Hiteles tulajdoni lap lekérése – online és személyes ügyintézés menete

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

2023-tól már csak hiteles tulajdoni lap másolatot lehet lekérni, a nem hiteles változat megszűnt. Évente két lekérés ingyenes, a továbbiakért 3.000 forintot kell fizetni a tulajdoni lap lehívások után. Mutatjuk, hogy hogyan történik a hiteles tulajdoni lap lekérése.

Erre szolgál a tulajdoni lap

A tulajdoni lap az egységes ingatlan-nyilvántartás része. Tartalmazza a Magyarország területén található ingatlanok adatait, a hozzá tartozó jogokat és a jogilag jelentős tényeket. 

A társasházi tulajdoni lap a tulajdoni törzslapból és a tulajdoni különlapból áll. A kettő együtt minősül tulajdoni lapnak. A törzslapon a közös tulajdonban lévő épületrészeket és helyiségeket tartják nyilván a földrészlettel együtt, míg a különlapok az önálló tulajdoni egységeket képező lakásokat és helyiségeket.

A tulajdoni lapról még részletesebben ebben a cikkben olvashatsz:

Ingatlanvásárlásnál a foglaló letétele előtt mindenképpen érdemes új tulajdoni lap másolatot lekérned. Ezáltal képet kapsz az ingatlan tényleges tulajdonviszonyairól, terheiről és jogi helyzetéről, elkerülve ezzel az esetleges bonyodalmakat. Jelzáloghitel igénylésekor a bank 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kér a hitelbe bevonandó ingatlanról vagy külön díjért lekéri azt a TAKARNET rendszerből.

Így kérhető le a tulajdoni lap otthonról, ügyfélkapu használatával

Az elektronikus dokumentumként lekért tulajdoni lap évente 2 alkalommal ingyenes, ezen felül 3.000 forint/db. E-hiteles tulajdoni lapot, amely kinyomtatva már elveszti hitelességét, magánszemélyek a Földhivatal Online szolgáltatás használatával kérhetnek le.
Ha az intézendő ügyedhez papíralapú hiteles tulajdonilap-másolatra van szükséged, azt csak személyesen tudod kikérni a Földhivatalnál.

Ha kíváncsi vagy valamely ingatlan adataira, például lakásbérlés előtt leellenőriznéd az ingatlant, akkor olcsóbb és egyszerűbb, ha online kérsz le egy e-hiteles tulajdoni lapot. Ugyanakkor, ha valamilyen ügyintézéshez van szükséged rá, például hitelfelvételhez, akkor előzetesen tájékozódj róla, hogy milyen tulajdoni lapra lesz szükséged. Ugyanis a papír alapon jóval drágább beszerezni.

Földhivatal Online

A tulajdoni lap online lekérésének lépései

 • Kattints rá a földhivatali portálon a honlap bal felső részében megtalálható Földhivatal Online logóra.
 • A Földhivatal Online rendszerébe ügyfélkapus vagy KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) bejelentkezéssel léphetsz tovább.
 • Sikeres bejelentkezés után a “Belépés” gombbal léphetsz be a Földhivatal Online szolgáltatásba.
 • Ha először használod a szolgáltatást, akkor személyes adataid megadására kér a rendszer, melyet a piros szövegben a sárga nagybetűs “ITT” linkre kattintva lehet megadni.
Földhivatal online adat megadás
 • Ha minden adatot megadtál, és az azonosítás sikerült, ezt a lap felső részén (az adataid fölött) írja ki a rendszer. Ezután tudod indítani a szolgáltatást. az “Ingatlan keresése” gombbal.
 • Kereshetsz helyrajzi szám alapján vagy cím alapján is, amelyhez meg kell adnod a megfelelő adatokat.
 • Ha az ingatlant megtalálta a rendszer, ki kell választanod a kért szolgáltatást:
 • ingatlan leíró adatai
 • e-hiteles tulajdoni lap másolat
 • térképmásolat
 • társasházi információk

A tulajdoni lap lekéréséhez az e-hiteles tulajdoni lap másolatot válaszd. A szemle csak a lekérés pillanatában aktuális adatokat mutatja az ingatlanról, a teljes pedig a korábbi, dokumentált eseményeket is, amelyek az ingatlanon eddig történtek. A rendszer azt is jelzi neked, hogy még hány db dokumentumot tudsz kérni díjmentesen, vagy mennyibe kerül az adott szolgáltatás. Ezt bankkártyával online fizetéssel azonnal ki is tudod fizetni.

A szolgáltatás használata tehát egyszerű és gyors. Ugyanakkor ha nincs ügyfélkapud, akkor egyrészt bármelyik kormányablakban elkészítik a regisztrációdat, de a tulajdoni lapot személyesen is kikérheted a Földhivatalban.

Tulajdoni lap lekérése a földhivatali adatbátisból, egy nő ül a számítógép előtt, kezében mobiltelefon mellette tablet

Tulajdoni lap személyes ügyintézéssel

Tulajdoni lapot személyesen a kormányhivatalok földhivatali főosztályain vagy földhivatali osztályain tudsz kérni. Személyes ügyintézéssel hiteles, papír alapú tulajdoni lapot kapsz, amely 6.250 forintba kerül. Ha térképmásolatra van szükséged, annak díja 3.000 forint. A földhivatali kikérés előtt ingyenes betekintési lehetőséged van a dokumentumba, amivel elkerülheted, hogy véletlenül egy másik ingatlan tulajdoni lapjáért fizess, mint amire szükséged van. 

A földhivatalok elérhetőségét országosan a földhivatali portálon található táblázat mutatja. Ügyedet az ország bármelyik földhivatalában intézheted, így a tulajdoni lap kikérésére is az egész országban lehetőséged van.

Milyen esetekben kérhető le díjmentesen a tulajdonilap-másolat?

A tulajdoni lap lekérésért igazgatási szolgáltatási díjat vagy elektronikus adatszolgáltatási díjat kell fizetni, az alábbi táblázatban összefoglaltuk a költségeket: 

DokumentumIgazgatási szolgáltatási díj / elektronikus adatszolgáltatási díj
e-hiteles tulajdoni-lap másolat3.000 Ft
hiteles papíralapú tulajdonilap-másolat6.250 Ft
e-hiteles térképmásolat 3.000 Ft
térképmásolat papír alapon3.000 Ft

Díjmentes az e-hiteles tulajdoni lap

 • természetes személyeknek, évente két alkalommal,
 • hagyatéki eljárás lefolytatásához,
 • közigazgatási hatósági eljáráshoz,
 • közérdekű bejelentés, javaslat és panasz elbírálására irányuló eljáráshoz,
 • gondnokság alá helyezés iránti eljáráshoz,
 • közigazgatási vagy polgári perben, vagy büntetőügyben eljáró bíróság eljárásához,
 • ügyészségi eljáráshoz,
 • nyomozó és a szabálysértési hatóságnak, továbbá a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetében az előkészítő eljárást lefolytató szervnek és a nemzetbiztonsági szolgálatok feladatai ellátása érdekében,
 • helyi önkormányzat, illetve azok társulásainak a közszolgáltatásait érintő beruházások megvalósítása érdekében,
 • a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényben meghatározott, a föld tulajdonjogának vagy a földhasználati jogosultság megszerzésének a hatósági jóváhagyása iránti eljáráshoz, továbbá a szerzési korlátozások hatósági ellenőrzése során, 
 • az eljáró szerv a gondnokság alá helyezés iránti perben,
 • a vízügyi igazgatási szervnek az állami tulajdonban álló vízkészletek vagy vízilétesítmények vagyonkezelése tárgyában,
 • a hitelintézeteknek a lakás építéséhez, vásárlásához vagy bővítéséhez igénybe vehető vissza nem térítendő állami támogatás igényléséhez az igénylő megbízásából tárgyévben ugyanazon ingatlan tulajdonilap-másolatára vonatkozóan egy alkalommal, 
 • a vízügyi hatóságnak és a vízvédelmi hatóságnak a vízgazdálkodási és vízvédelmi hatósági eljárással összefüggő feladatai, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi szerv az integrált hatósági ügyviteli rendszerhez kapcsolódó feladatai ellátása érdekében,
 • öntözési beruházáshoz kapcsolódóan,
 • jogi képviselőnek a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló törvényben meghatározott, osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljáráshoz.

Díjmentes a papíralapú tulajdoni lap

 • kizárólag abban az esetben, ha a kérelmező az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett jogosultként, kötelezettként szerepel vagy írásban igazolja, hogy a kiállított másolat joga érvényesítéséhez, illetve jogszabályon vagy hatósági határozaton alapuló kötelezettsége teljesítéséhez szükséges
 • a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljáráshoz szükséges földkönyve

Teljes személyes díjmentességben részesül

 • a Magyar Állam, költségvetési szerv,
 • az egyházi jogi személy (ingatlanonként évente egy alkalommal részesülhet a tulajdonilap-másolat díjának megfizetése alól személyes díjmentességben)

Összefoglalás

A tulajdoni lap tehát számos információt tartalmaz az adott ingatlanról. Lakásvásárlás, lakásbérlés esetén jó, ha ezekkel az adatokkal tisztában vagy.. Egy bejegyzett haszonélvezeti jog, jelzálogjog vagy szolgalmi jog megnehezítheti vagy akár meg is hiúsíthatja az adásvételt. Az is kiderülhet a dokumentumról, hogy nem akkora az ingatlan, mint amekkorának meghirdették. 

Jelzáloghitel felvételnél különösen kritikus, hogy a tulajdoni lap, térképmásolat és a valós állapot között ne legyen eltérés, hiszen emiatt akár el is utasíthatja a bank a kölcsönödet.  

Extrémebb esetekben még az is előfordul, hogy nem is az az ingatlan tulajdonosa, mint aki bemutatkozik neked eladóként, lakáskiadóként, ezt is könnyen ellenőrizheted az ingatlan tulajdoni lapjáról.
Sok kellemetlenségtől kímélheted meg tehát magad, ha lekéred az okiratot és átnézed az azon szereplő információkat. 

Ingatlan adásvételi szerződés megkötése előtt a közreműködő ügyvéd kötelezően lekéri a tulajdoni lapot, lehetőség szerint a szerződés aláírásának napján, hogy a dokumentumon - akár széljegyen - szereplő információk a lehető legfrissebbek legyenek, és ne érje kellemetlen meglepetés a vevőt egy utolsó pillanatos bejegyzés.

chatsimple