Meg akarod menteni a pénzedet az inflációtól? Ne tartsd készpénzben, ahogy sajnos még mindig sokan teszik!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Döbbenetesen sok, összesen 6864 milliárd forint készpénz volt a háztartásoknál a múlt év végén – ekkora összegnek kell szembenéznie a 25,7 százalékos inflációval. Pedig van több megoldás is, ami százmilliós vagy akár milliárdos pluszt jelentene a magyaroknak, és így természetesen a megtakarítók vagyonára nézve egyénileg is jól látható változást eredményezne.

Nagyon magas szintre szökött az infláció. Tavaly éves átlagban 14,5 százalékos volt, és bár idén lassulhat az áremelkedés üteme, egyszámjegyű pénzromlás leghamarabb csak jövőre várható. Januárban például 25,7 százaléknál tartott a mutató.

egy köteg 20.000 forintos befőttes üvegben, amit az infláció csökkent

Az áremelkedés negatív hatása a mindennapi kiadásokon keresztül mindenkinél megjelenik, emellett erodálja a háztartások készpénzben lévő vagyonát is, ami egy óriási összeg. A hivatalos jegybanki adatok szerint több mint 6864 milliárd forint volt 2022 végén a háztartásoknál készpénzben (vagy folyószámlán, lekötetlenül), amelynek az infláció szintjétől függően romlik az értéke. Lehet azonban védekezni ez ellen, ha a készpénzben lévő megtakarításunkat befektetjük.

Megtakarítás egy éven belüli időtávra: bankbetét

Számtalan megtakarítás és befektetés létezik, az egyik a bankbetét. Nem mindegy persze, hogy melyik bank betétjét választjuk, hiszen ahogy a legtöbb banki terméknél – például a hiteleknél is –, ezen a téren is jelentősek a különbségek. Érdemes tehát kalkulátorral összehasonlítani, hogy melyik bank mennyit fizet.

Február végén 1 millió forintos betét 1 éven belüli, pontosabban 3-12 hónapos lekötése esetén a legkedvezőbb alternatívák 8-11 százalékos éves kamatot biztosítanak, miközben a gyengébb ajánlatok 5 százalék alatti kamatról szólnak. A látra szóló betétek akkor is fizetnek kamatot, ha a takarékoskodó “feltöri”, azaz a futamidő lejárta előtt kiveszi a pénzt, mert szüksége van rá, például egy előre nem látható nagyobb kiadás miatt.

Jelentős állampapír kamatok 3 éves távon

A bankbetétek mellett vannak más, hosszabb távú befektetések is. Ezek közé sorolhatóak többek között az állampapírok, amelyekből széles a választék és jelentős kamatot nyújtanak.

Rendszeresen frissülő cikkünkből kiderül, mekkora kamatot fizetnek a különböző állampapírok és mik a legfontosabb jellemzőik. A változó kamatozású, egyben inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP) van 4 éves és 7 éves futamidejű a palettán, előbbinek az aktuális kamata 15,25 százalék, utóbbié 16 százalék. Bár nem inflációkövető a 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), de az aktuális kamata szintén meghaladja a 15 százalékot.

Ennyit kamatozna 500.000 forint

Ha nálad is van lekötetlen készpénz, nem kell rosszul érezned magad, vésztartalékra ugyanis mindig szükség van. A vésztartalék lényege, hogy könnyen hozzáférhető legyen, vagyis ha kell, gyorsan el tudd költeni, és ez ne járjon veszteséggel. Ugyanakkor túl nagy összeget nem célszerű készpénzben tartani:

a szakértői konszenzus szerint 3-6 havi megélhetésnek megfelelő összeg elég vésztartaléknak.

Mondjuk tehát azt, hogy a vésztartalékodon kívül 500.000 forint készpénzed vagy szabad folyószámla-egyenleged maradt, amit lekötnél bankbetét formájában, vagy állampapírt vásárolnál belőle. Számoljunk utána, mennyi kamatod lenne egy év múlva! A várható kamat attól függően alakul, hogy melyik konstrukciót választod, ami nagyon nem mindegy, mert lényeges különbségek lehetnek a kamatszintben, ahogy ezt mindjárt látni fogod.

Ha 5% az egy év alatti kamat, akkor 25.000 forintot kereshetsz az 500 ezres megtakarításon. Ezt a mostani kamatkörnyezetben nem nehéz elérni egy lekötött betéttel vagy egy látra szóló kamatot fizető megtakarítási számlával. Csak arra vigyázz, hogy még mindig vannak bankbetétek, amiknek az éves kamata csak 0,1–2 százalék. Kalkulátorunk segít abban, hogy megtaláld a magasabb kamatú betéteket.

Ha az egy év alatti kamat 8%, akkor a kifizetés 40.000 forintra emelkedik. Egy kicsivel magasabb, 10 százalékos kamat máris 50.000 forintos kifizetést eredményez. Ez a kamatszint még mindig elérhető bankbetétekkel, igaz, csak néhány pénzintézetnél. Állampapírok esetében az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és az egyéves Kincstári Takarékjegy (KTJ) kamata 9 százalék.

Ha a jelenleg legnagyobb, 16 százalék kamatú állampapírba, a Prémium Magyar Állampapírba fektetsz, akkor egy év alatt 80.000 forintos kamatkifizetésre számíthatsz. Tegyük hozzá, hogy a jelenleg vásárolható sorozat 2030. február 20-án fog lejárni, vagyis még közel 7 évig meg kellene tartanod, ha el akarod kerülni a visszaváltási díjat. Valamivel alacsonyabb (15,25%) kamatért a 4 éves módozat is számításba jöhet.

Kamatadóval és banki költségekkel nem számoltunk, ezek csökkenthetik a kifizetett kamat mértékét. A 2019. június 1-jét követően vásárolt állampapírok esetében nem kell kamatadót sem fizetni, ami egy fontos szempont lehet a potenciális befektetés kiválasztásakor.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.