Lakáshitel igénylése házasság nélkül: ezt nézik a bankok!

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 6 perc

A legtöbb hitelkonstrukciónál egyáltalán nem jelent hátrányt, hogy nem élsz házasságban. Például személyi hitelt bármikor egymagad is felvehetsz, amennyiben hitelképes vagy. A lakáshitelek esetében egyedülállóként vesz majd figyelembe a bank hitelfelvételkor, az élettársad pedig adóstárs lehet a hitelben.
Az állami támogatások egy része ugyan házassághoz kötött, de még a CSOK bizonyos elemei is igényelhetők élettársakként is, adott feltételek teljesülése mellett.

Házastárs vagy élettárs, milyen különbséget tesznek a bankok? 

A lakáshitel igénylésénél elfogadható az is, ha egyedülállóként szeretnél kölcsönt felvenni. A banki gyakorlat ugyanakkor sokszor azt mutatja, hogy a pénzintézetek előnyösnek ítélik meg, ha élettársad is bevonható az ügyletbe adóstársként.

Míg házastársak esetén a feleség/férj minden esetben kötelezően bevonandó a kölcsönügyletbe (ez alól csak az képez kivételt, ha vagyonjogi megállapodás ügyvéd előtti megkötésére kerül sor, miszerint a megvásárolandó ingatlan külön vagyont képez), addig élettársaknál nem feltétlenül kötelező a másik fél bevonása. Hiszen ha a pár tagjai együtt élnek, de nem élnek vagyonközösségben, hivatalosan egyedülállónak számítanak. Ha pedig valaki egyedülálló, akkor a lakáshitel adósa is ő maga lehet.

Amennyiben élettársak vagytok, és közösen szeretnétek ingatlant venni, amihez hitelre van szükségetek, akkor mindketten szerepeltek a hitelügyletben, mint adós és adóstárs. A bank különböző szempontokat vesz majd górcső alá veletek kapcsolatban a kölcsönkérelmi folyamat során:

  • Vizsgálják a jövedelmeteket, ami az egyik legfontosabb tényező, hiszen ebből kell majd törlesztenetek a felvett kölcsönt.
  • A bankok meghatározzák a minimum elvárt nettó jövedelmet, ezzel minimum rendelkeznetek kell.
  • A pénzintézet figyelembe veszi a JTM-et, azaz jövedelem arányos törlesztési mutatót. Ez a szabályozás maximalizálja, hogy a nettó jövedelmetek milyen százalékban terhelhető hitellel. 
  • Megnézik a jelenleg fennálló tartozásaitokat, azok aktuális törlesztőrészletét. A jelenleg meglévő hiteleitek a JTM szabály miatt ugyanis nagyban befolyásolhatják a felvehető  hitelösszeg nagyságát. A futamidő és kamatperiódus helyes megválasztása segíthet a mozgásteretek tágításában. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hosszabb futamidő magasabb visszafizetendővel is jár.
  • A kölcsönkérelmi nyomtatványon lenyilatkozott élettársi kapcsolat igazolását a bankok különböző módon kérhetik. Van olyan bank, aki külön nyilatkozatot kér,  de olyan is, ahol a lakcímkártya és a közös cím igazolása is szükséges. Egyes pénzintézetek elfogadják csupán a nyomtatványon megjelölt élettársra vonatkozó jelölést is.

Fontos tisztában lennetek azzal, hogy közös lesz a megvásárolandó vagyon, tehát az ingatlan, de a felelősség is. Vagyis mindketten feleltek a kölcsön havi törlesztéséért. Amennyiben az adós valamiért nem fizeti ki a havi kötelezettséget, az adóstárson fogja a bank behajtani azt.

Egy férfi és egy női kéz egy kis faházat tartanak a kezükkel.

Élettársak is igényelhetik a CSOK-ot és az Otthonteremtési kamattámogatott hitelt

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és az Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel (OTK) célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak lakáshoz. A CSOK támogatást és a hozzá tartozó kamattámogatott kölcsönt élettársi kapcsolatban élők is igényelhetik.

Van viszont egy fontos kritérium, miszerint élettársak számára a már meglévő gyermekek után igényelhető mind a támogatás, mind a hitel. Tehát megelőlegező támogatással nem élhettek, amennyiben nem vagytok házasok.

Ugyanakkor a CSOK-ot ahogyan a házastársként, úgy élettársként is csak együttesen igényelhetitek. Az élettársi kapcsolatról nem muszáj közjegyző előtt nyilatkozni. De a nyilvántartásba vett nyilatkozat jelentősen megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását, amennyiben öröklésre vagy különválás miatti vagyonmegosztásra kerülne sor. 

  • Ha például már van egy gyermeketek, de tervezitek a következőt, akkor is „csak” az egy gyermek után járó 600 ezer Ft-os CSOK-ra lesztek jogosultak, és a 3%-os kamattámogatott hitelt sem  igényelhetitek. 
  • 2 meglévő gyermeknél 1.430.000 Ft használt, 2.600.000 Ft új ingatlan esetén a CSOK, és 10 millió Ft lehet a maximum támogatott lakáshitel. 
  • Három közös gyermeknél 2.200.000 Ft a használt ingatlanra igényelhető CSOK, 10 millió Ft  új ingatlannál, és a kamattámogatott kölcsön maximális összege pedig 15 millió Ft.

A CSOK közös igénylése esetén közös lakcímet kell igazolnotok. Az igénylők és a gyermekek is egy címre kell, hogy bejelentkezve legyenek.

Ha már az előző házasságból, kapcsolatból is van gyermeketek és utánuk is szeretnétek a támogatást és támogatott hitelt igényelni, az igényelhető támogatási összeget úgy kell meghatározni, hogy mindkettőtök esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után mekkora összegű családi otthonteremtési kedvezményre lenne jogosult. A közös gyermeket a számítás során csak az egyikőtöknél lehet figyelembe venni. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

Ha nincs közös gyerek, úgy élettársként csak egyikőtök gyereke(i) után tudtok igényelni CSOK-ot és támogatott hitelt. Szintén kiszámítva, hogy melyikőtöknél lenne kedvezőbb a támogatási összeg. Ha  mindketten 1-1 gyermekkel érkeztek a kapcsolatba, akkor maximum 1 gyerek után számolhattok a CSOK-kal, és kamattámogatott hitel felvétele így nem lehetséges. Ugyanakkor ha a támogatásra jogosító gyermekeitek száma eltérő (például egyik félnek 1, a másiknak 2 gyermeke van), akkor a magasabb támogatási összegre lehettek jogosultak.

Összegzés

Az élettársi kapcsolat a 21. században már igen elterjedt együttélési forma. A közös vagyon mellett közös gyermek, gyermekek is születnek házasság nélküli párkapcsolatokba. A pénzintézetek hitelezési gyakorlatában is teljesen hétköznapinak számít a házasság nélküli együttélés kezelése.

Természetesen nem minden támogatás és hiteltípus igényelhető élettársként. Például a családtámogatások bizonyos elemei, mint a babaváró hitel, vagy a megelőlegezett CSOK, illetve a megelőlegezett gyermek(ek) utáni OTK hitel sem elérhető a nem házasságban élő pároknak.

chatsimple