Állampapír vásárlása átutalással, összeg kiutalása bankszámlára

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

Ha átutalással vennél állampapírt az Államkincstártól, akkor jó, ha néhány dologra odafigyelsz, különösen, ha eurós állampapírt szeretnél vásárolni.

Külön cikkben mutattuk be lépésről lépésre, hogyan tudsz online értékpapírszámlát nyitni az Államkincstárnál, amire aztán állampapírokat tudsz vásárolni:

Állampapír vásárlása banki átutalással

Számlanyitás után a WebKincstáron vagy a MobilKincstár applikáción keresztül tudsz online állampapírokat vásárolni. A belépés után a bal oldali menüben két helyen tudod böngészni a forgalomban lévő állampapírokat:

  1. az Állampapírok lenyíló menü alatt, az Állampapír kereső almenüre kattintva,
  2. az Új tranzakció fül alatt a Jegyzés és a Vétel almenüben.

A megfelelő állampapír kiválasztása után meg kell adnod a vásárolni kívánt mennyiséget, majd ki kell választanod a fizetési módot:

  • bankkártya: díjmentes online fizetés, mint vásárlásnál,
  • banki átutalás: utalás bankszámláról, az eseti utalási és tranzakciós díjak érvényesek,
  • pénzszámla: a kincstári számládon lévő szabad egyenleg.

Jelen cikkben csak a banki átutalással foglalkozunk. Ha ezt kiválasztod, akkor a Kincstár üzenetben jelzi is feléd:

“Állítsa át a pénzkiegyenlítés napot abban az esetben, ha a »Pénzkiegyenlítés nap« mezőben szereplőnél későbbi napra tudja a Kincstár részére az összeget beutalni.”

Azaz meg kell adnod egy dátumot, amikorra az összeget át tudod utalni a Kincstárnak. Az azonnali fizetési rendszernek (AFR) köszönhetően a 20 millió forintot meg nem haladó átutalások 5 másodpercen belül odaérnek a címzetthez, azaz ha 20 milliónál kisebb értékben vennél állampapírt, akkor lényegében azonnal oda fog érni a pénz a kincstári számlára.

A kincstári figyelmeztetés így folytatódik:

“A feltüntetendő értékpapír nyilvántartási-számla pénzforgalmi jelzőszáma a »Beállítások/Ügyfél adatok« menüpontban az értékpapír nyilvántartási-számla adatai között tekinthető meg.”

A Kincstárnál egyéni számlaszámod van, és még segítenek is ennek a megtalálásában. A megjelölt menüpontban valóban ott lesz az értékpapír-nyilvántartási számla 3×8 jegyű egyedi pénzforgalmi jelzőszáma:

értékpapír-nyilvántartási számla 3×8 jegyű egyedi pénzforgalmi jelzőszáma, webkincstár, screenshot

WebKincstár: Beállítások/Ügyfél adatok menüpont

Banki átutalásnál erre a számlaszámra kell átutalni azt az összeget, ami a vásárlás összege. A Kincstár azt javasolja, hogy a közleménybe a számla 8 számjegyű azonosítóját és a nevedet írd be. A nyolc számjegyű számlaazonosítót is megtalálod itt. Ezek az adatok egyébként a számlaszerződés első oldalán is megtalálhatóak.

Ne feledd azonban:

“Amennyiben a vásárlás ellenértéke a képernyő alján látható értéknapon az értéknapváltásig nem kerül kiegyenlítésre, a Kincstár – az ügyfél értesítése mellett – eláll a megbízásban foglaltak teljesítésétől.”

Azaz ha az általad megadott pénzkiegyenlítési napig nem utalod át a pénzt, akkor a Kincstár nem fogja teljesíteni a megbízást, és nem jutsz hozzá a megvásárolni kívánt állampapírhoz.

Eurós állampapírok megvásárlása átutalással

Ha utalással vennél euróban kibocsátott állampapírt, akkor azt fontos tudni, hogy ez esetben nem használhatsz egyéni számlát, hanem a kincstári gyűjtőszámlára kell elutalnod a pénzt. Ez azt jelenti, hogy mindenki erre a számlára utal, és a közleményben megadott számlaazonosító segítségével azonosítják be, hogy kiről van szó.

Eurós állampapír vásárlásánál, ha nem a bankkártyás fizetést választod, akkor előbb az eurót kell elutalnod a Kincstárnak, és csak azután tudod kezdeményezni az EMÁP megvásárlását. Az euró átváltásáról neked kell gondoskodnod, a Kincstár ugyanis devizaváltást nem végez. Ha forintban utalsz, azt nem fogják elfogadni.

Az eurót az alábbi kincstári számlaszámra, a megadott közleménnyel kell átutalnod:

Jogosult számla IBAN formátuma  (külföldről vagy belföldről indított euró  utalás esetén)*HU18 1901 7004 8810 4264 7010 0001
Jogosult számlaszáma (kizárólag belföldről indított euró utalás esetén)*19017004-88104264-70100001
Jogosult neveMagyar Államkincstár
Jogosult székhelye1054 Budapest, Hold u. 4.
Jogosult bank azonosító kódja (SWIFT BIC)MANEHUHB
A jogosult bankjának neveMagyar Nemzeti Bank
A jogosult bankjának címe1054 Budapest, Szabadság tér 8-9.
Közlemény– az első nyolc karakteren az érintett értékpapír vásárlójának értékpapír nyilvántartási-számla 8 jegyű száma**,
– az érintett értékpapír nyilvántartási-számla tulajdonosának neve/megnevezése,
– a megvásárolni kívánt értékpapír megnevezése

*Belföldről indított euró utalás esetén mindkét formátum alkalmazható, azonban azok költségei eltérhetnek egymástól. Javasoljuk, hogy az átutalással kapcsolatban felmerülő költségekről előzetesen tájékozódjon számlavezető pénzintézeténél. Mindkét formátumú számlaszám kizárólag euró utalás fogadására alkalmas, az ettől eltérő devizanemben érkező utalás nem kerül befogadásra. Az átutalt euró összeg jóváírása az ügyfél saját ügyfélszámláján, a Forgalmazó Magyar Nemzeti Banknál vezetett számláján történő jóváírást követő T+1 munkanapon történik meg.
**Ennek a számnak a helyes feltüntetése az azonosítás feltétele.
Forrás: Magyar Államkincstár, Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzat 3/a. számú függelék, A Magyar Államkincstár speciális szerződési feltételei az euró devizanemben kibocsátott állampapírok forgalmazásával kapcsolatosan, 2023.10.05.

Érdemes külön is hangsúlyozni, hogy a közlemény rovatba a kincstári értékpapírszámlád 8 számjegyű azonosítóját be kell írnod utaláskor, enélkül nem tudnak azonosítani, mivel ez egy gyűjtőszámla. Ezen kívül ajánlott megadni a neved és a megvásárolni kívánt állampapír nevét (pl. 2026/U_EUR).

kincstári regisztráció után nő az értékpapír-nyilvántartási számla 3×8 jegyű egyedi pénzforgalmi jelzőszámát keresi a papírok között, hogy utalással tudjon állampapírt venni

Babakötvény vásárlása utalással

Ha kincstári Start-számlára utalsz pénzt, akkor a Kincstár a beutalt összeget automatikusan Babakötvény típusú állampapírba fekteti.

Ezt ugyanúgy a Start-számlához tartozó, 3×8 jegyű egyéni pénzforgalmi jelzőszámra kell átutalnod. A közlemény rovatba a szerződéskötéskor kapott 8 jegyű számot és a gyermeked nevét kell beírni.

Állampapír egyenleg átutalása bankszámlára

Az eladott, lejárt állampapírok névértéke és a kifizetett kamatok a kincstári pénzszámládra kerülnek, hacsak máshogy nem rendelkezel róla. Ha a pénzt ki szeretnéd utalni a bankszámládra, akkor a WebKincstárban vagy a MobilKincstárban az Új tranzakció → Pénz átutalás / átvezetés menüpontra kell rámenned. Itt kiválasztod a számlát, amiről a pénzt ki akarod utalni, majd a bankszámlaszám-választónál meg kell adnod a számlaadataidat.

Tipp: hogy ne kelljen mindig megadnod a bankszámlaszámod, rögzíteni tudod a Beállítások / Bankszámlaszámok menüben, ahol akár több számlaszámot is megadhatsz.

Ezután a tranzakció értékét kell megadnod, ahol ugyan megjelölik a pénzügyi tranzakciós illetéket, de magánszemélyek esetében ez mindig 0 forint, ugyanis ingyenes a kincstári utalás bankszámlaszámra. Végül elindíthatod az utalást, és a pénz hamarosan megérkezik a bankszámládra.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.