Euróval Horvátországban: készpénzzel vagy bankkártyával olcsóbb fizetni?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Január 1-től bevezették az eurót Horvátországban. Kérdés, hogy nyaralás alkalmával hogyan érdemes eurót váltani, és ha készpénz kell, milyen módon lehet a legolcsóbban hozzájutni.

Egy korábbi cikkünkben végigjártuk, hol a legkedvezőbb a pénzváltás árfolyama, ezúttal ugyanezt nézzük meg Horvátország esetében. Viszonyításképp a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaárfolyamát érdemes figyelembe venni, ami alapján egy euró 387,93 forint augusztus 15-én. Ez egy elméleti, költségmentes érték, ami a bankok egymás közti vételi és eladási árfolyamait átlagolja. A saját euró árfolyam kalkulátorunk szerint ma, augusztus 15-én, 11 órakor 388,05 forint az euró középárfolyama.

Euró-forint árfolyam grafikon az elmúlt egy évben.
Forrás: money.hu euró árfolyam kalkulátor

Euró-forint árfolyam az elmúlt egy évben.
Forrás: money.hu
euró árfolyam kalkulátor

Ezt a nagyjából 388 forintos értéket jegyezzük meg, mert ez az, amihez az euró tényleges vételi-eladási árfolyamát viszonyítani tudjuk.

Euró átváltása devizában: melyik banknál a legolcsóbb?

A deviza digitális fizetőeszközt jelent, vagyis amikor nem készpénzzel, hanem bankkártyás fizetéssel vagy mobilfizetéssel rendezed a tranzakciót. Fizetéskor a kártyakibocsátó társaság (Visa, Mastercard) és a számlavezető bankod vesz részt a folyamatban, ők határozzák meg az átváltás árfolyamát és annak költségeit.

A kártyatársaság először mindig euróra vagy dollárra váltja a devizát, ezért Horvátországban, amíg horvát kunával lehetett fizetni, kettős átváltás történt: a forintot euróra, majd euróból kunára váltották. Minden átváltás költséggel jár, ezért akár duplán is megsarcolhattak, amiért kunára váltottál. Az euró bevezetésével ez a probléma megszűnt: a forintból rögtön euróra váltanak, és ugyanez történik visszafelé is.

Euró árfolyam oldalunkon megtalálhatod, hogy melyik bank váltja legjobban az eurót. Ha euróban akarsz fizetni, akkor az eladási árfolyamokat kell nézned, mivel a bankok ilyenkor eurót adnak el neked.

A devizaeladási árfolyamok alapján az alábbi sorrendet kapjuk a cikk írásának pillanatában, ami akár napon belül is változhat:

Deviza eladási árfolyam
OTP391,04 Ft
MagNet Bank391,08 Ft
K&H Bank392,59 Ft
UniCredit Bank394,91 Ft
CIB Bank395,78 Ft
Raiffeisen Bank395,86 Ft
Erste Bank396,14 Ft
Gránit Bank401,22 Ft

A legjobban az OTP, a MagNet és a K&H váltja az eurót ebben a pillanatban. Az euró banki árfolyama devizaként 391 és 401 forint között alakul, vagyis minimum 3 forinttal van a középárfolyam felett.

Ha az eurót vissza szeretnéd váltani, és szeretnél rajta minél több forintot kapni, akkor így alakulnak a legkedvezőbb banki vételi devizaárfolyamok:

Deviza vételi árfolyam
OTP383,30 Ft
CIB Bank380,26 Ft
MagNet Bank379,52 Ft
Raiffeisen Bank376,54 Ft
K&H Bank375,69 Ft
UniCredit Bank374,89 Ft
Gránit Bank374,08 Ft
Erste Bank373,06 Ft

Az eurót forintra az OTP, a CIB és a MagNet váltja a legjobb árfolyamon jelenleg. Egy euróért 373 és 383 közti forintot kaphatsz, ami legjobb esetben is 5 forinttal van a középárfolyam alatt.

Pénzváltás Revoluttal és a Wise-zal Horvátországban

Ha pénzváltásról van szó, akkor a bankok mellett az olyan fintech alkalmazásokat sem szabad elfelejteni, mint a Revolut és a Wise.

A Revolutnál az euró eladási árfolyama 387,44 forint, ami saját bevallásuk szerint jelenleg (minden díjat beleértve) 1,22 százalékkal kedvezőbb az Európai Központi Bank (EKB) árfolyamánál. Tegyük hozzá, hogy ez szinte megegyezik az MNB középárfolyamával. Ha eurót szeretnél visszaváltani, akkor 389,68 forintért teheted meg Revoluton keresztül. Arra figyelj, hogy a Revolut hétvégén felárat számíthat fel az átváltásért. Mivel ingyen biztosítanak eurós devizaszámlát, így kicsit előre tervezve hétköznap is válthatsz extra költségek nélkül. A kedvezményes átváltás havi 350.000 forintig érvényes.

A Wise – vagy ahogy korábban hívták, TransferWise – 389 forintért ad el eurót, ami a Reuters középárfolyamával egyezik meg (felfelé kerekítve). Az átváltási díj 0,43 százaléknál kezdődik devizanemtől függően. Ha forintot adnál el, akkor egy euróért szintén 389 forintot kaphatsz. A Wise tehát mindössze egy forinttal olcsóbban vagy drágábban adja-veszi az eurót a középárfolyamhoz képest.

két nő robogón a horvátországi Splitben - készpénzzel vagy bankkártyával olcsóbb fizetni?

Euró átváltása készpénzben: hol a legolcsóbb a valuta?

A valuta külföldi pénznemű készpénzt jelent, vagyis valutának nevezünk minden olyan eurót, amihez készpénzben jutsz hozzá. Készpénzhez bankfiókban, bankautomatán (ATM) keresztül vagy pénzváltónál juthatsz hozzá más-más költségek mellett.

Valuta vásárlása bankon keresztül

Ha a bankodon keresztül akarsz euróhoz jutni, akkor a valuta eladási árfolyamot kell figyelned:

Valuta eladási árfolyam
K&H Bank394,90 Ft
MagNet Bank395,21 Ft
Raiffeisen Bank397,55 Ft
OTP398,01 Ft
Erste Bank398,06 Ft
UniCredit Bank398,37 Ft
Gránit Bank401,22 Ft
CIB Bank403,54 Ft

Jelen pillanatban a K&H, a MagNet és a Raiffeisen ad el eurót a legkedvezményesebb áron, összességében pedig 395 és 403 forintért juthatsz hozzá. Ha összehasonlítod a devizaárfolyamokkal, akkor láthatod, hogy valutát váltani sokkal drágább. Ennek az az oka, hogy a banknak gondoskodnia kell a készpénz szállításáról, tárolásáról, az ATM-ek újratöltéséről, ami számukra is költségesebb. Az innentől magától értetődő, hogy a valuta árfolyama jóval a középárfolyam felett van, még a legolcsóbb esetben is 7 forinttal.

És akkor még nem beszéltünk a készpénzfelvételi költségekről, amiket szintén egy korábbi cikkben részleteztünk, amiből az jött ki, hogy általában a bank saját ATM-e a legolcsóbb opció a bankfiókkal és más bank ATM-ével szemben. Mivel eurónál nem érvényes a havi két alkalommal, összesen 150.000 forint összegig járó ingyenes készpénzfelvétel, ezért itthoni ATM-ből a tranzakciós illetéken felül általában még banki díjat is kell fizetni, ha eurót veszel fel.

Ha külföldi ATM-es készpénzfelvételről van szó, akkor egy-egy alkalommal 3-8 eurót fixen elkérhetnek összegtől függetlenül, és még erre jönnek rá a százalékos díjak és a tranzakciós illeték (0,6%). Ezen kívül a bankfüggetlen ATM-ek üzemeltetői is külön kérhetnek pénzt a készpénzfelvételért (pl. Euronet).

ATM-es készpénzfelvételnél, de bolti bankkártyás fizetésnél is további költségeket okozhat a dinamikus devizaváltás (DCC – Dynamic Currency Conversion), amit mindenképp érdemes elkerülnöd. Ezt arról ismered fel, hogy az ATM vagy a terminál euró helyett forintban írja ki az összeget. Ez azt mutatja, hogy az átváltást a kereskedő vagy az ATM üzemeltetője fogja elvégezni, természetesen rosszabb árfolyamon, mint amennyiért a bankod váltaná. De ez nem feltétlen tűnik fel, mert az árfolyamot trükkös módon írják ki, például 1 HUF = 0,0026 EUR, ami technikailag elfogadható, de ezt viszonylag kevesen tudják számológép nélkül értelmezni. A DCC-t tehát mindig utasítsd el – ehhez jogod van –, és a helyi devizában fizess, ha kevesebb költséget szeretnél.

Készpénzfelvétel Revoluttal és a Wise-zal

A Revolut ingyenes csomagjával havonta 200 eurót vehetsz fel ingyenesen legfeljebb 5 részletben bármelyik ATM-ből, ami jelenleg nagyjából 78.000 forintnak felel meg, efölött 2 százalékos díjat számolnak fel. Az ATM üzemeltetői ezen kívül külön díjat vonhatnak le. A havi díjas Revolut csomagok 400 és 800 euró ingyenes készpénzfelvételt tesznek lehetővé.

A Wise havi 80.000 forint (200 euró) készpénz felvételét – legfeljebb két részletben – ingyenesen biztosítja. Efölött 200 forintos fix díjat és 1,75 százalékos változó díjat számolnak fel. Az ATM üzemeltetői ebben az esetben is külön díjat vonhatnak le. A készpénzfelvételi és a külső ATM-díjak mind beleszámítanak a 200 eurós ingyenes készpénzfelvételi limitbe.

Valuta visszaváltása a banknál: a legjobb vételi árfolyamok

A nyaralás végén szembesülhetsz azzal, hogy maradt euród készpénzben, amit vissza akarsz váltani a bankodnál. Ilyenkor a valuta vételi árfolyamokat kell figyelembe venni, és minél magasabb ez az összeg, annál jobban jársz.

Valuta vételi árfolyam
OTP376,33 Ft
Raiffeisen Bank374,39 Ft
Gránit Bank374,08 Ft
K&H Bank373,38 Ft
CIB Bank372,50 Ft
MagNet Bank372,19 Ft
UniCredit Bank371,43 Ft
Erste Bank371,14 Ft

A legkedvezőbb árfolyamon az OTP, a Raiffeisen és a Gránit váltja vissza az eurós készpénzt forintra. Egy euróért 371–376 forintot kaphatsz, ami devizában 373 és 383 között volt, vagyis a devizával ebben az esetben is jobban járhatsz, de itt már kisebbek a különbségek, mint eladásnál.

Euró vétele és eladása pénzváltónál

A pénzváltók saját vételi és eladási árfolyamot jegyeznek. Ma már külön weboldalak figyelik és gyűjtik össze, éppen melyik pénzváltónál a legkedvezőbb az átváltás, és melyik a legjobb valutaváltó. Jótanács, hogy soha ne a repülőtéren, taxiállomáson, turisztikai látványosságok közelében menj be pénzváltóhoz, mert általában ezek a legdrágábbak. Persze előfordul, hogy nem válogathatsz, vagy nem szeretnél keresztülutazni a fél városon, hogy megtaláld a legolcsóbb pénzváltót.

De még ilyenkor is érhet kellemetlen meglepetés. A pénzváltók ugyan kiírják az árfolyamot, de az egyéb díjakat már csak a blokkon tüntetik fel. A 0,6 százalékos tranzakciós illetéket mindenhol ki kell fizetni az államnak, ezen kívül viszont a pénzváltók százalékos vagy fix díjakat is felszámolhatnak, úgy mint jutalék, kezelési költség stb.

Kiderülhet a végén, hogy a tényleges árfolyam lényegesen rosszabb, mint amit a pénzváltó bejáratánál álló LED-fal ígért.

Itthon készpénzt váltani vagy kint bankkártyával fizetni éri meg jobban?

Arra az eredményre jutottunk, hogy itthon optimális esetben 395 forintért lehetne eurós készpénzhez jutni a bankokon keresztül, míg ez bankkártyás fizetésnél nagyjából 391 forintból is kijönne, ami nem mellesleg kényelmesebb és biztonságosabb is: nem kell annyi készpénzt magadnál hordani, nyaralás végén nem kell visszaváltani. Vagyis a bankkártyás fizetés jobban megéri.

Ha a Revolutot és a Wise-t is idevesszük, akkor a váltási árfolyam még kedvezményesebb, jóformán a középárfolyamot közelíti: 387–389 forintért lehetne euróhoz jutni rajtuk keresztül. Ráadásul 200 eurót ingyen is fel lehet venni náluk készpénzben, bár van rá esély, hogy az ATM felszámol valamennyi díjat ezért.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.