, hiszen lízingnél addig nem leszel a tulajdonos, amíg ki nem fizeted a teljes tartozást. Ez nemcsak “papír” kérdése, később több probléma forrása lehet. Például amikor a lízingelt autóval külföldre utaznál, ahhoz a lízingcég (mint tulajdonos) írásos hozzájárulása szükséges. Lízingnél az autó korára és állapotára is lehetnek megkötések. Általában casco biztosítás is kötelező az autóra, melyet a lízingbe vevő fize. Míg az autóhitelből vett jármű esetén te magad döntheted el, hogy biztosítod-e cascoval vagy nem.

Az autóhitel általában hamarabb átfut, mint a lízing. Ez akkor fontos, ha egy nagyon jó autót találsz, kedvező áron, aminek a megvásárlásakor a gyorsaság a döntő, hiszen a jó ajánlatokra mindig gyorsan lecsapnak. 

Milyen különbség van a havi törlesztőkben az autóhitel is a lízing között?

Megnéztük, hogy mekkora havi törlesztővel lehetne most megvásárolni egy 5 millió forint értékű, 7 éves használt autót személyi kölcsönnel és lízinggel, 7 év futamidőre, végig fix kamattal. A széleskörűbb összehasonlítás érdekében 2-2 konstrukció is helyet kap a táblázatban:

AutóhitelAutólízing
Önerő0 Ft0 Ft1 millió Ft (20%)1 millió Ft (20%)
Finanszírozandó összeg5 millió Ft5 millió Ft4 millió Ft4 millió Ft
Kamat (THM)10,99% (11,93%)11,47% (12,27%)14,35% (15,40%)14,45% (15,5%)
Havi törlesztőrészlet85.586 Ft87.276 Ft75.736 Ft75.981 Ft
Teljes visszafizetendő összeg7.239.215 Ft7.331.145 Ft6.361.824 Ft6.382.404 Ft

Adatok forrása: money.hu autóhitel kalkulátor, banki weboldalak 2024.04.05.

A legfontosabb különbség a finanszírozási konstrukciók között, hogy a lízingnél fel kell mutatnod legalább 20 százalék önerőt, ami 5 millió forintos autó vételárnál 1 millió forintot jelent. Így a lízing esetében csak 4 millió forint hitelösszeggel kell számolni. Ennek megfelelően a táblázatban az autóhitelnél magasabb hitelösszeggel, ezáltal magasabb havi törlesztőkkel találkozhatsz. Lízing esetén ugyanakkor az 1 millió forint önerő megteremtésével is számolnod kell.

A lízing esetében magasabb a kamat és a THM, így összességében többet kell visszafizetned, mintha személyi kölcsön segítségével valósítanád meg az autóvásárlást. Ezt  a különbséget jobban személteti, ha az autóhitelnél is feltételezünk 1 millió forint önerőt, és egységesen 4 millióra kalkulálunk:

Autóhitel Autólízing
Önerő1 millió Ft1 millió Ft1 millió Ft 1 millió Ft 
Finanszírozandó összeg4 millió Ft4 millió Ft4 millió Ft4 millió Ft
Havi törlesztőrészlet68.469 Ft69.821 Ft75.736 Ft75.981 Ft
Teljes visszafizetendő összeg5.791.372 Ft5.864.916 Ft6.361.824 Ft6.382.404 Ft

Adatok forrása: money.hu autóhitel kalkulátor, banki weboldalak 2024.04.05.

Ebben az összehasonlításban a havi törlesztőrészlet tehát 6 ezer forinttal lenne magasabb a lízingnél, míg a teljes visszafizetendő összeg több mint félmillióval. Ugyanakkor mind az autóhiteleknél, mind a lízingnél lehetnek akciós ajánlatok, kedvezményes kamatok. Lényeg, hogy bármilyen finanszírozás mellett is döntesz,  mindig érdemes körültekintően tájékozódni az ajánlatok között, mert ahogyan az autóból sem, úgy a hitelből sem feltétlenül az első szembejövő lesz a legkedvezőbb számodra.

chatsimple