Mit jelent, hogy az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig kaphatok hitelt?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Anett

Üdvözlöm!

Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az, hogy az ingatlan forgalmi értékének 80%-ig adnak nekem hitelt?
Van egy 12.500.000 Ft-os ház, ennek forgalmi értéke ennyi vagy annyi, amennyire felbecsülik az ingatlant?
Ennél az összegű ingatlannál csak 10.000.000 Ft hitelt kapnék?
Ha nincs önerőm és a szüleim háza lenne a másik ingatlan, ami fedezet lenne, viszont még a szüleim házán is van hitel, ettől függetlenül lehetne ez a második ingatlanfedezet?

Válaszát várom!
Előre is köszönöm!
Anett

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Anett!

A jelzáloghitelek nyújtását szabályozó törvény kimondja, hogy a fedezetül bevont ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig adható hitel. A forgalmi értéket a bank értékbecslője állapítja meg és az ingatlan aktuális piaci értékét jelenti. Lakásvásárlás esetén az értékbecslő az adásvételi szerződésben rögzített vételárból indul ki, feltételezve, hogy az ingatlan annyit ér, amennyiért el lehet adni. Ha az adásvételi szerződésben megjelölt vételár és az ingatlan tényleges értéke között nincs jelentős különbség, akkor az értékbecslő elfogadja az adásvételi szerződésben szereplő vételárat az ingatlan forgalmi értékének. Az adásvételi szerződésben szereplő vételár és a tényleges érték között esetleg akkor lehet eltérés, ha az eladó sürgősen szeretné eladni az ingatlant és ezért áron alul értékesíti.

Ha 12,5 millió Ft az ingatlan valós értéke, akkor az értékbecslő valószínűleg elfogadja ezt. A jogszabályban rögzített 80%-os finanszírozási arány azonban nem jelenti azt, hogy ez minden esetben el is érhető. Ez egy maximumot jelöl, amit a pénzintézetek nem léphetnek túl, de a tényleges finanszírozási arány ennél általában kisebb. A bankoknak megvan a saját belső szabályzatuk a finanszírozási arányokra vonatkozóan. Az igénylő nettó jövedelme és a megvásárolni kívánt lakás területi elhelyezkedése ugyancsak meghatározó. Ezek alapján 12,5 milliós házra valószínűleg még a 10 Ft-ot sem vehető fel plusz ingatlan bevonása nélkül.

Van olyan pénzintézet, melynél a terhelt ingatlan nem jelent problémát, de az, hogy az adott ingatlan elbír-e további terhelést, kérdéses. Arra a kérdésre, hogy a terhelt szülői ingatlan ebben az esetben elfogadható-e kiegészítő fedezetként, az ingatlan értékétől, területi elhelyezkedésétől, a felvenni kívánt hitel összegétől függ. A bankoknak azt is vizsgálniuk kell, hogy az Ön jövedelme fedezetet nyújt-e a 12,5 milliós kölcsön havi törlesztésére.

Konkrét hitelkalkulációt szakértőink a további részletek ismeretében tudnak készíteni, a kapcsolatfelvételhez kérem, töltse ki online adatlapunkat. Személyre szóló lakáshitel ajánlatunk díjmentesen kérhető!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple