Fedezetkivonás jelzálog alól

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Erzsébet

Fiam 2005-ben l3 millió Ft jelzáloghitelt vett fel családi ház építésre, melynek 1/3 részben tulajdonosa vagyok. Jelzálog van a felépített közös családi házon, valamint az én tulajdonomban levő lakásomon.

Mint adóstárs szeretném kivenni a lakásomat a jelzálog alól, így előtörlesztést kértem a Raiffeisen Banktól. Készpénzben fizetnék be akkora összeget, hogy a tartozás 8 millió maradjon. Nem válaszol a bank egyértelműen. Szegeden azt mondják Pest intézi, azok pedig fordítva, de mindkettő kéri fizessek be előre 30.000 Ft-ot értékbecslésre, fizessem be az előtörlesztést, aztán majd meglátják, kiengedik-e a lakásom a jelzálog alól. Emellett 60.000 és 54.000 Ft-ot kérnek 2 szerződésmódosításért.

Nem szeretnék előre fizetni, míg nem adnak konkrét választ, de Ők nem adnak.
Mit tegyek?
Válaszukat várva, tisztelettel
Erzsébet

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Erzsébet!

A bank az elkészült értékbecslés alapján tudja  megmondani, hogy valóban elbírja-e az épített ingatlan a fennálló tartozást, s kivonható-e az Ön tulajdonában lévő,  kiegészítő ingatlanfedezetként bevont lakás a kötelemből.  Az előzetes értékbecslésre tehát mindenképpen szükség van.

Amennyiben ez irányú kérelmét pozitívan bírálja el a pénzintézet, akkor módosítani kell a szerződéseket is, hiszen változik a fedezettség. Ennek szintén van költségvonzata, mint ahogy az előtörlesztésnek is van díja. Véleményünk szerint azonban ezek előre történő befizetése valóban nem logikus, hiszen nem biztos, hogy sor kerül a szerződésmódosításra és a tényleges előtörlesztésre.

A szerződésmódosítási és előtörlesztési díj mértékét a bank aktuális Hirdetménye tartalmazza. A felszámítandó összegeknek a Hirdetmény alapján utána tud nézni. A Hirdetmény a bankban és a pénzintézet honlapján egyaránt megtalálható.

Annak megítélésben azonban nem vagyunk jogosultak, hogy valóban kötelezheti-e Önt a bank valamennyi díj előzetes megfizetésére vagy sem. Javasoljuk, hogy ez ügyben kérje a PSZÁF állásfoglalását!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple