Ezeket a dokumentumokat szerezd be az Otthonfelújítási Programhoz

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 5 perc

Lezárult az Otthonfelújítási Program társadalmi egyeztetése, hamarosan megjelenik végleges pályázati felhívás. A Program keretében energetikai korszerűsítést lehet végezni az 1991 előtt épült családi házakban. A korszerűsítés célja legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérése az épületben. Mutatjuk, hogy mivel gyorsíthatod az ügyintézést már a végleges felhívás megjelenése előtt, az Energiaügyi Minisztérium ugyanis közzétette, hogy milyen dokumentumokat érdemes beszerezniük a támogatást kérelmezni szándékozóknak.

Ezek az igénylőkre vonatkozó feltételek

Ahhoz, hogy elkezdd a pályázathoz szükséges dokumentumok összegyűjtését, érdemes megbizonyosodni róla, hogy egyáltalán részt vehetsz-e az Otthonfelújítási Programban. A felhívástervezet szerint ugyanis csak olyan természetes személy igényelheti a támogatást, aki:

 • nagykorú, cselekvőképes,
 • magyar adóazonosító jellel rendelkezik,
 • magyar állampolgár, vagy (lakcímkártyával igazoltan) legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára,
 • aki tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő, 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott egy- vagy többlakásos családi házban, mely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta a kölcsönigénylő állandó lakóhelye, vagy tartózkodási helye.
 • Aki kölcsönigényléskor betöltötte vagy a kölcsön futamidejének lejáratáig betölti a 75. életévét, a kölcsönügyletbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.
 • A kölcsönigénylő házastársa, bejegyzett élettársa a kölcsönügyletbe adóstársként bevonásra kerül.
Egy farmerkabátos férfi olvas a kezében lévő lapokról egy széken ülve egy szobában.

Ezekre a dokumentumokra mindenképp szükség lesz a pályázathoz

Az Energiaügyi Minisztérium közzétette, hogy milyen okmányokat és iratokat kell majd benyújtanod a Program keretében igényelhető kombinált támogatáshoz (kamatmentes hitel + vissza nem térítendő tőketartozáscsökkentő összeg):

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • igazolás nemleges adótartozásról (a KHR-ben sem szerepelhetsz elmaradással)
 • munkáltatói jövedelemigazolás
 • ingatlan tulajdoni lap
 • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok)

A Minisztérium különösen felhívja a figyelmet a személyi igazolvány és a lakcímkártya meglétére, érvényességük ellenőrzésére. Ha elveszett vagy lejárt, még van lehetőség pótolni a Program indulásáig.

Kiemelten fontos ellenőrizni azt is, hogy a korszerűsítendő ingatlan tulajdoni lapján szerepel-e évszám, amellyel igazolható az ingatlan építésének éve. Fontos a tulajdoni lap átnézése abból a szempontból is, hogy rajta van-e egyáltalán a lakóingatlan a tulajdoni lapon. Ha ezek nem láthatók rajta, akkor használatbavételi engedélyre, földhivatali térképmásolatra is szükség lesz. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.

A nemleges adótartozás mind az igénylő, mind pedig az adóstárs esetében vizsgálandó, ahogy mindkettőtök KHR-státusza is.

Ennyi támogatást kaphatsz összesen a korszerűsítésre

A teljes finanszírozási összeg saját forrásból (önerőből), kamatmentes kölcsönből és vissza nem térítendő támogatásból áll. A beruházás összköltsége 7 millió forint, amely 1 millió forintos saját erőből és 6 millió forint finanszírozási összegből tevődik össze. A finanszírozási összeg a korszerűssel érintett ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmétől vagy az igénylő jövedelmétől függő arányban tartalmazza a vissza nem térítendő támogatást és a kamatmentes kölcsönt.

Tehát ha 7 millió forint összköltségű energetikai korszerűsítést végeztetsz, akkor először is meg kell lenni hozzá 1 millió forint saját erődnek. Majd 6 millió forint kamatmentes kölcsönt igényelhetsz, amelyet vagy utófinanszírozással számlák alapján kapsz meg, vagy közvetlen szállítói finanszírozással, amikor is közvetlenül a kivitelező számlájára történik meg a folyósítás. Ha a korszerűsítéssel a legalább 30 százalékos energiamegtakarítás megtörténik (energetikai tanúsítvánnyal igazoltan), akkor jogosulttá válsz a vissza nem térítendő támogatásra, amely a felvett kölcsön tőketartozását fogja csökkenteni.

Hamarosan elérhetővé válik a kivitelezők listája is

A pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé válik majd egy vállalkozói lista, amelyből kikeresheted a környékeden működő kivitelezőket, illetve a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat is. A tanácsadók az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl segíthetnek a termékek kiválasztásában, kivitelezők ajánlásában, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, és egyesek még az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületén előzetes várható költség és energiamegtakarítás kalkulációkat végezhetnek a leendő pályázók. Május végén pedig az Otthonfelújítási Programról egy új, összefoglaló honlap nyílik.

Érdekelnek a további részletek is a Programról? Összefoglaló ismertetőnk neked szól!

chatsimple