Falusi CSOK igénylés hitel nélkül

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 8 perc

A Falusi CSOK keretében igényelhető összegek 2024. január 1-től megnövekedtek, egységesen 1-4-15 millió forintos támogatásra van lehetőség gyermekszám függvényében használt és új lakóingatlan vásárlására egyaránt. A vissza nem térítendő támogatást akár már a kérelem beadása után 30 nappal meg lehet kapni.

A Falusi CSOK-ot felhasználhatjátok egyrészt új építésű egylakásos lakóépület megvásárlásához, illetve használt ingatlan vásárláshoz, azzal a feltétellel, hogy ezzel együtt korszerűsítés és/vagy bővítés is történik az ingatlanon. Igénybe vehetitek ugyanakkor csak korszerűsítésre és bővítésre is a már meglévő ingatlanon.

Fontos, hogy a támogatást csak akkor igényelhetitek, ha az ingatlan a preferált kistelepülések egyikén helyezkedik el. 

Az igénylés menete viszonylag egyszerű, de fontos, hogy tisztában legyetek a feltételekkel, mielőtt belevágtok és beadjátok a kérelmet valamelyik pénzintézethez.

Nézzük meg, hogy melyek a Falusi CSOK igénylésének főbb feltételei és lépései.

Család két gyermekkel a mezőn

Ki jogosult Falusi CSOK-ra 2024-ben?

Először is meg kell felelnetek az előírt személyi feltételeknek:

 • Igényelhetitek a támogatást élettársi kapcsolatban, házastársakként, de egyedülálló szülőként is. Az életkorotok nem számít, amennyiben már meglévő gyermek után szeretnétek kérni a Falusi CSOK-ot. Amennyiben előre vállaltok gyereket, akkor alapkritérium a házasság és az is, hogy az egyik igénylő 40 év alatti legyen.
 • Eltartott gyermek után vehető igénybe a támogatás, aki még nem töltötte be a 25. életévét és egy háztartásban él veletek.
 • Az elvárt minimum TB jogviszony 2 év
 • Nem lehet 5000 Ft-ot meghaladó NAV tartozásotok, illetve a büntetett előélet is kizáró ok.

Milyen ingatlanra vehető igénybe a Falusi CSOK támogatás?

Előírások vonatkoznak a Falusi CSOK-kal vásárolt, vagy korszerűsített ingatlanra is. Az ingatlan hasznos alapterülete a meglévő és vállalt gyerekszámtól függ.

Az előírás használt lakás vonatkozásában:

 • Minimum 40 nm 1 gyermek esetén
 • Minimum 50 nm 2 gyermek esetén
 • Minimum 60 nm 3 gyermek esetén

Ház esetén:

 • Minimum 70 nm 1 gyermekkel
 • Minimum 80 nm 2 gyermekkel
 • Minimum 90 nm 3 gyermekkel

A gyermekek megszületésének határideje: 1 gyermek esetén 4 év, 2 gyermeknél 8 év, 3 gyermek esetén 10 év.

Bővítés esetén a lakás hasznos alapterületének  legalább egy lakószobával kell bővülnie, valamint mind bővítés, mind pedig a korszerűsítés kapcsán az előre benyújtott költségvetést a hitelintézetnek el kell fogadnia.

Használt lakás vásárlás egyidejű bővítéssel és/vagy korszerűsítésselMeglévő használt lakás korszerűsítéseMeglévő használt lakás bővítése vagy bővítése-korszerűsítéseÚj egylakásos lakóépület vásárlása, építése
1 gyermekre1.000.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft1.000.000 Ft
2 gyermekre4.000.000 Ft2.000.000 Ft2.000.000 Ft4.000.000 Ft
3 vagy több gyermekre15.000.000 Ft7.500.000 Ft7.500.000 Ft15.000.000 Ft

Az igénylés folyamata

A Falusi CSOK támogatás igényléséhez nem muszáj hitelfelvételnek kapcsolódnia, noha az összegek a gyakorlatban a legtöbb esetben nem elegendőek az ingatlan cél megvalósításához. A támogatást - abban az esetben is, ha kölcsönre nincsen szükség - egy választott pénzintézeten keresztül tudjátok megigényelni.

 1. Pénzintézet kiválasztása: A támogatás jogosultsági feltételeiről történő tájékozódást követően ki kell válasszatok egy pénzintézetet, ahol lehetséges a Falusi CSOK igénylés, ugyanis korántsem minden pénzintézetnél elérhető. Mind a feltételeknek való megfelelés kapcsán, mind pedig a bankválasztásban segítségetekre lehet egy tapasztalt hitelszakértő.
 2. Dokumentumok összegyűjtése: Az igényléshez szükség lesz különböző dokumentumokra, mindezek összegyűjtése után indíthatjátok el a folyamatot a kiválasztott bankban. A szükséges dokumentumokról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.
 3. Elbírálás: A kérelmet a bank lakásvásárlás esetén a benyújtás napját követő 30 napon belül, lakás építése vagy bővítése esetén 60 napon belül bírálja el.
 4. Szerződéskötés: Pozitív bírálat esetén megköthetitek a támogatási szerződést a bankban.
 5. Folyósítás: A támogatás folyósítása a támogatási szerződés megkötését követően lakás vásárlása esetén egy összegben történik, míg bővítés, korszerűsítés, építés esetén a készültségi fokkal arányosan utólag kerül sor a folyósításra. A pénzt az általatok megjelölt bankszámlára utalják, mely ingatlanvásárlás esetén az eladónak az adásvételi szerződésben feltüntetett bankszámlája, bővítés, korszerűsítés esetén pedig az igénylő bankszámlája.

Amennyiben korszerűsítés a cél, úgy az igénylési folyamat részeként a költségvetést is be kell nyújtanotok a pénzintézetnek, az erről szóló cikkünkben mindent elmagyarázunk.

Fontos tisztában lennetek azzal, hogy a Falusi CSOK igénybevétele esetén, a támogatással érintett ingatlanra a Magyar Állam javára 10 évre szóló elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

Kötelesek vagytok a családi otthonteremtési kedvezmény folyósított összegét a Ptk. szerinti kamat 3 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő késedelmi kamattal növelten visszafizetni, ha az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt a kölcsön igénybevételével érintett

 • lakás lebontásra kerül – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé,
 • elidegenítitek vagyis eladjátok,
 • lakás nem a ti és azon kiskorú gyermeke(i)tek életvitelszerű bentlakását is magában foglaló lakóhelyül szolgál, akire tekintettel a támogatást igénybe vettétek, 
 • lakás használatát harmadik személynek átengeditek, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak, vagy
 • lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítjátok.

Milyen költségekkel jár az igénylés?

A Falusi CSOK igénylésnek akkor is vannak járulékos költségei, ha nem történik hitel igénylése a támogatás felvétele mellett. Ezek a költségek nem közvetlenül a támogatáshoz kapcsolódó díjak, hanem a támogatás céljával összefüggésben merülnek fel. 

Az alábbi - elsősorban ingatlanvásárláshoz kapcsolódó - díjakkal kell kalkulálnotok: :

 • Bírálati díj: az igényelt támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft.
 • Értékbecslési díj: 45.000-60.000 Ft
 • Helyszíni szemle díja: 25.000-35.000 Ft/alkalom
 • Tulajdoni lap: 3000 Ft
 • Térképmásolat: 3000 Ft.

Az adásvételhez kapcsolódó egyéb költségek:

 • ügyvédi költség
 • földhivatali illeték

Jó hír azonban, hogy a vagyonszerzési illeték teljes mértékben elengedésre kerül, amennyiben Falusi CSOK támogatás segítségével vásároltok ingatlant (függetlenül az ingatlan vételárától). Falusi csok segítségével történő korszerűsítés esetén pedig költségvetésben szereplő bekerülési költség megfizetéséhez adó-visszatérítési támogatást igényelhettek. Összege megegyezik a munkálatokhoz megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett ÁFA összegével, de maximálisan 5 millió forint.

Hol érhető el jelenleg a Falusi CSOK támogatás?

Jelenleg Falusi CSOK támogatásért négy pénzintézethez fordulhattok:

 • OTP Bank
 • Erste Bank
 • MBH Bank
 • K&H Bank

Ezekben a bankokban a Falusi CSOK mellé igényelhető támogatott CSOK hitel is, melynek maximális összege 10 millió, illetve 15 millió forint lehet.

A támogatás ugyanakkor a magasabb összegű CSOK Plusszal is kombinálható, ebben az esetben azonban meg kell felelnetek a kamattámogatott hitel feltételeinek is, mint például a házasság és a gyermekvállalás.

Ugyanakkor bármilyen támogatott hitelre is van szükség a legfontosabb, hogy hitelképesek legyetek. Ennek előzetes felmérésében és a teljes hitelügyintézésben javasoljuk, hogy vegyetek igénybe díjmentes hitelszakértői segítséget.

chatsimple