Félkész ingatlan vásárlása hitelből

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 4 perc

Egy olyan szituációban, amikor a megvásárolni kívánt ingatlan építését még nem fejezték be, két dologra is kellhet pénz: az építés befejezéséhez és a vételár kifizetéséhez. Erre a két hitelcélra egyidejűleg igényelhetsz hitelt, vagyis ilyenkor a banki finanszírozásra egy hitelszerződés keretén belül kerül sor. Ez lehet piaci lakáshitel vagy kamattámogatott hitel is, mint amilyen a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A cikkben bemutatjuk a félkész ingatlanra felvehető hitel folyósításának menetét, a benyújtandó dokumentumokat és elvárt feltételeket.

Félkész ingatlan megvásárlása banki hitelből

Egy félkész ingatlannál ugyan két hitelcélra is kapsz pénzt, de fontos a sorrend: a bank előbb az ingatlan megvásárlására ad hitelt, az építkezés befejezését csak ezután finanszírozza.

Először tehát az ingatlant kell megvásárolni. A hitel folyósításához le kell kérni az ingatlan tulajdoni lapját, aminél kérned kell a tulajdonjogod bejegyzését az adásvételi szerződésnek megfelelően. Ha beszereztél minden dokumentumot, ami egy jelzáloghitel felvételéhez szükséges, akkor előbb az önerőt kell megfizetned a banknak – ennek a mértékéről még lesz szó. A bank ezután kezdi meg a folyósítást, vagyis kifizeti a félkész ingatlan vételárát az eladónak.

Az építkezés befejezésének finanszírozása félkész ingatlannál

Ha a bank kiegyenlítette a vételárat, és a nevedre került az ingatlan, akkor indulhat a további hitelfolyósítás, aminek a célja, hogy befejezzétek az építkezést. Be kell jegyeztetned a tulajdonjogodat az ingatlan-nyilvántartásban, illetve az építési engedélyt át kell íratnod a saját nevedre, valamint a banknak be kell nyújtanod egy költségvetést, amit el kell fogadniuk.

félkész ingatlan hitelből: épülő ház tető nélkül, befejezésre vár

Ha mindez megvan, akkor a bank szakaszosan elkezdi folyósítani az építési hitelrészt. A részfolyósítások előtt a műszaki szakértő kimegy a helyszínre, és megállapítja, hogy az előző hitelösszeg óta mennyit haladtak a munkálatok (ezt úgy is mondják, hogy megállapítja a készültségi fokot). Az építési hitel utolsó részletének folyósítása előtt ugyanilyen műszaki ellenőrzés történik, viszont ekkor már be kell nyújtani a felépített ingatlanra vonatkozó használatbavételi engedélyt is.

Mekkora hitelt kaphatsz félkész ingatlanra?

A félkész ház vagy lakás esetében megállapítják az ingatlan várható jövőbeni forgalmi értékét, és ennek maximum a 80 százalékát kaphatod meg hitelként. A banki hitelrész egyéni elbírálás alapján ennél alacsonyabb is lehet, ami jellemzően az ingatlan területi elhelyezkedésétől és a jövedelmi helyzetedtől függ. Vagyis egy 40 millió forintos ingatlannál legfeljebb 32 millió forint hitelt kaphatsz.

A fennmaradó összeg az önrész vagy önerő, ami minimum 20 százalék. Az előbbi példánál maradva: 40 milliós ingatlannál legalább 8 millió forintot saját zsebből kell kifizetned ahhoz, hogy hitelt kaphass.

A félkész ingatlant figyelembe veszik jelzálogként?

Jelzálog-fedezetként a félkész ingatlan is bevonható. Ez akár önmagában is elég lehet, ha az ingatlan értékének 20-30 százalékát ki tudod fizetni önerőként. Ha ez túl nagy összeg a számodra, akkor további ingatlant kell bevonni jelzálog-fedezetként ahhoz, hogy hitelt kaphass.

Milyen hitel igényelhető félkész ingatlanra?

A bankok kínálatában találsz félkész ingatlan finanszírozására nyújtott lakáshitelt. Ilyenkor a vételár kiegyenlítéséhez és a ház befejezéséhez egyaránt igénybe kell venni a hitelt.

A félkész ingatlan finanszírozásához piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitelt is igényelhetsz.

A kamattámogatás Otthonteremtési Hitel (OTK) esetén 5 évig, CSOK hitel esetén 25 évig, fiatal, valamint többgyermekes családok hitele esetén 20 évig tart. A támogatott időszak lejárta után a lakáshitel piaci kamatozásúvá válik. Ekkor a havonta fizetendő törlesztés összegét az aktuális piaci kamatok fogják meghatározni. Ugyanakkor az államilag támogatott lakáshitelnek szigorúbb feltételei vannak, mint a piaci kamatozásúnak, továbbá

a teljes költségvetés 70 százalékáról számlát kell bemutatni a hitelfolyósító banknak, tehát esetlegesen még korábban, az eladó nevére kiállított számlákra is szükség lehet.

chatsimple