Hódítanak a mobilfizetések – mire kell figyelni a bankkártya kiválasztásánál?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A magyarországi bankkártyás tranzakciók száma sokat nőtt az előző évhez képest, és ebből 21,5 százalék már mobilfizetéssel történt, vagyis egyre többen használják az okostelefonukat kártyás fizetésre. A 2023. szeptemberi infláció még mindig magas – 12,2 százalék volt –, úgyhogy ez pont motivációt adhat arra, hogy spórolj a bankszámládon és a kártyadíjakon egy jobb csomag kiválasztásával.

Az idei második negyedévben bankkártyával 448 milliószor vásároltak a magyarok, ami éves alapon 13,1 százalékos növekedés, értékük eközben az inflációt meghaladó mértékben, 24,4 százalékkal nőtt – derül ki a jegybanki adatokból.

Még látványosabb a bővülés a digitális bankolás területén. Az okostelefonba, úgynevezett mobiltárcába regisztrált kártyák száma 116 ezerrel nőtt, így a kártyás vásárlások 21,5 százaléka mobiltárca-alkalmazással történt. A mobiltárcás tranzakciók is dinamikusan nőttek: az előző év azonos időszakához képest 53,3 százalékkal nőtt a számuk, és elérte a 96 milliót, értékük pedig 70,4 százalékos növekedéssel elérte a 666 milliárd forintot.

Arról, hogy hogyan működik a mobilfizetés, külön cikkben írtunk. Ebben szó van a különböző alkalmazásokról, a mobilfizetést biztosító NFC-ről és sok más fontos szempontról.

Nem mindegy, mennyit fizetsz a bankkártyádért évente

Annyi biztos, hogy a magyarok szívesen használják a bankkártyájukat, ám nagyon nem mindegy, milyen kártyát választanak, és hogy mennyit fizetnek érte.

Akadnak olyan bankszámlák, amelyekhez akár ingyen vagy jelképes összegért kaphatsz bankkártyát, de vannak olyanok is, amelyeknél 10-20 ezer forint az éves kártyadíj.

A kártyadíjak megállapításánál arra vigyázz, hogy amikor a bank 0 forintnak írja az éves kártyadíjat, akkor általában ezt csak az első évre érti, amit már jóval kisebb betűmérettel írnak oda. Emiatt mindig a második évtől érvényes kártyadíjat érdemes megkeresni.

Ezen kívül a kártyakibocsátási díjat is elengedhetik, ami amúgy pár ezer forint, és annyiszor kell kifizetni, ahányszor új kártyát kapsz, a bankkártyák ugyanis néhány évente lejárnak, és ilyenkor újra cserélik őket.

férfi a kézműves pékségben mobilfizetéssel fizet az eladó nőnek

A költségek mellett az is lényeges, hogy mit nyújt cserébe a bankkártya. Azt szoktuk mondani, hogy ne fizess olyanért, amit nem használsz. Felesleges rendkívül drága prémium bankkártyát igényelned, ha egyik előnyét sem használod ki. De ha sokat utazol, és emiatt élnél például a reptéri gyorsítósáv és az utasbiztosítás lehetőségével, akkor megérheti ilyet választanod.

A bankszámla is viheti a pénzt

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a bankkártya mindig egy bankszámlához tartozik, és ennek is megvannak a maga díjai, amiken sokat lehet spórolni. Lehet olyan bankszámlát találni, aminek ingyenes a számlavezetése, vagy amivel havi néhány átutalás díjmentes. Ha havi kettőnél többször vagy 150.000 forintnál nagyobb összegben szoktál készpénzt felvenni a bankszámládról, akkor ennek a díjait is érdemes tanulmányozni, és eszerint választani számlacsomagot.

Mindenképp érdemes rászánni az időt a megfelelő bankszámla és bankkártya kiválasztására. Ebben nagy segítségedre lehet a bankszámla-kalkulátorunk, ami személyre szabottan, a használati szokásaid alapján keresi meg a legolcsóbb bankszámla-bankkártya párost.

Az egyes bankszámlák költségei közti különbség miatt a személyes inflációdat csökkentheted, mint ahogy azzal is spórolni lehet, ha jól választod meg, melyik terméket melyik boltban veszed meg. Az árfigyelő rendszer segítségével elméletben 38 százalékot spóroltunk egy bevásárlásunkon:

Hiába spórolsz, ha ellopják a pénzt a bankszámládról

Nem lehet elégszer elmondani, hogyan érdemes biztonságosan használni a bankkártyákat:

  • Ne add meg a PIN kódodat senkinek.
  • Ne tartsd a PIN kódot egy helyen a bankkártyáddal. Ha felírtad magadnak, akkor a cetlit ne ragaszd ki nyilvános helyre, például a monitorod szélére.
  • Ne használd a PIN kódodat olyan helyen, ahol a sorban mögötted álló lelesheti.
  • Gondold meg, milyen weboldalon használod a bankkártyádat. Ellenőrizd a biztonsági szimbólumot a webhelyen, ami jelezheti, hogy az oldalt megfelelő titkosítással látták el, ezt egy kis lakat jelzi. Ha van internetbiztonsági szoftvered a gépeden, bizonyos csomagoknál elérhető a védett böngésző vagy a védett banki üzemmód, amikor a szoftver lényegében egy “zárt térbe” teszi a böngészést.
  • Kerüld a nyilvános vezeték nélküli kapcsolatokat (wifi) a pénzügyi tranzakciók lebonyolítása esetén. Ha mégis ezt teszed, utána ellenőrizd az egyenleged, hogy gyorsan kiderüljön, ha meghekkelték a fiókodat.
  • Azonnal jelentsd a bankodnak, ha bármi gond van, bármiről legyen is szó a bankkártya elvesztésétől kezdve az adataid ellopásáig.
  • Ha ellopják a bankkártyád vagy illegálisan használják, fontold meg, hogy rendőrségi feljelentést is teszel-e. Ezzel a banki reklamációdat is megtámogatod.