Nagyot emelt az MNB – aggódjak a hitelemért?

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

A forint árfolyamának védelmében drasztikus kamatemelést jelentett be az MNB. Mutatjuk, mit jelent ez azokra nézve, akiknek már van hitelük és azok számára, akik csak most tervezik a kölcsönfelvételt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 200 bázisponttal, 9,75 százalékra emelte az egyhetes betéti tender kamatát, amely jelenleg az irányadó kamatnak számít Magyarországon. A jegybank korábbi közlése szerint az alapkamatot minden hónapban az irányadó kamatszinthez igazítják majd.

Az alábbiakban néhány, ilyen esetben felmerülő kérdésre igyekszünk rövid választ adni.

1. Az irányadó kamat vagy az alapkamat emelése milyen összefüggésben van a hitelek kamataival?

Nincs közvetlen összefüggés. A hitelek kamata általában két részből áll. A referenciakamatból és a kamatfelárból.

  • A referenciakamat lényegében azt a költséget mutatja, amennyibe a banknak kerül a kölcsön forrásául szolgáló pénz biztosítása.
  • A kamatfelár a bank hitelnyújtással kapcsolatos költségeit, az ügyfél nemfizetési kockázatát és persze a bank nyereségét biztosítja.

A jegybanki kamatemelés értelemszerűen csak a referenciakamatot módosíthatja. Referenciakamatként valamely, pontosan leellenőrizhető, objektív kamatot szoktak megadni. De ez néhány vállalati hitelt leszámítva nem a jegybanki alapkamat. Arra pedig szinte nincs példa, hogy az irányadó kamat legyen egy hitel referenciakamata. A leggyakrabban használt referenciakamatok a bankközi pénzpiaci kamatok – az a kamatszint, amin a bankok egymásnak adnak kölcsön pénzeket. Emellett referenciakamat lehet az állampapírok hozama is.

Illusztráció: egy öltönyös férfi mászik fel egy piros létrán a pénzérmékből egymásra rakott csúcsra, melynek tetején van egy fekete százalékjel.
kamatemelés

A jegybanki kamatemelés természetesen hatással van a pénzpiaci kamatokra és az állampapír hozamokra is, ám az ott kialakult szinteket egyéb tényezők is befolyásolják. Leginkább épp azok a várakozások, hogy milyen irányba indul majd el az alapkamat.

Ha a piac alapkamat emelést vár, akkor a referenciakamatként szolgáló mutatóknál a piac már előre „beépíti” a várt kamatemelés mértékét. Ez volt látható a mostani kamatemelés előtt is.

Egy-egy drasztikus, vagy meglepő irányú lépés után a piacok szintén megmozdulnak, ám korántsem biztos, hogy ugyanolyan mértékű kamatemelkedés vagy épp csökkenés következik be a referenciakamatokban, mint amekkorát az MNB lépett. Ha piac szerint túlzó volt a 200 bázispontos kamatemelés, akár (sokkal) kisebb mértékben emelkedhetnek a pénzpiaci kamatok és az állampapír hozamok. Ellenkező esetben, ha a piac már nem hisza jegybanbknak, akkor sokkal magasabb kamatot is árazhat.

2. Hitelem van, mit jelent ez nekem?

Jelen pillanatban semmit.

A meglévő hitelek esetében év végéig érvényben van a kamatstop. Ez pedig nem csak a változó kamatozású hitelekre, hanem azokra a hosszan fix törlesztőrészlettel bíró kölcsönökre is vonatkozik, ahol a kamatforduló 2022-ben lenne esedékes.

A kamatstop alatt ugyanis ezeknél a hiteleknél sem változhat a hitel referenciakamata, hiába emelkedett esetleg az többszörösére az eredeti hitelfelvételkori szinthez képest. A következő 6 hónapban tehát minden régi hiteles ugyanazt a törlesztőrészletet fizeti majd, amit a tavaszi hónapokban. Eközben pedig az infláció is a hiteleseknek dolgozik, hiszen annak mértéke bizonyosan nagyobb, mint amilyen szinteken az elmúlt években kölcsönt tudtak felvenni. A pénzromlás miatt a tartozás jelenértéke komoly mértékben csökken.

3. Hitelt szeretnék felvenni, én mire számítsak?

A hitelkamatok a jegybanki kamatemeléssel párhuzamosan folyamatosan emelkedtek az elmúlt hónapokban. Pontos számítások egyelőre csak május végéig állnak rendelkezésre – az MNB egyelőre addig közölte, hogy pontosan milyen kamatok mellett vettek fel hitelt az emberek. Ezek szerint a bankok az új hitelek kamataiban a jegybanki kamatemelések, sőt a referenciakamatként használt pénzpiaci kamatok emelésének csak töredékét érvényesítették.

Az év ötödik hónapjában átlagosan 5,89 százalékos kamatszint mellett helyeztek ki piaci hitelt a bankok. Éves viszonylatban a kamat emelkedés mértéke 210 bázispontot tesz ki.

  • Ez alatt az egy év alatt a jegybanki alapkamat 5,3
  • az irányadó kamat 5,7 százalékponttal emelkedett.

Azaz a piaci lakáshitel kamatok emelkedése közel harmada volt csak a jegybanki kamatemeléseknek.

Ha az irányadó bankközi kamatláb (a BIRS) értékének emelkedésével vetjük össze a lakáshitel kamatok emelkedését, akkor is igen visszafogott kamatemelést látunk.

  • A tízéves birs mértéke közel 429 bázisponttal drágult egy év alatt, ehhez képest a 10 évre fixált piaci hitelek átlagkamata csak 209 bázisponttal emelkedett.
  • A 20 évre, végig fix törlesztést biztosító hitelek kamata egy év alatt átlagosan 1,65 százalékponttal lett magasabb, miközben az irányadó referenciakamat, a 20 éves BIRS értéke 3,71 százalékponttal lett drágább.

Természetesen, a múltra vonatkozó számítások nem jelentenek biztosítékot arra, hogy előretekintve nem változik meg komolyan a helyzet. Ugyanakkor azt látni kell, hogy a bankok nagyon komoly versenyt folytatnak az új ügyfelekért. Azon ügyfelekért, akiknek száma a magas infláció és az azért csak emelkedő kamatok miatt csökkenni fog. A verseny miatt a bankok arra kényszerülnek majd, hogy a kölcsöneik kamatát moderáltan emeljék majd. Már csak azért is, mert az egyre magasabb törlesztőrészlethez a banki hitelfék szabályok miatt egyre magasabb igazolt jövedelem kell. Márpedig, ha az ügyfelek egyre nagyobb része nem tud majd magasabb törlesztőrészletet bevállalni, mert nem elég rá a fizetése, az ismét csökkenti majd a bankok hitelezési lehetőségét.

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple