Igényelhető egyszerre lakáshitel vásárlásra és felújításra?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Gyula

Tisztelt szakértő!

Mostanában terveznék Budapesten ingatlant vásárolni, és szeretnék segítséget kérni a lehetséges lakáshitel konstrukciókkal kapcsolatban.

30 év alatt vagyok, 7 éves munkaviszonnyal, igazolható 400 euró nettó fizetéssel. Van egy saját lakásom vidéken, amin még 1,5M forintnyi lakáshitel van (4 éves futamidővel).

9-9,5M Ft-ot szeretnék felvenni, de az ingatlan amit kinéztem, teljes felújításra szorulna (például fürdőszoba nincs egyelőre a lakásban).

Mekkora összegű hitelt igényelhetnék reálisan, és milyen önerővel kellene rendelkeznem ehhez?
Van lehetőség arra, hogy valami kombinált konstrukcióban lakásvásárlásra és felújításra is felvegyek kölcsönt (mivel a megtakarításaimból szerettem volna fedezni a felújítást, de az önerő miatt ez akkor nem járható út)?

Üdvözlettel,
Gyula

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Gyula!

A felvenni kívánt lakáshitel összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) forgalmi értékének 80%-át. Erről jogszabály rendelkezik. Ezen belül a finanszírozási arányt az ingatlanfedezet területi elhelyezkedése, állapota, az igénylő jövedelmi helyzete és az egyes bankok saját finanszírozási aránya határozza meg. A maximálisan felvehető hitelösszegről konkrét tájékoztatást csak valamennyi adat ismeretében tudunk adni. A szükséges önerő is ez alapján határozható meg.

Egyazon ingatlanfedezetre – külön hitelszerződés keretében – több célra is igényelhető lakáshitel, vagyis a lakásvásárlást követően felújításra is fel lehet venni kölcsönt, de csak akkor, ha az adott összeget a fedezetül felajánlott ingatlan értéke elbírja.

Plusz ingatlanfedezet bevonására szintén van lehetőség. A legtöbb bank azonban nem fogad el fedezetként olyan ingatlant, amelyet már egy másik pénzintézet jelzáloghitele terhel, így a vidéki lakás esetleges bevonása esetén az is meghatározó, hogy melyik bank jelzálogjoga terheli.

Két, megfelelő értékű ingatlan bevonásával, akár a teljes vételár is felvehető lehet, így a saját megtakarítás félretehető a lakás felújítási munkálatainak finanszírozására.

Ahhoz, hogy ne csak általánosságban, hanem konkrétan is tájékoztatni tudjuk az elérhető hitelkonstrukciókról, kérjük, adja meg a vásárolandó és a már meglévő ingatlan legfontosabb adatait, valamint a hitelbírálathoz szükséges egyéb információkat. Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önnek!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple