Az Államkincstárnál már nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) is ingyen indíthatsz

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 3 perc

Korábban csak a bankoknál lehetett, februártól kezdve azonban már a Magyar Államkincstárnál (MÁK) is nyitható lesz NYESZ, ráadásul a fenntartása is ingyenes. Hátránya viszont, hogy csak állampapírt lehet rá vásárolni.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) a három államilag elismert és adóvisszatérítéssel támogatott nyugdíj-megtakarítás egyike a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett.

A 2005-ben bevezetett NYESZ az értékpapírszámlákhoz vagy a Tartós Befektetési Számlához (TBSZ) hasonlít annyiban, hogy olyan értékpapírokat lehet rá vásárolni, mint állampapír, részvény, kötvény, befektetési jegy stb. NYESZ-t eddig csak bankoknál, befektetési szolgáltatóknál lehetett nyitni, ami azzal járt, hogy számlavezetési díjat és tranzakciós költségeket kellett utána fizetni.

nyesz számlák darabszáma, alakulása, grafikon

2024. februártól azonban a Kincstárnál is megnyitható a NYESZ, ami a kincstári értékpapírszámlához hasonlóan ingyenes: nincs számlavezetési díja, sem tranzakciós költsége az állampapírok adásvételének. Egyedüli költség akkor jelenhet meg (a bankod felé), amikor beutalod a pénzt a számlára, de ha az online fizetési módot választod, még ezt is megspórolhatod, mivel az bankkártyás fizetésnek minősül, ami ingyenes.

A kincstári NYESZ-nek azonban megvannak a korlátai: csak állampapírt tudsz rá venni, egyéb értékpapírokat nem.

A kincstári NYESZ megnyitásának feltétele, hogy rendelkezz értékpapírszámlával a Kincstárban – újabban már az állampapír-számlát is meg tudod nyitni néhány perc alatt. Ha ez adott, akkor a NYESZ megnyitása előtt legalább 5000 forintot kell befizetned a fő számládra. A NYESZ ezután online azonnal megnyitható az Ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír-értékesítési ügyfélszolgálatain.

A számlanyitást a magyarorszag.hu oldalról tudod kezdeményezni, ahol a MÁP – online nyugdíj előtakarékossági számlanyitás menüpontra kell rámenni. A Kincstár a megnyitást követően automatikusan átvezeti a korábban befizetett 5000 forintot a fő számládról a NYESZ-re. Állampapírt ettől kezdve a WebKincstáron és MobilKincstáron tudsz vásárolni és eladni.

férfi kezében okostelefon, nyesz befektetéseit nézi, kincstári számlanyitás, mellette nő bögrével

Az egy év alatt, január 1-től december 31-ig a NYESZ-re befizetett megtakarításodra 20 százalék adóvisszatérítés jár, ami évente akár 100.000 forint is lehet. Az szja-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számládra utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra használható.

A NYESZ hozama akkor válik adómentessé, ha eléred a nyugdíjkorhatárt és legalább 10 év eltelt a számlanyitás után. Ha úgy veszed ki a pénzt, hogy ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a hozamot 15 százalék szja és 13 százalék szocho terheli, valamint az adókedvezményt 20 százalékkal növelten vissza kell fizetned az államnak.

Az viszont rugalmassági tényezőt jelent, hogy a NYESZ átalakítható TBSZ számlává. Ha kellő ideig fenntartod a TBSZ-t, akkor adómentesen hozzáférhetsz a megtakarításodhoz. Az adókedvezményt viszont ebben az esetben is 120 százalékosan vissza kell fizetni.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.