December 11-től azonnal megnyitható az állampapír vásárlásához szükséges kincstári számla

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 5 perc

Csak Ügyfélkapu kell hozzá, és pár perc alatt igényelhető a kincstári értékpapírszámla a magyarorszag.hu-n, ami azonnal meg is nyílik december 11-től kezdve, és rögtön lehet állampapír-vásárlásra használni. Korábban az online igénylés után akár egy hónapot is várni kellett a számla aktiválására.

2023. december 11-től, hétfőtől egyszerűbbé és gyorsabbá válik a kincstári értékpapírszámla online megnyitása – mondta el Varga Mihály a Magyar Államkincstár (MÁK) Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón. A kincstári számlát bármelyik magyar magánszemély megnyithatja, aki rendelkezik Ügyfélkapuval, ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Ha valaki magyar állampapírokat akar vásárolni, akkor azt ennek a számlának a megnyitása után tudja megtenni, vagy alternatív esetben az ezzel foglalkozó bankoknál is nyithat hasonló számlát, ennek azonban plusz költségei lehetnek, míg a kincstári számla ingyenes.

Online számlanyitásra 2019 óta van mód, és Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke szerint az ügyfeleik 33 százaléka jelenleg is így nyit számlát a személyes megjelenés helyett. A fejlesztés egyik része, hogy a számlanyitás folyamata egyszerűbb lett: a korábbi 6 oldal helyett csak kettőt kell kitölteni, és a személyi okmányokról sem kell fényképet feltölteni. A személyes adatokat automatikusan betölti a rendszer, ezen kívül e-mail címet és mobiltelefonszámot kell megadni a későbbi kétfaktoros hitelesítés miatt.

A nyilatkozatok elfogadásával azonnal megtörténik a számlanyitás, néhány percen belül megérkezik a visszaigazoló e-mail.

Az újdonság ebben az, hogy az értékpapírszámla azonnal megnyílik, amire korábban online ügyintézés esetén legalább napokat, de a megnövekedett érdeklődés következtében inkább heteket vagy akár több mint egy hónapot is várni kellett.

laptop felülnézetből, női kéz gépel, kincstári értékpapírszámla nyitása közben, állampapír vásárlása előtt

Varga Mihály szerint a cél, hogy “az államadósság nagyobb része ne külföldi, hanem magyar kézben legyen”: 2010 óta a lakosság részarányát az adósságfinanszírozásban 3%-ról 20% fölé növelték, a kamatok 75%-a belföldön marad. Jelenleg a felnőtt lakosság 12 százaléka rendelkezik állampapírral, ezért úgy érzik, van terük a fejlődésre.

Bár a bankok és befektetési szolgáltatók is kereskednek állampapírokkal, a Kincstárnak megvan a piaci fölénye: a lakossági állampapír-állomány 55 százalékát kincstári számlára vásárolták.

A Kincstárnak több mint 850 ezer ügyfele van, ebből 330 ezer ügyfél a Babakötvény vásárlására alkalmas Start-számlával, 520 ezer ügyfél pedig a minden egyéb állampapírra való értékpapírszámlával rendelkezik.

Ezt a 850 ezer körüli ügyfélszámot szeretnék egymillió fölé növelni rövid távon. Ennek érdekében az 5,8 millió Ügyfélkapuval rendelkező állampolgár hamarosan tájékoztató emailt is fog kapni az új számlanyitási lehetőségekről.

Milyen állampapírok közül válogathatnak az új ügyfelek?

Továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legnépszerűbb, ami nem véletlen: a 2033/I sorozatnak 2024-ben már 18 százalék feletti lesz a kamata. A rossz hír az, hogy ezt utoljára november 28-án lehetett megvásárolni.

A Kincstár új ügyfelei a helyette bevezetett, 2032/I sorozatszámú PMÁP-ot vehetik meg, ez viszont a 2023. november 30-tól 2025. április 22-ig tartó első kamatperiódusban nem inflációkövető, hanem fixen 9,9 százalék az éves kamata. Az új állampapír ezután 0,5, illetve 1 százalék kamatprémiumot fizet infláció felett, és a futamideje több mint 8 év, de korábban is visszaváltható 1 százalékos díjért cserébe (a visszaváltási árfolyam azonban változhat).

2024. januárban megnövelik a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) futamidejét háromról öt évre, és magasabb kamatprémiumot fog fizetni az utolsó két évben. Ugyanígy januárban érkezik egy fix kamatozású, 3 éves állampapír, amit várhatóan FixMÁP-nak fognak nevezni.

2024. júniusban átalakítják a Magyar Állampapír Pluszt, vagyis a MÁP Pluszt. Továbbra is lépcsős, fix kamatozású lesz, és a futamidő is marad 5 év, de várhatóan már nem lesz féléves, csak éves kamat, viszont magasabb lesz, mint a jelenlegi. Ezzel egyidőben megszüntetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP).

Új biztonsági funkciókkal lépnek fel a csalók ellen

Nemrég írtunk róla, hogy a csalók az állampapírokat sem kímélik: 2023. szeptemberre több mint 50 embert vertek át, és 440 millió forintnyi megtakarításhoz jutottak hozzá bűnözők. A MÁK ezért szigorúbb biztonsági funkciókat vezetett be az állampapírok vásárlására alkalmas WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatásaiban.

Az egyik biztonsági aggály az volt, hogy a belépés után a csalók könnyen kezdeményezhettek tranzakciókat, például az állampapírok eladását. Ezentúl minden tranzakciót vagy változtatást csak jelszóval vagy biometrikus azonosítással lehet majd végrehajtani.

Miután az illetéktelen behatolók eladták az állampapírokat, az ebből származó pénzt kiutalták a bankszámlájukra, miután hozzáadták a saját bankszámlaszámukat. A MÁK ez ellen úgy lép fel, hogy minden új bankszámla a rögzítés után 48 óra múlva válik csak aktívvá. Így ha feltűnik a számlatulajdonosnak, hogy valakik eladták az állampapírjait, akkor egy jelszóváltoztatással meg tudja akadályozni, hogy a pénzt leemeljék a kincstári számlájáról.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.
Ez is érdekelhet