Rémálom a nyaralásból? Így kerüld el, hogy kiürítsék a bankszámládat, amíg te koktélozol!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A technológia a bűnözőknek is számos eszközt ad a kezébe, amelyekkel nagy kárt tudnak okozni áldozataiknak, és olyankor még könnyebb a dolguk, amikor a nyári üdülés alatt az ember a pihenésre fordítja a figyelmét. Mutatjuk, milyen biztonsági óvintézkedést kell megtenned ahhoz, hogy biztonságban legyen a pénzed a nyaralás alatt is.

Ma már külföldi utazás során sem kell a strandtáskában tartanod a nyaralásra szánt pénzt, mivel a hazai kibocsátású bankkártyákat külföldön is lehet használni. Érdemes azonban még az utazás előtt végiggondolni, hogy lesz-e olyan költség, amelyet csak készpénzben tudsz (vagy akarsz) kifizetni. A kártyás vásárlásnak általában nincs költsége más országokban sem, a készpénzfelvételnek viszont igen, ami nem ritkán jóval drágább a hazainál.

A kiberbűnözők a nyaralókat sem kímélik

“Az interneten csak megbízható kereskedelmi szolgáltatók oldalán célszerű megadni bankkártya-adatainkat, hiszen az MNB-hez érkezett több ügyféljelzés szerint ismert utaztatási társaságok külföldi autókölcsönzési vagy szállásadói partnereihez kötődő ügyleteknél digitális bankkártya-csalási kísérletek fordulhattak elő”

– hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pénzintézet Gondos tervezés, gondtalan nyaralás címen indított kampányt, hogy tájékoztassa a magyar lakosságot arról, milyen lépéseket tehet pénze megóvása érdekében. Többek között javasolja a bankkártya vásárlási- és készpénzfelvételi limitjeinek a beállítását.

Az elszaporodó csalások miatt egyébként az OTP az elmúlt napokban új intézkedést vezetett be: egymillió forintos napi átutalási limitet állított be a saját internetes felületein, ezzel biztonságosabbá tette az online bankolást. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bank ügyfelei nem utalhatnak át ennél nagyobb összeget egy nap, a limitet bármikor megemelhetik. A tranzakció elvégzése után azonban érdemes visszaállítani a limitet (még akár egymillió forintnál kisebb összegre is), hogy ha sikerrel járnak is a kiberbűnözők, a lehető legkisebb anyagi kárt tudják okozni.

Szeptembertől ezt a biztonsági lépést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásai alapján a többi banknak is be kell állítania az internetbankban, a mobilbankban és a bankkártyáknál.

Az MNB felhívása szerint a limit beállításán túl érdemes igénybe venni a kártyás tranzakciókról azonnali jelzést küldő sms-eket vagy push-értesítéseket (mi ez utóbbit javasoljuk, mert sok esetben ingyenes). Kérésre sem szabad megadni a bankkártya PIN-kódját netes vásárlásnál, arra kizárólag az ATM-eknél és a POS-termináloknál van szükség. Érdemes továbbá kerülni a nyilvános WiFi-hálózatokat még a szállodákban is.

fiatal nő tengerparti nyaraláson székben ül koktélt iszogatva telefonozik, banki csalások ellen felkészült

Külföldi tranzakcióknál is végezheted forint alapon a vásárlást vagy a készpénzfelvételt, ebben az esetben azonnal látni lehet a számláról levonandó fix összeget a dinamikus devizaváltás (Dynamic Currency Conversion – DCC) miatt. Az ilyenkor alkalmazott árfolyam viszont általában sokkal rosszabb, mert a kereskedő végzi el az átváltást, aminek megkéri az árát. Ez egyébként a te döntésed, nem kötelező elfogadni a helyszíni átválással kalkulált forintösszeget. Választhatod azt a megoldást, hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizeted ki. Ebben az esetben a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a jellemzően jobb árfolyamú hagyományos kártyatársasági és banki átváltással történik.

Ha nyugodt nyaralást szeretnél, akkor nagyjából az alábbi tanácsokat érdemes betartani:

  • Indulás előtt fizesd be a számláidat, hogy ne kelljen az utazás során bejelentkezned az internetbankba vagy a banki alkalmazásodba.
  • Készíts biztonsági másolatot a digitális eszközeiden lévő fájlokról.
  • Ha szükséges, frissítsd a vírusirtódat.
  • Végezd el a szoftverfrissítéseket, mert ezekben gyakran biztonsági fejlesztések is vannak.
  • Győződj meg róla, hogy kétfaktoros hitelesítést használsz az e-mail fiókodban, és használj erős jelszavakat.

Utazás közben:

  • Kerüld azokat az ATM-eket, amelyek szabadon állnak nagy forgalmú helyeken, inkább bankfiókban lévő terminált keress.
  • Kapcsold ki az eszközeiden az automatikus kapcsolódási funkciókat, pl. a bluetooth-t, mert rosszindulatú eszközhöz is kapcsolódhatnak.
  • Került a nyilvános WiFi-t, általában a mobilhálózatod biztonságosabb.
  • Sose használj nyilvános számítógépet.
  • Fizikailag is tartsd magadnál az eszközeidet.

Így vásárolj bankkártyával külföldön

Már utazás előtt érdemes beállítani a fent említett átutalási és vásárlási limiteket online, illetve érdemes megnézni, hogy a célországban milyen költségei vannak az ATM-es készpénzfelvételnek. Ugyanis ha a kártyád forintszámlához rendelt, akkor a bankod a saját aktuális devizaeladási árfolyamán váltja az adott pénznemre a forintodat.

Az MNB arra is figyelmeztet, hogy mielőtt kártyával vásárolsz külföldön, mindig ellenőrizd, hogy ki van-e ragasztva a kártyán található logó az elfogadóhely pénztárában vagy az üzlet bejáratánál. Azt is vedd figyelembe, hogy autóbérlés vagy szállodafoglalás esetén zárolhatnak bizonyos összeget a bankszámládon, és ez csökkenti a szabadon költhető egyenleget. A nyaralás alatt a bankod is vigyáz a pénzedre, ezért előfordulhat, hogy zárolja a számládat, ha gyanús külföldi kártyaforgalmat tapasztal. Éppen ezért érdemes lehet jelezni a banknak, hogy külföldön fogod használni a kártyádat, nehogy letiltson az automatikus banki kockázatelemző rendszer.

Valutaváltásnál fontos, hogy megbízható helyen válts, és nézz utána az aktuális árfolyamnak, mert a különböző pénzváltókban eltérés lehet. Ha egzotikus országba utazol, érdemes előre gondolkodni, mert előfordulhat, hogy csak kis mennyiségben tudsz váltani az adott valutaváltónál.

Az ESET digitális biztonsági vállalat nyaralásra vonatkozó intelmeit is érdemes megfogadni az értékek védelme érdekében. Azt tanácsolják, hogy kapcsold privát módra a profilod a közösségi oldalakon, illetve ne ossz meg magadról sok személyes információt az interneten, ne posztolj a családtagjaidról és az aktuális utazásaidról.

Amíg nem kopaszítják le az ember bankszámláját, addig könnyű azt hinni, hogy ez csak másokkal fordulhat elő. A statisztikák szerint viszont sokkal gyakoribbak a visszaélések, mint gondolnánk. Az MNB tájékoztatása szerint 2023 utolsó negyedévében 36 százalékkal csökkent ugyan a pénzforgalmi szolgáltatóknál az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene (9162 millióról 5769 millió forintra), esetszáma pedig 34 százalékkal (5762 db-ról 3737 db-ra) esett vissza. Ugyanakkor a fizetési kártyás visszaélések esetszáma és volumene tovább nőtt. A pénzügyi szolgáltatók hatalmas összegeket fordítanak a kiberbiztonságra, hogy az ügyfelek adatai és vagyona minél nagyobb biztonságban legyen, de ahogy a fentiekből kiderült, te magad is sokat tehetsz az ügyért.