Kamatplafon kisokos – a leggyakoribb kérdések és válaszok a kamatplafonról

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 7 perc

Az önkéntes kamatplafon bevezetéséhez szinte az összes magyarországi lakossági bank csatlakozott. A 2023. október 9-től érvényes 8,5%-os THM-plafon 2024. január 1-től 7,3%-ra csökkent. De mit jelent ez tulajdonképpen, milyen hitelekre vonatkozik, és lehet-e ebből bármi hátránya a hitelfelvevőknek, többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk.  

Mit jelent pontosan a kamatplafon?

A kamatplafon a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által megfogalmazott kérés a bankok felé, miszerint a csatlakozó hitelintézetek önkéntesen vállalják, hogy minisztérium által meghatározott maximális THM (teljes hiteldíj mutató) szinteken belül tartják a lakossági lakáshiteleknek és a vállalati forgóeszközhiteleknek a kamat-, illetve THM-szintjét. Október 9-től a lakossági lakáscélú hitelek meghatározott THM-szintje 8,5%, a vállalati forgóeszközhiteleké 12% volt..

A bejelentéskor a szóban forgó hitelek átlagkamata és hitelköltség mutatjója ezeknél a szinteknél magasabban volt, így általánosságban a kamatplafon kamatcsökkentéssel járt, amely a hitelfelvevők legnagyobb részének kedvező intézkedést jelent.

2024. január 1-től tovább csökkent az önkéntes kamatplafon (azaz a THM maximális értéke):

  • az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra,
  • az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra.

Miért nem THM-plafonnak nevezik, ha a THM lett maximalizálva?

Az intézkedés bejelentésekor Nagy Márton miniszter a kamatplafon kifejezést használta, ugyanakkor mégis a THM került maximalizálásra. A THM nem egyenlő a kamattal, ugyanis a THM a kamaton felül még a hitel többi költségét is tartalmazza. Ez tehát azt jelenti, hogy megadott THM-maximumok alá elsősorban a kamat csökkentésével lehet eljutni, de emellett a további díjakra, például a hitelfelvétel kezdeti költségeire adott kedvezményekkel is mérsékelhető a teljes hiteldíj mutató. Ugyanakkor a THM maximuma a hitelkamat esetében is feltételez egy felső határt, ezért a kamatplafon megnevezés is helytálló.

Mindezeken túl a THM-plafon megnevezés más értelemben is használatos. Létezik ugyanis egy jogszabályi előírás a hitelek THM-jének felső határára vonatkozóan. Eszerint

  • jelzáloghitel, személyi kölcsön, lízing esetében a maximális THM a jegybanki alapkamat + 24 százalékpont lehet 
  • hitelkártya, folyószámlahitel, áruhitel esetén a THM maximuma a jegybanki alapkamat + 39 százalékpont lehet 

Ez a rendelkezés arra szolgál, hogy a hitelfelvevőket a túlontúl magas, irreális, uzsora típusú kamatoktól megvédje. 

Míg a kamatplafonhoz önkéntesen csatlakoztak a bankok, a THM-plafon törvényi rendelkezés, melyet a hitelnyújtóknak kötelezően be kell tartaniuk. 

Egy öltönyös férfi nagyítóval néz egy puzzle házat, melynek közepén egy elem hiányzik, helyén kérdőjel van.

Minden bank számára kötelező a kamatplafon?

Nem, a kamatplafonhoz való csatlakozás önkéntes. Ugyanakkor a legtöbb bank vállalta a bevezetést, és sorra jelennek meg új hirdetményeikben az ennek megfelelő kondíciókkal.

Jelenlegi ismereteink szerint az alábbi bankok csatlakoztak a kamatplafon bevezetéséhez:

Mikortól és meddig kell alkalmazni a kamatplafont?

A kamatplafon 2023. október 9-től került bevezetésre.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és a Bankszövetség képviselői a 2023. december 11-i megbeszélésen megállapodtak, hogy a vállalatokra, kkv-kra vonatkozó kamatstop 2024. április 1-i kivezetésével párhuzamosan a banki önkéntes kamatplafon intézménye is megszűnik, a jövőben a kamatokat a piaci verseny fogja meghatározni.

Mekkora lett a kamatplafon?

A kamatplafon bevezetésével a lakossági lakáshitelek és a vállalati forgóeszközhitelek THM-je lett maximalizálva:

  • a lakossági lakásvásárlási és lakásfelújítási célú hitelek esetében 8,5%-ban,
  • a vállalati forgóeszközhitelek esetén pedig 12%-ban.

2024. január 1-től csökkent az önkéntes kamatplafon (azaz a THM maximális értéke):

  • az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra,
  • az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra.

Ez azt jelenti, hogy a csatlakozó bankoknak olyan hitelkonstrukciókat kell létrehozni, amelyeknél a THM nem haladja meg a fenti szinteket. 

Milyen hitelekre vonatkozik a kamatplafon?

A kamatplafon a lakossági lakáscélú hitelek esetében a lakásvásárlásra és lakásfelújításra nyújtott jelzáloghitelekre vonatkozik.

Így sem a szabadfelhasználású jelzáloghitelekre, sem a személyi kölcsönökre nem alkalmazzák a bankok a kamatplafont.

Vállalati hitelek esetén a forgóeszközhitelekre vonatkozik a kamatplafon.

Hitelkiváltásra vonatkozik a kamatplafon?

A hitelkiváltásra nyújtott hitelekre nem vonatkozik a kamatplafon.

Mekkora a kamatplafonos lakáshitelek kamata?

A kamatplafont alkalmazva a bankok olyan szintre csökkentették a hiteleik kamatát, hogy a THM-számítás szerint ne haladják meg az előírt THM-maximumot. Ez a jelenleg hatályos banki hirdetmények szerint 7-8% közötti kamatokat jelent a lakáscélú jelzáloghiteleknél, 2024. január 1-től pedig a 7% alatti kamatok is jellemzőek lesznek.

Mindenképpen jobban járok egy kamatplafonos lakáshitellel?

A hivatalos jegybanki adatok szerint a lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója augusztusban még 10,12% volt, így ehhez képest a 8,5%-os THM maximalizálás valóban csökkenést jelent a lakáscélú hitelek kamataiban.

Korábbi cikkünkben összehasonlítottuk néhány banknál a szeptember végi és a kamatplafon bevezetése utáni lakáshitel kamatokat, amely szerint akár 10 ezer forinttal is kedvezőbb havi törlesztőrészlettel és 2 millióval alacsonyabb teljes visszafizetendő összeggel lehet lakáshitelt felvenni október 9. után a szeptemberi kondíciókhoz képest.

A hiteligénylők igen nagy hányadának tehát a kamatplafon ténylegesen kedvezőbb kamatú lakáshiteleket hozhat. 

Ráadásul az intézkedés tovább ösztönzi a banki versenyt, így akár tovább csökkenhetnek majd a lakáshitel-kamatok, illetve kedvezőbbé válhatnak akár a hitelfelvétel kezdeti költségei is.

Kiket érinthet hátrányosan a kamatplafon?

Várhatóan a prémium ügyfelek járhatnak kevésbé jól, akik az alacsonyabb standard kamatok miatt már nem kaphatnak olyan mértékű egyedi kamatkedvezményt, mint amennyit korábban biztosítani tudott volna a bank. 

A kamatplafonnak ugyanakkor lehet egy olyan hozadéka is, hogy a hitelintézetek változtatnak a hitelnyújtás feltételein, és akár szigorúbb elvárásokat is támaszthatnak a hitelfelvevőkkel szemben, például minimum jövedelmet, elfogadható jövedelem típusokat, ingatlanfedezetet tekintve. 

Meglévő, korábban felvett lakáshitelemre vonatkozik a kamatplafon?

Nem, a kamatplafon csak az október 9. után  felvett lakáshitelekre vonatkozik, a már meglévő hiteleket nem érinti. A 2024. január 1-jei kamatplafon csökkentés is csak az újonnan megkötött szerződések esetében érvényes.

A kamatplafon összefügg a kamatstoppal?

Nem, a kamatstop a már meglévő, változó kamatozású hitelekre vonatkozó, kötelező érvényű szabályozás, amely szerint a változó kamatozás kamatperiódusának fordulóján a bankok által alkalmazott kamatláb, és az ez alapján számított díjak nem lehetnek magasabbak a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatlábnál.

Ezzel szemben a kamatplafont önkéntesen vállalják a bankok, és csak az új hitelekre alkalmazzák.

Annyi összefüggés mégis van a két intézkedés között, hogy a kormány a kamatplafonhoz való csatlakozás fejében vállalta a kamatstopra vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát.

Az otthonteremtési kamattámogatott hitelre és a Babaváró hitelre is alkamazni kell a kamatplafont?

Az otthonteremtési kamattámogatott hitel (CSOK-hitel, CSOK Plusz hitel) egy kedvezményes kamatozású hitel, melyet az adós fix (CSOK Plusz esetében max.) 3 százalékos kamattal fizet a futamidő végéig. A kamatplafon a támogatott lakáshitelekre nem vonatkozik.

A Babaváró hitelt sem érinti a kamatplafon, mivel egyrészt az nem lakáscélú jelzáloghitel, másrészt pedig az állami kamattámogatásnak köszönhetően a futamidő első 5 évében és gyermekvállalással a futamidő végéig kamatmentes.

A többgyermekes családok jelzáloghitel-elengedési támogatása alkalmazható lesz majd a kamatplafonos lakáshitelünkre?

A kamatplafonos lakáshitel is lakáscélú jelzáloghitel, így vonatkozik rá a jelzáloghitel-elengedés, ha a támogatás többi feltételének megfeleltek

Később ki tudom váltani kedvezőbb hitelre a kamatplafonos lakáshitelemet?

Információink szerint semmi sem zárja ki, hogy a kamatplafon alkalmazásának időszakában felvett lakáshiteledet később, ha csökkennek a hitelkamatok, kiváltsd egy másik, számodra kedvezőbb hitellel.

chatsimple