Folyószámlahitel, hitelkártya vagy személyi kölcsön? Melyiket mikor érdemes választani?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 11 perc

A fogyasztási hitelek sokat segíthetnek egy nem várt élethelyzetben, vagy olyan szituációban, amikor szükségünk van egy bizonyos összegre célunk megvalósításához, de nem szeretnénk bevonni ingatlanfedezetet. Ezek a kölcsönök gyors átfutási idővel igényelhetőek, ami nagyon előnyös olyankor, ha valakinek sürgősen van szüksége a felvenni kívánt hitelösszegre. 

Több megoldás is létezik, ha fedezet nélküli kölcsönt szeretnél igényelni. Összegyűjtöttük és összehasonlítottuk az egyes hitelek főbb jellemzőit, hogy segítsünk a legjobb pénzügyi döntés meghozatalában.

JellemzőkKölcsön típusa
FolyószámlahitelHitelkártyaSzemélyi kölcsön
Milyen célra használható?Szabadon felhasználhatóSzabadon felhasználhatóSzabadon felhasználható
Mekkora összegre van szükség?50 ezer - 500 ezer Ft50 ezer - 1 millió Ft1 millió - 10 millió Ft
Várható futamidő1 évA kártya érvényességi idejéig1-8 év
Főbb feltételekBankszámlára utalt havi fix jövedelem szükséges (ennek 100-200-300% lehet a hitel maximális összege)Havi fix jövedelem. A hitel kamatmentesen maximum 45 napig használható.Havi fix jövedelem szükséges. Minél magasabb a jövedelem, amit sávosan vizsgálnak, annál alacsonyabb a kamat mértéke.
THMFolyószámlahitelek esetében a THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.Hitelkártya esetén a THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.A THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.
Előnye- Kisebb összegű kiadásokra gyors megoldás
- Kamatot csak a felhasznált hitelkeret után kell fizetni.
- Visszatérítést kaphatsz a vásárlásaid után
- Határidőn belül kamatmentes használat
- Nagyobb összeg is felvehető
- Szabadon felhasználható
- Gyors, egyszerű igénylés
- Nincs ingatlanfedezet
- Online is igényelhető
Hátránya- Hitelkeret túllépése esetén plusz költségek merülhetnek fel
- Egyéb költségek (pl. kezelési költség)
- Bankszámla váltást akadályozza a ki nem fizetett folyószámla hitel
- Nagyon magas kamat a határidőn túli visszafizetésre
- Egyéb költségek (kártyadíj, havi elszámolás díja)
- Drága készpénzfelvétel
A fogyasztási hitelek jelzáloghitelekhez képest magasabb kamata

A folyószámlahitel és a hitelkártya tehát akkor jó megoldás, ha a minden napi költéseid során némi plusz összegre lehet szükséged, melyet viszonylag gyorsan vissza is fizetsz. 

Folyószámlahitelnél, csak azokra a napokra fizetsz kamatot, amikor ténylegesen használod a bank által biztosított keretet. Hitelkártyánál, ha adott időszakon belül visszafizeted az általad lehívott összeget, nem kell kamatot fizetned. Gyorsan, könnyen hozzáférhetsz a pénzhez a bankkártyád/hitelkártyád segítségével. 

Személyi kölcsönnél akár nagyobb összegben is gondolkodhatsz. A bankkal megkötött kölcsönszerződés meghatározza a hiteled futamidejét, a kamatát és a vállalt havi törlesztőrészletét. Azt is pontosan leírja a szerződésed, hogy mekkora összeget fogsz visszafizetni a futamidő lejártakor. Természetesen van lehetőséged előtörlesztésre, vagy akár le is zárhatod a személyi kölcsönödet a futamidő lejárta előtt.

Fiatal nő tablaten otthonról vásárol.

Bár a fogyasztási hitelek nem több tíz évre szólnak, de ettől függetlenül komoly elköteleződést jelentenek, vagyis mindenképp megéri átgondolni néhány kérdést, mikor a hitelfelvétel kapujában állsz. Illetve részletesen tanulmányozni az egyes fedezet nélküli kölcsönök jellemzőit, igénylésének feltételeit - ezekkel folytatjuk most. 

Mit érdemes végiggondolni hitelfelvétel előtt?

 • Határozd meg a pontos célodat, hogy mit szeretnél a kölcsön segítségével megoldani.
 • Térképezd fel a bankok ajánlatait, a különböző hitelek kondícióit, használd a kalkulátorokat.
 • Hasonlítsd össze a megoldási lehetőségeket.
 • Nézd meg mekkora összeget, milyen feltételekkel kaphatsz meg a különböző pénzintézetektől.
 • Fontos szempont, hogy mennyibe fog kerülni a hiteled, mekkora a THM és milyen egyéb felmerülő költségeid lesznek a futamidő alatt.
 • Mennyi lesz a számodra ideális futamidő, amely alatt a törlesztőrészlet havi fizetésével számolnod kell.
 • Van-e lehetőség a tartozásodat előtörleszteni.
 • Milyen típusú kölcsön illeszkedik leginkább az életviteledhez, a költési szokásaidhoz.

Milyen hitelek közül választhatsz?

Folyószámlahitel

A folyószámlahitel egy biztonsági tartalék a folyószámládon. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy a hónap végére elfogy a pénzed, ebből a tartalékból a hitelkereted erejéig továbbra is költhetsz. Hitelkeretedből vásárolhatsz, átutalást indíthatsz, vagy bankkártyáddal készpénzt is felvehetsz belföldön és külföldön egyaránt. 

A kölcsön adható összegét a rendszeres jövedelmed mértéke határozza meg, és az, hogy ez a jövedelem mióta érkezik a bankszámládra. Általában a béred 100-200%-át adják ki folyószámlahitelként a pénzintézetek, de van olyan bank is, aki akár 300%-os keretet is nyújt.

A hitelkeretnek nincsen kamata, amennyiben nem használod. Csak a felhasznált összegre és a felhasználás időtartamára kell kamatot fizetned. A felhasznált hitelkeretet megszorozzák az éves kamattal, majd azzal a számmal, ahány napig mínuszban voltál. Ez alapján számolják ki a fordulónapon a fizetendő kamatodat és megterhelik vele a folyószámládat. Ezen felül általában a legtöbb pénzintézet kezelési költséget is felszámol, ami nagyságrendileg 500 Ft/hó.


Milyen dokumentumokat vár el a bank, ha folyószámlahitelt igényels
z?

 • Azonosító okmány és lakcímkártyalakcím kártya (Érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél, kártya formátumú jogosítvány), és lakcímet igazoló okmány)
 • Nyugdíjas igazolvány
 • Nyugdíjszelvény 
 • Adókártya / Adóigazolvány
 • Munkáltatói jövedelemigazolás
 • NAV-igazolás (jövedelemigazolás)
 • Legutolsó 3 havi bankszámlakivonat

Összegyűjtöttük az egyes bankok folyószámlahitel ajánlatait. Vizsgáltuk a maximális hitelkeretet, a kamatot, a THM-et és az alapfeltételt.

BankMaximális hitelkeretKamatTHMFeltétel
K&H Bank500.000 Ft22%26,50%Havi rendszeres jóváírás
CIB Bank800.000 Ft16,99%27,8%Havi rendszeres jóváírás
Erste Bank1.000.000 Ft19,95%25,87%Havi rendszeres jóváírás
Unicredit Bank3.000.000 FT26,79%30,34%Havi rendszeres jóváírás
OTP Bank2.000.000 Ft28,01%34,3%Havi rendszeres jóváírás

Forrás: www.mnb.hu

Hitelkártya

Ma már minden bankban elérhető a hitelkártya. Alegtöbb pénzintézet különböző visszatérítési programokkal igyekszik ösztönözni ügyfeleit, hogy igénybe vegyék ezt a terméket. A hitelkártyák abban térnek el lényegesen a betéti kártyáktól, hogy itt nem a saját pénzedet használod, hanem a bank által nyújtott hitelkeretet. A legtöbb kártyával vásárolhatsz, mind kereskedelmi egységekben, szolgáltatóknál, mind internetes felületeken. A legtöbb kártya készpénz felvételére is alkalmas, bár igen magas költségek mellett.

A hitelkártya igénylése általában annál a banknál történik, ahol a számládat vezeted, de érdemes körülnézned, hogy ki milyen kondíciókat kínál, mert elképzelhető, hogy a saját pénzintézeted helyett jobban megéri másik bankot választanod. 

Ha hitelkártyát szeretnél igényelni, fontos, hogy tisztában légy a következőkkel::

 • A bank a hitelkártya használatakor mindig pénzt kölcsönöz a számodra.
 • Havonta számlakivonatot küld a pénzintézet, melyen nyomon követhetőek a vásárlásaid, az adott hónapban felhasznált hitelkereted, a minimum visszafizetendő összeg és a kamatmentes visszafizetési határidő.
 • Amennyiben a türelmi időn belül minden hónapban visszafizeted a felhasznált összeget a bank által nyújtott kölcsön kamatmentes.
 • Átutalást, vagy készpénzfelvételt is indíthatsz a kártyáddal, de ez minden esetben költséget von maga után.
 • Ha a türelmi idő után fizeted vissza a felhasznált hitelkeretet, a bank kamatot számol fel. Ez az egyik legdrágább hiteltermék, a THM 40% magasságában mozog.
 • Érdemes összehasonlítanod a bankok ajánlatait, mert különböző visszatérítési lehetőségeket kínálnak a pénzintézetek a rendszeres hitelkártya használathoz.

Milyen dokumentumokat vár el a bank, ha hitelkártyát igényelsz?

 • Azonosító okmány és lakcím kártya (Érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél, kártya formátumú jogosítvány), és lakcímet igazoló okmány)
 • Nyugdíjas igazolvány
 • Nyugdíjszelvény 
 • Adókártya / Adóigazolvány
 • Munkáltatói jövedelemigazolás
 • NAV-igazolás (jövedelemigazolás, köztartozásmentes igazolás), egyéni vállalkozó, saját cég esetén
 • Legutolsó 3 havi bankszámlakivonat, amennyiben nem a saját bankunknál igényeljük a hitelkártyát.
Két nő kirakatot nézeget, vásárolni szeretnének.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön abban tér el jelentősen a folyószámlahiteltől és a hitelkártyától, hogy nem egy hitelkeretet biztosít számodra a bank, hanem az általad kiválasztott kölcsön összegét egyben folyósítja, ha megfelelsz a bírálati kritériumoknak. A felvett hitelt általában fix kamat mellett, a futamidő alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetned. 

A személyi kölcsön összege már 500 ezer forint is lehet, de ha nagyobb hitelre van szükséged, akár 10 millió forintot is igényelhetsz. A futamidő is igen rugalmas, hiszen visszafizetheted 1 év alatt a teljes tartozásod, de választhatod a maximális futamidőt, ami általában 7-8 év. 

Melyek a személyi kölcsön előnyei?

 • Szabadon felhasználható, felújíthatsz belőle, berendezheted a lakásod, de akár utazásra, továbbtanulásra, esküvőre és számos különböző célra is elköltheted.
 • Nem kell felajánlanod ingatlanfedezetet.
 • Előfordul, hogy az ingatlan, amit szeretnél megvásárolni, nem fogadható el fedezetként, így a személyi kölcsön megoldást nyújt akár még ingatlanvásárlás esetén is.
 • Az ügyintézés menete sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint egy jelzáloghitelé.
 • Több pénzintézetnél már akár online is igényelheted.
 • A futamidő alatt végig fix kamatot és törlesztőrészletet választhatsz.
 • Minimális költségek mellett elő - és végtörlesztheted.
 • Online kalkulátorunk segítségével pillanatok alatt összehasonlíthatod a jelenlegi személyi kölcsön ajánlatokat.

Személyi kölcsön általános igénylési feltételei

 • 18 éves betöltött életkor,
 • állandó magyarországi lakcím,
 • legalább 3-6 hónapos (a jelenlegi munkahelyeden legalább 3 hónapos) munkaviszony,
 • bank által előírt minimum rendszeres jövedelemmel kell rendelkezned (általában minimum 150.000 Ft),
 • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetén legalább havi nettó 300 000 forintos rendszeres jövedelmet kell igazolnod,
 • nem szerepelhetsz a Központi Hitelinformációs Rendszerben (korábban BAR) negatív információval.

Milyen dokumentumokat vár el a bank, ha személyi kölcsönt igényelsz?

Személyi kölcsön esetén is szükséged lesz az azonosító okmányaidra, az adókártyádra és munkáltatói jövedelemigazolásra, az adott bank formanyomtatványán. Ha vállalkozó vagy, NAV jövedelemigazolást és köztartozásmentes igazolást kér a pénzintézet, és a legtöbb esetben előírják a minimum egy, teljesen lezárt üzleti évet. Nyugdíjas igénylőként, nyugdíjas igazolványt és nyugdíjszelvényt kell bemutatnod.

Amennyiben nem a kiválasztott hitelintézetnél vezeted a folyószámládat, 3 havi bankszámla kivonatot is le kell adnod az igényléshez.

Az alábbi táblázatban a személyi kölcsönök kondícióit hasonlítottuk össze, a jelenleg legkedvezőbb ajánlatok figyelembe vételével. (5 000 000 Ft hitelösszeg, 7 éves futamidő, minimum 400 000 Ft jövedelem jóváírása mellett.)

Bank KamatTHMTörlesztőrészletVisszafizetendő összeg
1. Unicredit Bank11,90%12,57%87 996 Ft7 391 706 Ft
2.Takarékbank Zrt.11.99%12,97%88 638 Ft7 471 699 Ft
3. CIB Bank13,39%14,45%92 533 Ft7 772 753 Ft
4. Raiffeisen Bank13,45%14,70%92 188 Ft7 793 750 Ft
5. Cofidis 13.97%14,90%93 617 Ft7 863 821 Ft

Forrás: www.money.hu, 2022. október 5.

Összegzés

Fontos tehát, mint bármely más hitelterméknél, hogy gondold át, pontosan miért van szükséged a kölcsönre és milyen kondíciók lennének számodra ideálisak és vállalhatóak. Használd az online kalkulátorokat! Kérj akár ingyenes hitelszakértői segítséget, mert a kapott információ nem csak a döntésedet könnyítheti meg, hanem megvéd az esetleges buktatóktól, felesleges költségektől is.

chatsimple