Mibe fektessem a pénzem? Befektetések gazdasági válság idején!

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 12 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Az elmúlt időszakban egyre több szakmai beszélgetés zajlik arról, hogy vajon elkerülhető-e a recesszió, vagy jelen körülmények között ez az egyetlen kiút a magas infláció okozta piaci helyzetből. Habár a legnagyobb szakértők is megosztottak ebben a témában, érdemes felkészülni arra a helyzetre, ha ez a negatív forgatókönyv mégis bekövetkezik. Jelen cikkünkben azt próbáljuk végignézni, milyen befektetési stratégiák, vagy milyen befektetési eszközök működhetnek jól recessziós környezetben.

Fontos kiemelni, hogy sok esetben jelentős különbségek lehetnek válság és válság között, elég csak az elmúlt 3 évre visszatekinteni. Aki már ebben az időszakban is aktívan foglalkozott befektetésekkel, az tapasztalhatta, hogy egy világjárvány, ami gyakorlatilag az ipar világszintű lefékezését és az utazások ellehetetlenülését okozta, teljesen más hatásokkal bírt, mint a háború következtében kialakult energiaár-robbanás. Ráadásul ez a két említett esett szinte teljesen váratlanul köszönt ránk, így a befektetőknek nagyon gyorsan kellett reagálni és sokszor már csak a veszteségek mérséklésére volt lehetőség.

kaktusz és lufi, ami mindjárt kidurran - válság közeleg - recesszió

Ezzel szemben amire most készülni lehet, az valamivel tervezhetőbb és jóval több múltbéli példa alapján próbálhatunk meg felkészülni az eseményekre. Habár a tényleges eseménysor, illetve a reakciók piacbefolyásoló hatásai itt is nehezen jósolhatóak előre. Ami viszont biztos, hogy az elemzők egyik fő aggodalma, hogy a magas infláció elleni küzdelemben jelentősen megemelt kamatszínvonal egyszerűen megfojtja a gazdaságot, és oly mértékben drágítja meg a hitelezést, hogy a vállalatok nem tudnak új beruházásokba kezdeni, ezzel mérséklődik a növekedési lehetőségük, ami miatt a profitjuk akár jelentősen csökkenhet, ez pedig előbb-utóbb költségmegtakarítási intézkedésekhez vezethet, aminek egyik hatékony formája a munkahelyek számának csökkentése.

Nem véletlen, hogy az egyik legfontosabb makrogazdasági adat, amit az amerikai jegybank nyíltan vállalva minden hónapban kiemelt figyelemmel kísér, az a munkanélküliségi jelentések sorozata, ami alapján a monetáris szigorítás további mértékét tervezheti.

Egyelőre ezekben a számokban nincs jelentős változás sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon, vagyis a munkaerőpiac továbbra is feszes, ami teret engedhet a szigorúbb megközelítésnek, azaz a kamatok magas szinten tartásának. De fontos tudni, hogy ez a mutató hirtelen és gyorsan is tud változni, amennyiben nagyobb mértékű elbocsátások indulnak a nagyvállalatoknál.

Ez tehát az a típusú recesszió – vagy ha nagyobb lendületet kap, akkor válság –, amire 2023-ban készül a világ, és ezúttal azon ritka esetek egyikével állunk szemben, hogy ez szinte valamennyi országát érinti a fejlett világnak, vagyis a befektetések szempontjából nem feltétlenül segít a földrajzi diverzifikáció.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Állampapír válság idején

Ami viszont valamivel könnyebb helyzetet teremt az utóbbi időszak válságainál, az éppen a magas kamat. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy a kockázatmentes befektetési lehetőségek széles skálája tárul a befektetők elé úgy, hogy azzal magas hozam érhető el. Különösen igaz ez Magyarországon, ahol továbbra is a régiós átlag feletti kamatokat kénytelen tartani a jegybank a jóval átlag feletti infláció okán.

Amennyiben tehát magyarországi és forint alapú befektetésben gondolkodsz, akkor továbbra is nagy vonzereje lehet elsősorban a Prémium Magyar Állampapíroknak, másodsorban a Magyar Államkötvényeknek. Ugyanakkor itt már felmerülhet az a kérdés is, hogy jó döntés-e forintban befektetni, hiszen a válságok idején egyáltalán nem ritka, hogy a hozzánk hasonló feltörekvő országok devizája jelentős mértékben gyengülni kezd.

Ezt láthattuk 2020-ban a Covid kitörésekor, vagy akár 2008-ban a pénzügyi válság idején is. Ennek eldöntéséhez az is fontos paraméter, hogy jó eséllyel milyen felhasználást tervezel a befektetéseid hozamaira vagy akár annak tőkerészére egy későbbi időpontban. Amennyiben elsősorban magyarországi felhasználásban gondolkodsz (mondjuk nem tervezel kivándorolni az országból), akkor a forint gyengülésének nagyobb esélye ellenére is javasolt a hazai állampapír-befektetés, hiszen a hozam előnye jelentős a hasonló típusú euró alapú befektetésekkel szemben.

Euró alapú befektetés válság idejére

Ha eurós felhasználásban gondolkodsz, vagy akár csak sokat utazol, és gyakran költesz euróban, akkor itt is szóba jöhet a diverzifikálás, és a tőke egy részét érdemes lehet euró alapú befektetésben elhelyezni, hiszen ebben az esetben az alacsonyabb hozamot tovább javíthatja a forint esetleges gyengülése. A mostani 375-380 EUR-HUF árfolyamról egy 10-15 százalékos forintgyengülés nem lenne extrém egy kisebb válság esetén, hiszen 430 közelében már 2022 végén is járt az árfolyam.

Válságálló részvények

Amennyiben elszakadunk egy kicsit a legnagyobb biztonságot nyújtó állampapír-befektetésektől, a következő kategória a kockázati ranglétrán a részvények világa, ahol már lényegesen óvatosabban és körültekintőbben kell viselkedni recessziós környezetben. Ilyenkor ugyanis az első jelek egyike, amit érzékelni lehet, hogy a vállalatok eredményei csökkeni kezdenek, a gyorsjelentések egyre borúsabb képet festenek, és ezek óhatatlanul megjelennek az árfolyamokban is. Gyakori hatása a recessziós gazdasági környezetnek, hogy a részvénypiacok nagyobb és akár elhúzódó árfolyamesést produkálnak. Ezek alapján levonhatnánk azt az egyszerű következtetést is, hogy ebben a gazdasági környezetben a részvényeket érdemes elkerülni.

Azonban ha egy kicsit a mélyére nézünk a történéseknek, akkor ennél bátrabb befektetői döntés is hozható két ok miatt:

  1. sok olyan részvény van, ami a gazdasági ciklusoktól függetlenül tud jól teljesíteni és akár hozamot is termelni a befektetőknek,
  2. másrészt eddigi sok évtizedes tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy egyszer minden válságnak és recessziónak vége lesz, és az azt követő konjunktúra az egyik legjobb időszakokat hozza a részvénypiac számára.

Választhatnád tehát azt a taktikát, hogy megpróbálod megjósolni, hogy hol lesz a piac legmélyebb pontja, és mikor fordulnak meg a részvényárak. De ez általában a legprofibb szakértőknek is nehezen szokott sikerülni. Marad tehát a portfólióépítés, ami jelentheti azt is, hogy bizonyos esések után, előre meghatározott árfolyamokon vásárolsz részvényeket, de jelentheti azt is, hogy olyan elemeket válogatsz a portfóliódba amikre kevésbé hat negatívan a válság.

Ezek általában gyűjtőnéven defenzív részvényként szerepelnek a szakmai szövegezésben, aminek semmi köze a katonai vagy védelmi szektorhoz, hanem pont az ilyen helyzetek elleni védelemre utalnak. Elsősorban olyan részvényekre vagy szektorokra érdemes itt gondolni, amikre egy válság idején is szükség lehet. Kiemelt példa lehet az egészségügy vagy a közszolgáltató cégek, de ide sorolhatjuk az alapvető élelmiszereket vagy háztartási cikkeket gyártó cégeket. Végül, de nem utolsósorban az alkohol- vagy dohánytermékek is kifejezetten ide tartoznak, hiszen talán nem kell külön magyarázni, hogy ezeknek még akár a felfutása is együtt járhat a nehéz gazdasági helyzettel.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Tőkeáttételes termékcsoportok

Amennyiben még tovább lépdelnél felfelé a kockázati éhség tekintetében, akkor jöhetnek a tőkeáttételes termékcsoportok, ahol szintén jelentős mozgásokat eredményezhet egy kisebb-nagyobb válság. Ráadásul mivel ezen termékeknél a shortolás is könnyen megoldható, még több lehetőséget találhatsz, ha az ilyen helyzetekbe fektetsz. Persze, itt még egy ilyen cikkben is, ami egyáltalán nem tekinthető befektetési ajánlásnak, különösen hangsúlyozandó, hogy ezek a termékek rendkívül magas kockázatúak, és a befektetőnek szükséges az előzetes tájékozódás, az eszközök megismerése és a saját kockázatvállási hajlandóságának mérlegelése.

Forint helyett deviza?

Az egyik ilyen befektetési eszközről már részben szót ejtettünk, hiszen a devizák tekintetében a leggyakoribb forgatókönyv, hogy a fejlődő piacok devizái akár jelentős mértékű gyengülést is produkálhatnak ilyen környezetben. Ugyanakkor számos olyan menekülődevizát ismerünk, melyek ezekben az időszakokban szoktak megtáltosodni, hiszen a befektetők nagyobb biztonságot éreznek, ha a pénzüket dollárban vagy svájci frankban tartják, mint ha lengyel zlotyban vagy például brazil reálban teszik ezt.

Befektetési arany válság idején

Ha már menekülőeszközről beszéltünk, akkor nem lehet kikerülni az arany említését sem, amely szintén rendre előkerül, ha válság idején biztonságos befektetést keresel. Habár tény, hogy a korábban tapasztalt egyértelmű korreláció már nincs meg az arany árfolyama és a válságok megjelenése között, de továbbra is egy olyan eszközről van szó, ami sokak figyelmét felkelti, ha általános rossz hangulat alakul ki a piacokon, és nagyobb esés figyelhető meg a tőzsdéken. Az arany számos formában megvásárolható befektetésként, erről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Összefoglalásként elmondható, hogy a legfontosabb szabály, ha válság idején fektetsz be: az alapos kiválasztás és a diverzifikáció. Ilyenkor még nagyobb jelentősége van, hogy a ne tegyél fel mindent egy lapra, és lehetőleg még inkább próbáld meg elkerülni a nagy kockázatú eszközöket. Persze, az ilyen időszak jó lehetőséget ad a szerencsevadászoknak is, de egy hosszú távú stabil befektetés esetén nem az a cél, hogy egy vagy két hónap alatt kiemelkedő hozamot érj el, hanem hogy megalapozz egy olyan portfóliót, ami válságálló, és a következő időszak emelkedéseire jó lehetőséget biztosít.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.