Vehetek hitelből garázst? Így számolnak a bankok!

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 6 perc

Amennyiben lakást vásárolnál és szeretnél az ingatlanhoz garázst, autóbeállót is venni, esetleg a családi házatokat garázzsal együtt képzeled el, a cikkünkben részletezett finanszírozási formák közül választhatsz, ha hitelre is szükséged van a vásárláshoz.

Amikor a garázst együtt veszed a lakással

Az adásvételi szerződésben, amennyiben együtt történik a lakás és a garázs megvásárlása, mindig külön fel kell tüntetni a lakás és a garázs értékét. Társasházi lakásnál a garázsnak és a lakásnak külön helyrajzi számon kell szerepelnie (ez a legtöbb esetben így is van), családi háznál pedig egy helyrajzi számon kell, hogy legyen mindkettő.

Néhány példa arra, hogy a bankok milyen módon járnak el a lakáscélnál (lakáshitel igénylés esetén), ha garázs is van a vételárban:

 • Az OTP Bank sem hitelcélként, sem fedezetként nem fogadja el a garázst, saját erőből kell teljesítened a vásárlást.
 • A Raiffeisen Bank önálló fedezetként nem fogadja el, de pótfedezetként igen. A garázst külön kell feltüntetni az adásvételi szerződésben, és megvásárlása önerőnek számít a hitelügyletben. Fontos továbbá, hogy a garázs értéke minimum 1 millió Ft kell legyen.
 • A K&H Bank szintén nem fogadja el önálló fedezetként, de összevont fedezetként beleszámít az ingatlan vételárába, és önerőt képvisel a vásárláshoz.
 • Az Erste Bank hasonlóan jár el, mint a Raiffeisen és a K&H. Önállóan lakáshitellel nem finanszírozza a garázsvásárlást, de fedezetként elfogadja azt.

Mit jelent, hogy egy bank elfogadja fedezetként, pótfedezetként a garázst?

Tegyük fel, hogy vásárolsz egy 30 millió Ft-os lakást és hozzá egy 5 millió Ft értékű garázst. Amennyiben a garázs beleszámít a fedezetbe és az önerőbe, akkor a 35 millió Ft összértékhez 20% önerőt kell mindenképpen az ingatlanok vásárlásánál felmutatnod. Így a 35 millió 80%-áig finanszírozható az ügylet, vagyis maximum 28 millió Ft-os lakáshitelhez juthatsz.

Garázs vásárlás hitelből - férfi ül a nyitott garázsban, háttérben az autója

Viszont ha a garázs nem számít bele a fedezetbe, akkor ki kell fizetned saját erőből a vételárát, illetve a 30 milliós lakás maximum 80%-áig igényelhetsz lakáshitelt. Azaz ebben az esetben maximum 24 millió Ft kölcsönhöz juthatsz a banktól.

Tehát ha nincsen rá félretett pénzed, mindenképpen akkor jársz jobban, ha a bank fedezetként és az önerő értékénél is elfogadja a garázst.

Hitelek, ha csak garázst vásárolsz

Amennyiben csak külön garázst vennél, vagy lakásvásárlásban vagy, de a bank nem fogadja el a lakáshitelednél fedezetként a garázst, akkor az alábbi kölcsöntípusokból finanszírozhatod azt. 

1. Garázsvásárlás Babaváró hitelből

A Babaváró egy szabad felhasználású kölcsön, vagyis akár garázsvásárlásra is fordítható. Amennyiben megfeleltek a Babaváró személyi és egyéb követelményeinek, akkor ez lehet a legkedvezőbb hitellehetőség, amivel élhettek.

Egy 5 millió Ft értékű garázs megvásárlásához igényelt Babaváró hitel 10 éves futamidővel számolva havonta 43 750 Ft törlesztőt jelent majd számotokra.

2. Garázs személyi kölcsönből

A személyi kölcsön szabad felhasználású, a bank nem ellenőrzi, hogy mire költöd az igényelt összeget, így természetesen garázst is vehetsz belőle. A bankok ajánlatai között azonban jelentős eltérések lehetnek, vagyis érdemes résen lenni és kalkulátorral összehasonlítani a különböző személyi hitel termékeket, hogy ne fizess milliókkal többet vissza egy rossz választás miatt. 

A személyi kölcsön egyértelmű előnye, hogy gyors az igénylési folyamat, egyszerű az ügymenet és a garázsod nem lesz fedezetként bevonva. Ugyanakkor szemben a Babaváró hitellel, egyedülállóként is igényelheted, nem kell gyermeket vállalnotok hozzá és a többi szigorúbb személyi feltételt sem kell teljesítenetek.

Példakalkuláció 5 millió forintos garázs esetén:

 • Hitelösszeg: 5 millió Ft
 • Futamidő: 8 év
 • Havi törlesztőrészlet: 85 541 Ft (legkedvezőbb ajánlat)
 • THM: 14,41%
 • Bank felé teljes visszafizetendő összeg: 8 211 912 Ft

Forrás: money.hu, 2023.05.09

3. Szabad felhasználású jelzáloghitel garázsra

A garázsod finanszírozása szabad felhasználású jelzáloghitelből is történhet. A kölcsön fedezete megfelelő értékű lakóingatlan kell, hogy legyen. Ezen belül: lakás, családi ház, ikerház, sorház, üdülő, hétvégi ház és építési telek lehet. A fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értéke bankonként eltérő minimum értéket kell, hogy képviseljen, általában 4,5-5 millió forint.

Ha be tudsz vonni olyan ingatlant a hitelügyletbe, ami megfelel a feltételeknek, akkor a felvett összegből kiegyenlíthető a garázs vételára. Szabad felhasználású jelzáloghitelt a személyi kölcsönhöz hasonlóan, a konkrét cél megjelölése nélkül igényelheted. A hitelfelvételhez tehát nem szükséges a garázs adásvételi szerződésének benyújtása. 

A fedezetként felajánlott ingatlan nem kell, hogy a saját tulajdonodban legyen. Az sem követelmény, hogy a hitelfelvevő és a fedezetként felajánlott ingatlan tulajdonosa egymással rokoni kapcsolatban álljon. Az ingatlantulajdonosoknak azonban zálogkötelezettként részt kell venniük a hitelügyletben. 

Előnye a szabad felhasználású jelzáloghitelnek, hogy lényegesen olcsóbb havi törlesztőrészlet mellett igényelhető, mint a személyi kölcsön. 

Példakalkuláció 5 millió Ft-os garázs esetén: 

 • Hitelösszeg: 5 millió Ft
 • Futamidő: 10 év
 • Havi törlesztőrészlet: 65 200 Ft (legkedvezőbb ajánlat)
 • THM: 10,47%
 • Bank felé teljes visszafizetendő összeg: 7 877 377 Ft

Forrás: money.hu, 2023.05.09

Többféle hitelből is finanszírozhatod tehát a garázs vásárlást, ráadásul szinte az összes bank palettáján szerepel a babaváró kölcsön, a személyi kölcsönök különböző verziói és többféle szabad felhasználású jelzáloghitel is.

Döntésedkor ugyanakkor nemcsak a havi törlesztőrészlet nagysága lehet fontos, hanem azt is mérlegelned kell, hogy milyen járulékos költségei vannak az egyes hiteleknek. Általában a jelzáloghitelnél merülhet fel a legtöbb kezdeti pluszköltség, de ezeket bizonyos akciók keretein belül elengedik a bankok.

Egy tapasztalt hitelszakértő a lehetőségeidhez mérten legjobb hiteltípus kiválasztásában, illetve az igénylési folyamatban is díjmentesen segítségedre lehet.

chatsimple