Az adós nemfizetése esetén hogyan hajtja be a bank a tartozást?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Kira

Tisztelt Szakértő!

Édesapám halála után megörököltem a házunk 1/4 részét, másik 1/4 részét a húgom és a fele az édesanyámé. Édesanyám jelzáloghitelt vett fel az ingatlanra, melyben én és a testvérem az ingatlanrészünkkel adóstársak lettünk.

Kérdésem az lenne, hogy amennyiben a fizetési kötelezettségnek nem tesz eleget az édesanyám és a testvérem, akkor a teljes hitelösszeget tőlem vonják le, vagy csak az ingatlanrészem terhelhető?
Valamint az adóstársi kapcsolatból valamilyen módon kiszállhatok-e, van-e erre lehetőség?

Válaszát előre is köszönöm.
Kira

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Kira!

Aki fizetőképességet javító adóstársként vesz részt a hitelügyletben, az az adós esetleges nemfizetése esetén teljes mértékben felel a hitel visszafizetéséért, nem csupán a tulajdoni hányadának megfelelő mértékben. Ilyenkor tehát lehetséges, hogy a havonta fizetendő teljes törlesztő részletet Öntől követeli a bank. Ha végrehajtásra és a tartozás fizetésből történő letiltására kerül sor, akkor a levonható összeg a fizetés 33%-a. A fizetésletiltást azonban nemcsak Önnél, hanem az adósnál (édesanyjánál) és a másik adóstársnál (testvérénél) is érvényesítheti a végrehajtó.

Ha fizetési nehézségük van, akkor semmi esetre sem szabad megvárni a fizetés letiltást vagy a végrehajtás egyéb módjait. Javasoljuk, hogy ez esetben haladéktalanul keressék fel a hitelnyújtó bankot az esetleges fizetéskönnyítő lehetőségek – például futamidő hosszabbítás, stb. – megismerése és igénybevétele érdekében.

Amíg a fedezetül szolgáló ingatlanban Önnek is van tulajdoni hányada, addig mindenképpen részt kell vennie a hitelügyletben. Az ingatlanfedezet résztulajdonosaként nem szállhat ki a hitelügyletből, erre nincs lehetőség. Ha megválna a tulajdonrészétől – például adásvétel vagy ajándékozás útján – akkor sem kerülne ki automatikusan az adóstársi kötelemből. Ebben az esetben azonban érdemes már megkeresni a hitelnyújtó bankot és megkérdezni, hogy milyen feltételekkel tudják Önt kiengedni a hitelből. Ha nem csupán az ingatlantulajdona miatt lett bevonva, hanem a fizetőképesség javítása érdekében is, tehát jövedelmével is felel, akkor elképzelhető, hogy a pénzintézet csak akkor engedi ki, ha Ön helyett bevonható másik – megfelelő igazolt jövedelemmel rendelkező – személy a hitelbe. Amennyiben nem, akkor sajnos továbbra sincs lehetőség az adóstársi kötelemből való kiszállásra.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple