Milyen feltételekkel kaphatunk jelzáloghitelt haszonélvezettel terhelt lakásra?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Ildikó

Tisztelt szakértő!

Meg szeretném kérdezni a következőt: haszonélvező vagyok a lakáson, a fiaim a tulajdonosok. Azon gondolkodtunk, hogy fel szeretnénk venni erre a lakásra jelzálog alapú hitelt. Szeretném megkérdezni, hogy mik a feltételek hozzá?

Szeretném mihamarabbi visszajelzését.
Előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Ildikó

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Ildikó!

Haszonélvezeti joggal terhelt lakást is elfogadnak fedezetként a pénzintézetek hitelfelvétel esetén. Ekkor a haszonélvezeti jog jogosultjának is részt kell vennie a hitelügyletben. A haszonélvező általában adóstársként kerül bevonásra a hitelügyletbe még akkor is, ha fizetőképességet javító szerepe nincsen. A fiainak szintén szerepelniük kell a hitelben, mivel ők a fedezetül bevonandó lakás tulajdonosai.

A hitelügylet adósa az lehet, aki megfelel a bank által támasztott valamennyi feltételnek. Az adósnak rendelkeznie kell rendszeres, igazolható jövedelemmel. Piaci kamatozású szabad felhasználású, adósságrendező vagy lakáscélú jelzáloghitel igénylése esetén elég, ha az adósnak legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonya van a jelenlegi munkahelyén. Államilag támogatott lakáshitel felvételéhez az igénylőnek legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznie. A kölcsönigénylésre már a mindenkori minimálbér (jelenleg nettó 64.190 Ft) összegét elérő keresettel van lehetőség. Azt, hogy az Önök által felvenni kívánt hitelösszeghez mennyi igazolt jövedelem szükséges, több tényezőtől függ, például: hitelösszeg, havi törlesztő részlet, esetlegesen fennálló hiteltartozások után fizetett havi törlesztés, stb.

Azt, hogy mekkora összegű jelzáloghitelt kaphatnak, befolyásolja a lakás értéke. Jogszabályi előírás alapján a nyújtott kölcsön összege nem haladhatja meg a lakás forgalmi értékének 80%-át, de ugyancsak meghatározó a lakás területi elhelyezkedése és a jövedelemvizsgálat eredménye. Ezekről konkrét tájékoztatást az ügylet további részleteinek ismeretében tudnak Szakértőink adni. A szükséges információkat online adatlapunk kitöltésével adhatja meg, mely alapján személyre szabottan keressük meg Önöknek a bankpiacon elérhető legkedvezőbb jelzáloghiteleket.

Jelzáloghitel igénylésének további feltétele, hogy az ügyletben szereplő személyek egyikének adatai sem szerepelhetnek a KHR (BAR lista) negatív adóslistáján. A jövedelmükkel bevont személyek életkora a kölcsön lejáratakor nem haladhatja meg a 70. életévet.

A lakáscélú és szabad felhasználású hitelek jelenleg forint alapon érhetők el. Az ide tartozó törlesztő részleteket megtekintheti honlapunkon is. Adósságrendezés esetén euró alapú hitel felvételére is van lehetőség. A szabad felhasználású és hitelkiváltó kölcsönök maximális futamideje általában 25 év, a lakáscélúaké maximum 35 év. A jelzáloghitelek előtörlesztésére minden pénzintézetnél van lehetőség.

A hitelcélnak megfelelő kölcsönök aktuális törlesztő részletéről jelzáloghitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak. Amennyiben valamelyik konstrukció elnyeri tetszésüket, további részleteket kapcsolatfelvételi nyomtatványunk kitöltésével kérhetnek róla. Irodáinkban a hitelajánlat elkészítése és a hitelügyintézés egyaránt díjmentes!

 

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple