CSOK igénylés hitel nélkül 2023-ban

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 11 perc

A magyar családtámogatási rendszer legismertebb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás a gyermekek számától és a támogatás céljától függő összegben. Kapcsolódhat hozzá kamattámogatott lakáshitel is, amelynek keretében - szintén a gyermekek száma alapján - akár 10 vagy 15 millió forinthoz is hozzájuthattok. Ugyanakkor a CSOK támogatás önmagában is elérhető. Mutatjuk, hogyan és mekkora összeget tudtok igényelni vissza nem térítendő támogatásként.

CSOK összege hitel nélkül

A CSOK-ot azok a családok igényelhetik, akiknek van legalább egy gyermekük, vagy gyermekvállalás előtt állnak. Korábban is létezett vissza nem térítendő állami támogatás, szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) néven, ugyanakkor a CSOK ennek hasonló, feltételeiben és összegeiben is megújult formája.

A CSOK-igényléshez meg kell felelni az igénylőkre vonatkozó feltételeknek, és a támogatással érintett ingatlanra is szigorú szabályok vonatkoznak. Ezekről a követelményekről CSOK-oldalunkon tájékozódhatsz részletesen. Amennyiben van megvalósítandó lakáscélotok és a jogosultsági feltételeknek megfeleltek, igényelhetitek a vissza nem térítendő támogatást. Az otthonteremtési cél és a gyermekeitek száma határozza meg azt, hogy mennyi támogatást kaphattok. Ezt foglaljuk össze az alábbi táblázatban.

Új ház építés, vásárlásÚj lakás építés, vásárlás, több- generációs otthon kialakítása tetőtér- beépítésselHasznált ház építés, vásárlásHasznált lakás építés, vásárlásBővítés
1 gyermek600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft
2 gyermek2.600.000 Ft2.600.000 Ft1.430.000 Ft1.430.000 Ft1.430.000 Ft
3 gyermek10.000.000 Ft10.000.000 Ft2.200.000 Ft2.200.000 Ft2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek10.000.000 Ft10.000.000 Ft2.750.000 Ft2.750.000 Ft2.750.000 Ft

Megelőlegezett CSOK

Akkor igényelhettek megelőlegezett CSOK-ot, ha úgy szeretnétek felvenni a támogatást, hogy még nem született (annyi) gyermeketek, amennyire tekintettel igényelnétek az összeget. Megelőlegezett CSOK-ot csak házaspárok igényelhetnek, és legalább az egyik házastársnak 40 év alattinak kell lennie. A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, három gyermek vállalása esetén 10 év.

A megelőlegezett CSOK összege megegyezik a meglévő gyermekekre igényelhető CSOK összegével.

UtóCSOK: utóbb született gyermek után járó támogatás

Előfordulhat, hogy már korábban felvettétek a CSOK-ot, de azóta még egy (vagy több) gyermeketek született. Ha éppen most nincs újabb lakáscélotok (nem akartok költözni, bővíteni, építkezni), de van lakáshiteletek, akkor a hitel törlesztésébe beleforgatható az utóbb született gyermekre igényelhető 400.000 Ft összegű utólagos CSOK támogatás.

Ha a CSOK-ot korábban bővítésre igényeltétek, de az újabb gyermek születésekor még nem fejeztétek be az összes munkálatot, akkor a befejezéshez szükséges költségekre fordítható ez a 400.000 Ft-os támogatás.

Ha már korábban kaptatok vissza nem térítendő támogatást lakáscélra, de azóta született még gyermeketek, akire még nem vettetek igénybe CSOK-ot, és most egy újabb lakáscélotok is van (költöznétek, bővítenétek stb.), akkor két számítási mód is van a CSOK támogatás felvételére:

 • az összes gyermeketekre igénylitek a CSOK-ot, és a rájuk kapható támogatásból ki kell vonni a korábban kapott támogatás összegét
 • csak arra a gyermekre igénylitek a CSOK-ot, akire még nem kaptatok támogatást

Ezek közül azt választhatjátok, ami a kapott összeg szempontjából számotokra kedvezőbbre jön ki.

Boldog család egy kislánnyal az új házuk előtt.

A vissza nem térítendő támogatás igényelhető önmagában is

Ha a lakáscélotok megvalósítható a saját erőtök és a CSOK támogatás együttes összegéből, akkor a vissza nem térítendő támogatást igényelhetitek. Az egygyermekesek is csak a támogatásból részesülhetnek a CSOK keretein belül, mivel ők nem is jogosultak a kamattámogatott hitelre

Ugyanakkor a többgyermekesek közül sem tudja mindenki kihasználni a kamattámogatott hitelt, mivel ahhoz a banki hitelbírálati feltételeknek is meg kell felelni. Például abban az esetben, ha esetleg szerepeltek a KHR negatív adóslistán, vagy a jövedelmetek nem elegendő a havi törlesztőrészletek fedezésére, esetleg egyéb hitel(eke)t is fizettek már, akkor a bank elutasíthatja a hitelkérelmet. Érdemes tehát tisztában lenni a lakáshitel-igénylés buktatóival, és felkészülten belevágni mind a CSOK, mind pedig a lakáshitel felvételébe.

CSOK igénylés esetén ezekre a költségekre számíthatsz

A CSOK igénylés költségei attól is függenek, hogy csak a vissza nem térítendő támogatást igénylitek, vagy mellé kamattámogatott lakáshitelt is vesztek-e fel. Lássuk a leggyakrabban előforduló költségeket CSOK támogatás igénylése esetén:

 • értékbecslés díja: körülbelül 30.000 Ft
 • helyszíni szemle díja (építés esetén): hozzávetőlegesen 15.000-20.000 Ft/szemle
 • tulajdoni lap díja (a tulajdoni lap típusától függ, lehet hiteles, teljes tulajdoni lap, Földhivatalból kikért vagy a TAKARNET rendszeren keresztül lekért): 1.000-6.250 Ft/tulajdoni lap
 • térképmásolat díja: 3.000 Ft
 • CSOK bírálati díj: ha hitel nélkül igényelsz CSOK-ot, a bírálatért a banknak a CSOK összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb 30.000 Ft-ot kell kifizetned
 • bankszámla havi számlavezetési díja: a CSOK összegét a támogatást folyósító bank a nála vezetett bankszámládra folyósítja. Így az adott banknál bankszámlát kell nyitnod és ennek havi számlavezetési díjával is számolnod kell.

Körültekintő bankválasztással számos banki költség lehet akciós, vagy akár teljesen elengedhetik, visszatéríthetik részetekre. 

Ha ház- vagy lakásvásárlás a cél, az adásvételhez kapcsolódó költségekre is számíthattok:

 • ügyvédi költség,
 • földhivatali illeték,
 • lakáshitel költségei,
 • közjegyzői költségek lakáshitel esetén,
 • költöztetéssel járó költségek,
 • felújítás költségei,
 • ingatlanközvetítő jutaléka.

Az ingatlan-adásvétel során felmerülő vagyonszerzési illetéket 2021-től nem kell megfizetnie azoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolnak ingatlant.

Építés, bővítés esetén az építési vagy bővítési engedély megszerzése és bejelentése adhat további költségeket a lakáscél megvalósításához. Ugyanakkor CSOK segítségével történő új lakás vagy ház építése során visszaigényelhető az ÁFA összege.

A CSOK igénylés lépései

A CSOK támogatás nem jár automatikusan mindenkinek, tévhit, hogy a vissza nem térítendő támogatást bárki megkaphatja, csak a kamattámogatott hitelnél van bírálat. A támogatáshoz is számos feltételnek kell megfelelni, mind a személyi feltételeket, mind a gyermekekre vonatkozó kritériumokat, mind pedig az ingatlannal szemben támasztott követelményeket nézzük. Ezeket a feltételeket is részletesen megismerheted CSOK oldalunkon.

Ha csak a CSOK vissza nem térítendő támogatást igénylitek, azt ugyanúgy a hitelintézetekhez kell benyújtani, mintha lakáshitelt igényelnétek. Ezek a CSOK igénylés lépései:

 1. Tájékozódjatok az állami támogatásokról, melyek azok, amelyekre jogosultak lehettek céljaitok megvalósításához. Ehhez hitelszakértő segítségét is kérhetitek.
 2. Gyűjtsétek össze az igényléshez szükséges dokumentumokat, és igényeljétek meg a támogatást a kiválasztott bankban.
 3. A támogatásra való jogosultságotokat a szükséges iratok benyújtása után elbírálja a bank.
 4. Megkötitek a bankkal a támogatási szerződést.
 5. A támogatás összegét a bankszámlára folyósítja a bank.

A CSOK iránti kérelmet lakásvásárlás esetén 30 napon belül, építés és bővítés esetén 60 napon belül bírálja el a bank. 

Mire elég a CSOK támogatás hitel nélkül?

A CSOK támogatás hitel nélkül általában nem elég egy lakás vagy ház megvásárlására, akár az új, akár a használt ingatlanokat nézzük. Az építésnek sem lehet nekifogni csak a CSOK összegéből, hiszen egy ház építése messze meghaladja még a legmagasabb, 10 millió forintos támogatási összeget is. 

Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy a megvásárolandó vagy felépítendő ingatlan mekkora, erre a gyermekek számához igazodó jogszabályi minimum négyzetméter követelmények vannak. Továbbá arról is rendelkezik a jogszabály, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az ingatlannak például komfortfokozat, belmagasság, lakó- és főzőhelyiségek, fűtés és közművek tekintetében.

Ugyanakkor a CSOK támogatás segítség lehet az önerő kiegészítésére, akár kamattámogatott, akár piaci kamatozású lakáshitelt vennétek fel mellé otthonotok megvásárlásához vagy építéshez.

Gyakran ismételt kérdések

Ha csak a vissza nem térítendő CSOK támogatást veszem igénybe, a hitelt nem, akkor is bejegyzésre kerül az elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanra?

Igen. CSOK igénybevétele esetén a támogatással érintett ingatlanra a Magyar Állam javára 10 évre szóló elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

Hogyan tudom visszaigényelni az ÁFÁ-t?

Ha új lakóingatlant építesz vagy vásárolsz CSOK támogatással, akkor visszaigényelheted az ÁFA összegét. 

Ennek feltételei:
- A számlák a nevedre legyenek kiállítva.
- 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építés bejelentésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal kell rendelkezned, és maximum 150 négyzetméteres lakás vagy 300 négyzetméteres hasznos alapterületű családi ház építhető. Az építkezés költségeire vagy az építési telek vételárára vonatkozik az ÁFA-visszatérítés. 
- Új lakás vásárlása esetén szintén maximum 150 négyzetméter lehet a maximális alapterület, családi háznál pedig 300 négyzetméter. Ez utóbbinál az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételár megfizetéséhez kérhető az ÁFA-visszatérítés. 

Az ÁFA-visszatérítésről bővebb információkat találsz ebben a családtámogatásokról szóló cikkünkben.

Igényelhető együtt a CSOK támogatás és a Babaváró hitel?

Igen. A CSOK és a Babaváró hitel együtt is, vagy külön-külön egymástól függetlenül is felvehető.  Gyakori eset, hogy az igénylők lakásvásárlási célra veszik fel a Babavárót, és a CSOK-kal, illetve –  jogosultságtól függően – kamattámogatott vagy piaci hitellel kiegészítve akár meg is tudják vásárolni a kiválasztott ingatlant. 

Persze abban az esetben is fel lehet venni egyszerre a kétféle állami támogatást, ha a CSOK-kal lakást vásároltok vagy építetek, a Babavárót pedig egyéb célokra használjátok fel.