Családtámogatások: mi szűnik meg 2023-ban, és mi marad 2024-ben is?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 9 perc

A magyar családtámogatások célja különböző élethelyzetekben segíteni a családokat, ezáltal ösztönözni a fiatalok családalapítását. Mivel azonban a kedvezmények, támogatások rendszere sokrétű és összetett, a változások követése sem egyszerű feladat, már pedig idén történt bőven szabálymódosítás. Hogyan változtak idén a támogatások? Milyen összegekre jogosultak ma a családok a megváltozott feltételek alapján? Melyik kedvezmények átalakításával számolhatunk jövőre? Ezekre a kérdésekre adott válaszokból készítettünk egy összefoglalót.

Július 4-én „a közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatáról” címmel jelent meg egy határozat a Magyar Közlönyben, ami a Pénzügyminisztérium vezetésével és egy új, a különböző állami támogatások felülvizsgálatával megbízott munkacsoport felállítását kezdeményezi. A rendelet alapján a munkacsoport olyan intézményeket vizsgálna felül, mint a családi pótlék, az anyasági támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a babaváró támogatás, és különböző lakástámogatások, valamint több szja-kedvezmény.

A határozat nem sokkal azután született meg, hogy bejelentették a CSOK kivezetését az 5000 főnél nagyobb településeken. Az új rendelet alapján a további egészségügyi és családtámogatási kiadásokat 2023. december 31-ig úgy kell átalakítani, hogy azzal a kormányzati kiadások legalább 10 százalékának megfelelő összeget spóroljanak. Vagyis, míg az idei évben várhatóan nem változnak az érintett támogatások összegei, a következő egy-két évben már nem zárható ki, hogy kevesebb pénzre leszünk jogosultak ezeken a jogcímeken.

Az alábbiakban áttekintjük, hogy különböző támogatások alapján ma mennyi pénz jár a családoknak, és hogy idén milyen támogatások csökkentek, valamint milyen információk biztosak már 2024-et tekintve.

Fiatal házaspár a laptop előtt blokkokat néznek, a családi büdzsét kalkulálják, tervezik. A feleség ölében egy pár hónapos kisbabát tart.

CSOK és Babaváró hitel

Az állami családtámogatások egyik legnépszerűbb elemét ez a két, otthonteremtést segítő támogatás jelenti.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) alapján lakásvásárlásra, lakásépítésre és használt lakás bővítésére legfeljebb 10 millió forintnyi nem visszatérítendő támogatást lehet igényelni gyermekvállalás előtt álló szülőknek. A Babaváró hitelprogram keretében szabad felhasználásra lehet legfeljebb 10 millió forintos támogatást kérni, amit leginkább lakásvásárlási céllal vesznek fel a házaspárok. A hitel 5 évig kamatmentes, és az első gyermek születése után a maximum 20 éves futamidő végéig az is marad. A második baba érkezésekor a tartozás 30, a harmadik gyermek születésekor pedig 100 százalékát elengedik.

2024 januárjától a CSOK már csak akkor lesz elérhető, ha 5000 főnél kisebb településen vagy külterületeken vásárolnának lakást. A megmaradó „Falusi CSOK” támogatási összegei emelkednek az eredeti értékről. Egy gyermekre vonatkozóan 600 ezer forintról 1 millióra, két gyermekre 2,6 millóról 4 millióra, 3 vagy több gyermekre pedig 10 millióról 15 millióra.  Ez az emelés azonban kizárólag használt lakásra érvényes: az új lakás építésére vagy vásárlására felvehető CSOK összege nem változik, marad maximum 10 millió forint.

Meglévő ingatlan korszerűsítésére ezen összegek fele lesz igényelhető 2024-től. Vagyis a korszerűsítésre egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik a maximálisan igényelhető összeg.

A csokhoz kapcsolódik a lakásáfa-visszatérítés és a csokos ingatlanok vagyonszerzési illeték-mentessége is. Ha új lakás építésére vagy vásárlására veszel igénybe csokot, akkor visszaigényelheted az ÁFA összegét, ami akár milliós tétel is lehet. A lakásáfa a tervek szerint 2024 végéig nem változik, 5 százalékos marad. A visszaigénylés lehetősége szintén nyitva maradt, ám mivel a csokot magát erősen korlátozták, a gyakorlatban kevesen lesznek rá jogosultak. Az illetékmentességtől viszont úgy tűnik, búcsúzhatunk, mivel az új CSOK jogszabály egyáltalán nem említi.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel a csokkal szemben az egész országban megmarad, sőt, a hitelösszeg 11 millió forintra emelkedik jövő januártól. Egy fontos szigorítás azonban életbe lép: az igénylő pár hölgytagja nem lehet idősebb 30 évesnél a beadáskor. Jelenleg 40 éves korig vehető fel a támogatott hitel.

A gyakorlatban lesz ugyanakkor egy átmeneti időszak. Azok a nők, akiknek 2024-ben már úton van a gyermekük, továbbra is jogosultak a támogatásra, akkor is, ha 30 évesnél idősebbek.

A Babaváró hitel változásait az alábbi cikkben részleteztük:

Családi pótlék

A családi pótlék régóta létező, havi rendszerességű támogatás, amire a gyerekeket nevelő szülők jogosultak. A juttatás keresettől független, összegét az befolyásolja, hogy hány gyermeket neveltek. Egy gyermeket nevelő családok 12 200 forintot, két gyermeket nevelő családok gyermekenként 13 300 forintot, azaz összesen 26 600 forintot kaphatnak. Három vagy több gyermeket nevelő családoknak gyermekenként 16 ezer forint, azaz minimum 48 ezer forint jár.

A pótlékot egyedülálló szülők is felvehetik, számukra enyhén megemelt összeget juttat az állam. Csakúgy, mint a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerekek szüleinek.

A családi pótlék összege nem változik, azonban a jogosultak köre enyhén csökkent. A pótlék csak a tankötelezettség időtartamára jár (vagyis csak a gyermek 16 éves koráig), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. (sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23.) életévét. Régebben a családi pótlék feltétel nélkül járt a gyermek 20. életévéig.

Nagykorú gyerekek után tehát a családi pótlék már csak akkor jár, ha még mindig a közoktatásban tanulnak. Felsőoktatásban tanuló gyermek után nem igényelhető. Azonban, ha a családban van fiatalabb gyermek, akkor az idősebb testvér figyelembe vehető a gyermekszám megállapításánál, így a család a kisebbek után magasabb összeget vehet fel.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezményt a családi pótlékhoz kötik: addig vehető igénybe, amíg gyereke(i)d után családi pótlékot kapsz. Érettségizett gyermek után után tehát az adókedvezményre sem vagy jogosult. A továbbtanuló gyerek azonban továbbra is beleszámít a gyerekszámba, tehát a fiatalabb testvérek után továbbra is magasabb összegű kedvezményt vehetsz igénybe.

A családi adókedvezmény összege nem változott. A kedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. Egy gyermek esetében az összevont adóalap csökkenthetőségének legnagyobb mértéke 66 670 forint, ami nettó 10 000 forint megtakarítást jelent az adózónak. Két gyermek esetén legfeljebb 266 660 forint, ami nettó 40 000 forint megtakarítást jelent, három gyermekes családoknál pedig 660 000 forint, ami nettó 99 000 forintos megtakarítást jelent.

Kedvezményezett eltartottak száma (fő)Adóalap kedvezmény/hó (Ft)A kedvezmény adóba átszámítva/hó (Ft)
166.67010.000
2266.66020.000
3660.00099.000
4880.000132.000
51.100.000165.000

Támogatások, amelyek változhatnak a közeljövőben

Az alábbiakban azokat a családi és egészségügyi támogatásokat soroljuk fel, amelyek beletartoznak még abba a körbe, amit a Kormány a jövő év végéig felülvizsgál.

A legfontosabbak ezek közül az SZJA-kedvezmények. Az elmúlt években több csoport személyi jövedelemadó-terhei is csökkentek: a négy- vagy többgyermekes anyák jövedelmei teljesen SZJA-mentesek. Erre a kedvezményre az érintettek életük végéig jogosultak a jelenlegi szabály szerint. Azaz akkor sem kell fizetniük, ha gyerekeik már nagykorúak.

Egy idén életbe lépett jogszabály alapján nem kell SZJA-t fizetniük a 30 év alatti anyáknak sem, addig, amíg be nem töltik a 30. életévüket. A kedvezmény a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthető. Jelenleg szintén nem terheli a 15 százalékos SZJA a 25 év alatti fiatalok munkaviszonyból származó jövedelmeit sem. Egyéb bevételeik után azonban ugyanúgy adóznak.

Az első házasságkötés után két évig vehető igénybe az első házasok adókedvezménye. Ennek havi összege 5000 forint, ami megosztható a házastársak között, akkor, ha legalább egyiküknek ez volt az első házassága.

A családi pótlékhoz hasonló juttatás az anyasági támogatás. Ennek feltétele, hogy az anya a várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vegyen részt. A támogatás a gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Az összege egyszeri 64.125 forint, ikerterhesség esetén 85.500 forint.

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások közé tartozik még a Babakötvény után járó életkezdési támogatás, amelyre minden magyarországi gyermek jogosult. A támogatás egyszeri 42.500 forint, amit egy új életkezdési letéti számlán helyeznek el. Bölcsődés, óvodás, iskolás gyerekek szülei feltételekkel vehetik igénybe a gyermekétkeztetési kedvezményt. Az ingyenes étkezés többek között tartósan beteg gyerekeknek, sokgyermekes és alacsony jövedelmű családoknak jár.

chatsimple