Lakásvásárlási hitel folyósítható a használatbavételi engedély kiadása előtt?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Gabriella

Jó napot kívánok,

segítségét szeretném kérni, hogy mi a teendő abban a helyzetben, ha szeretnénk megvenni egy építés alatt álló lakást. Az épület három lakásos társasházként fog elkészülni kb. fél év múlva, viszont szeretnénk lefoglalózni és a teljes vételár kifizetéséhez banki hitelt felvenni. A hitel a teljes ár 40%-a lenne.

Kérdésem, hogy a hitelügyintézés elkezdhető-e/igényelhető-e már a használatbavételi engedély megléte nélkül? Illetve van-e szakaszos fizetési ütemezés a banknál?

Viszont egy másik probléma, hogy a beruházó a lakást már akkor birtokba szeretné adni, amikor a használatbavételi engedély még meg sem fog érkezni, mondván ezzel nem húzza az időt, mert annak kiadása akár pár hónapba is telik.
Van egyáltalán erre jogi lehetősége?

Előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Gabriella

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Gabriella!

Új építésű lakás vásárlása esetén van lehetőség arra, hogy a vásárlási célú hitelkérelem már a használatbavételi engedély kiadása előtt benyújtásra kerüljön. Így már most megköthetik az adásvételi szerződést és elindíthatják a kölcsönigénylésüket.

Lakásvásárlás esetén a hitelintézet a kölcsön összegét a saját erő maradéktalan megfizetését követően, a vételár utolsó részeként, egy összegben folyósítja az eladó adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára, aminek feltétele a jogerős használatbavételi engedély megszerzése. A használatbavételi engedély megszerzése előtti, szakaszos folyósításra csak akkor nyílhat lehetőség, ha az adott projekt finanszírozója az érintett hitelintézet.

Amennyiben nem a fent említett projekthitellel történő finanszírozásról van szó, úgy a banki gyakorlat a következő: a hitelkérelem benyújtását követően készül egy értékbecslés a lakás várható forgalmi értékére vonatkozóan, majd a használatbavételi engedély kiadása után még egy, ami a korábbi értékbecslés aktualizálása, s ezt követően kerülhet sor a szerződéskötésre és végül a folyósításra.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple