Érdemes újraszámolni meglévő lakáshiteledet – tízezreket is spórolhatsz a havi törlesztőn

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Lejtőn vannak a hitelkamatok, és az új hitelesek mellett azoknak is érdemes mérlegelni, akik az elmúlt időszakban a mostaniaknál magasabb, a kamatplafon előtti kamattal vettek fel lakáshitelt. Számukra a hitelkiváltás lehet járható út, és eredményezhet alacsonyabb havi törlesztőrészletet. Kiszámoltuk: egy 20 milliós, 20 éves futamidejű januárban és novemberben felvett lakáshitel havi törlesztőrészlete között banktól függően akár közel 40 ezer forint eltérés is lehet. Mutatjuk azt is, hogy milyen feltételekkel lehet lecserélni a meglévő hitelt. 

A Magyar Nemzeti Bank tovább csökkentette a kamatszintet, ennek eredményeként 75 bázisponttal 11,5 százalékra mérséklődött az alapkamat. A jegybanki kamatcsökkentések segíthetik a lakossági hitelpiac élénkülését a jövőben. Csakúgy, mint a már októberben bevezetett önkéntes thm-plafon, amelynek eredményeként a bankok 8,5 százaléknál alacsonyabb teljes hiteldíjmutatóval kínálnak lakáshiteleket. 

Ugyanaz a hitelkonstrukció most tízezrekkel lehet olcsóbb havonta

A thm-plafon bevezetése nagyon jól jött azoknak, akik kivártak a lakáshitel felvételével, hiszen érezhetően olcsóbban juthatnak lakáshitelhez, mint korábban”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. A szakember azonban kiemelte azt is, hogy akkor sem kell belenyugodnod a helyzetedbe, ha esetleg korábban, magasabb kamat mellett vettél fel lakáshitelt. Érdemes ugyanis mérlegelni, hogy a meglévő lakáshiteledet egy új hitellel váltsd ki.

“Csak akkor tanácsos belevágni, ha az új hitel havi törlesztőrészlete szignifikánsan alacsonyabb lesz a korábbinál, továbbá a futamidő alatt a banknak visszafizetendő összeg kisebb lesz a kiváltandó hitel összegénél”

- tette hozzá. 

Egy férfi pénztárcát tart a kezében.

Több lakossági nagybank - CIB, Erste, K&H, Unicredit, Raiffeisen, OTP - 2023. januári és novemberi azonos lakáshitel konstrukciójának törlesztőjét vetettük össze 20 éves futamidő és 20 millió forintos hitelösszeg esetén:

  • A jelenleg elérhető lakáshiteleknél a törlesztőrészlet banktól függően 157-169 ezer forint, míg a januárban felvett kölcsönök esetében 6-39 ezer forinttal magasabb a havonta fizetendő összeg ugyanannál a vizsgált banki konstrukciónál.
  • A teljes visszafizetendő összeg szempontjából még nagyobb a különbség. 

Ezzel számolj a hitelkiváltásnál

1. A hitelkiváltás költségei abból fakadnak, hogy az új hitel felvétele előtt végtörleszteni kell a meglévőt. Ennek önmagában van egy díja, ami bankonként és hitelfajtánként eltérő. Általában a törlesztésre kerülő hitelösszeg 1-1,5  százalékával lehet számolni.

2. A másik fontos tétel, hogy ha az eredeti hitel felvételénél kedvezményeket adott a bank, akkor ezeket az új hitelre nem lehet automatikusan továbbvinni, tehát ki kell fizetni őket.  

Leggyakrabban a következő díjak kerülnek elengedésre:

– az értékbecslés díja, körülbelül 40 ezer forint,

– a tulajdoni lap lekérdezésének díja, 6600 forint,

– a térképmásolat lekérdezésének díja, 3000 forint,

– a folyósítási díj, körülbelül 100 ezer forint,

– a közjegyzői díjengedmény, körülbelül 50 ezer forint.

Ha viszont ugyanazzal a bankkal kötsz az új hitelszerződést, amelyiknél a régit is kötötted, akkor előfordulhat, hogy egyáltalán nem kell számolni a végtörlesztés díjával. Sőt van példa arra is, hogy ebben az esetben az akciósan elengedett költségeket sem fizetteti vissza a pénzintézet.

3. A hitelkiváltás ugyanakkor jogi szempontból egy új hitel felvétele, ami azt jelenti, hogy újra végig kell járni az ezzel járó adminisztratív eljárás lépcsőfokait. Az új hitel nem kapható meg automatikusan a régi helyett, hanem új hitelbírálat is történik. Így, ha a kiváltandó korábbi hitel felvétele óta változott az élethelyzeted, például munkahelyed, jövedelmed, vagy közben felvettél egy másik hitelt is, az mind befolyásolhatja a hitelbírálatot. Ezért hitelkiváltás előtt is érdemes előzetes hitelbírálatot kérni, illetve független szakértőhöz fordulni, aki segíthet a kiváltás időzítésében, és az adott banki konstrukció kiváltására vonatkozó szabályok tisztázásában is.

chatsimple