Melyik bank ad lakáshitelt külföldi jövedelemre?

Hidas Attila
Hidas Attila
Olvasási idő: 9 perc

A külföldön megkeresett munkabéred a hazai bankok eltérő feltételekkel fogadják el egy hiteligénylés elbírálásakor. Az alábbiakban azt a kérdést jártuk körbe, hogy mire számíthatsz külföldön dolgozóként akkor, ha Magyarországon vennél fel lakáshitelt. Milyen jövedelmek elfogadhatóak, milyen feltételeknek kell megfelelned, illetve szükségesek-e például speciális dokumentumok. 

Kaphatok-e lakáshitelt itthon külföldi jövedelemmel?

Alapvetően kedvező a válasz, hiszen egy kivételével minden nagyobb hazai bank elfogadja a külföldi jövedelmet. Természetesen van bizonyos területi megkötés, ugyanis a bankok főként az Európai Unió tagállamaiból és a Svájcból származó jövedelmet fogadják el a legegyszerűbben. Ezen országok esetében a bankok többségénél elég a munkáltatói igazolás, természetesen hiteles fordítással. Ezen felül pedig kérni fogják tőled az utolsó 3 vagy 6 hónap bankszámlakivonatát, amin látszik az átutalt munkabéred.

Az ismertebb bankok mellett a MagNet feltételeit is megvizsgáltuk, hiszen bizonyos szempontból ők unikumnak számítanak a külföldi jövedelmek elfogadásának tekintetében. Van ugyanis olyan jövedelem fajta, ami a MagNetnél elfogadhatónak számít, míg más bankoknál nem vehető figyelembe lakáshitel igénylésekor.

Nem mindegy, melyik országból származik a jövedelem - Banki körkép

A legszerencsésebb helyzetben akkor vagy, ha az Európai Unió területén dolgozol. Az uniós országokban megkeresett pénzed fogják a legkönnyebben elfogadni a hazai bankok, ha itthon igényelsz lakáshitelt. Ekkor általában elég munkáltatói igazolást és annak hiteles fordítását, valamint meghatározott havi bankszámlakivonatot benyújtanod, amelyen szerepel a kapott munkabéred. Lehetséges, hogy az adott bank ezeken felül még további igazolást is fog kérni tőled, ezt minden esetben a bank egyedi előírása szabályozza.

A következőkben sorra vesszük, hogy az egyes bankok milyen szabályok szerint fogadják el a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmeket.

CIB Bank

Külföldi jövedelemként csak az EU tagállamaiból, továbbá Nagy-Britanniából és Svájcból származó munkabér és nyugdíj vehető figyelembe CIB jelzáloghitel igénylésénél. A határozatlan idejű külföldi munkabér fogadható el a bank szabályozása szerint. Ehhez német vagy angol nyelvű munkáltatói igazolás szükséges CIB Bank formanyomtatványon, és a bankszámládra kell érkeznie a fizetésnek legalább az igénylést megelőző 3 hónapban. A számlakivonat eredete lehet Revolut vagy Wise is. 

A külföldi vállalkozásból származó jövedelmet nem fogadják el a CIB Banknál, mint ahogy a hazai bankok többségénél sem. Ezt a fajta jövedelmet csak egyetlen bank szabályai között találtuk elfogadhatónak, de erről majd később.

Játék házikó euró bankjegyeken és előtérben néhány eurós pénzérme.

Erste Bank

Magyar állampolgár külföldi munkahelyről igazolt alkalmazotti jövedelme fogadható el, amennyiben ez a fizetés az EU tagországaiból származik. Ezen kívül még az Egyesült Királyság, Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Izrael területén szerzett jövedelem fogadható el.

A Erste lakáshitel igénylésekor benyújtandó az bank által meghatározott adattartalmú munkáltatói igazolás és minimum az utolsó 3 havi munkabért is mutató bankszámla kivonat. Ezeken kívül a bank kérni fogja a munkavállalói engedélyed, valamint a tartózkodási engedélyed is, amennyiben annak megléte az adott országra vonatkozóan előírás. Az angol és német nyelvű dokumentumokat nem szükséges lefordíttatni.

K&H Bank

A K&H Banknál a külföldi jövedelem akkor elfogadható, ha az bankszámlára érkezik. Az igazolt nettó jövedelmed 70%-a vehető figyelembe. További szabály, hogy csak olyan devizában fogadható el a jövedelem, amely az MNB által közölt napi árfolyammal rendelkezik. 

Az alkalmazotti jövedelem elfogadásának feltételeként minimum 3 hónapos folyamatos határozatlan időre szóló munkaviszonnyal kell rendelkezned ugyanannál a munkáltatónál, és az is feltétel, hogy a próbaidőd már letelt. A határozott idejű munkaviszonyodból származó fizetésed is elfogadja a bank, ha a kérelem benyújtásakor a szerződésed még legalább 12 hónapra szól. 

A jövedelem igazolásaként utolsó 3 havi jövedelem jóváírást tartalmazó bankszámlakivonatot, munkaszerződést és munkáltatói igazolást kér a K&H bank lakáshitel igénylése esetén. 

MagNet Bank

A MagNet Bank feltételei egyediek a többi hazai bankhoz képest. A magyarországi bankok szabályait átnézve ugyanis egyedül a MagNet Banknál találtuk elfogadhatónak a külföldi vállalkozásból származó jövedelmet. Tehát, ha ilyen forrásból származik külföldön szerzett bevételed, akkor ennél a banknál érdemes intézned a lakáshiteled igénylését. 

A jövedelem igazolásához az utolsó 3 havi bankszámlakivonatot fogja kérni a bank. Ha a kivonatok külföldi bankból származnak, akkor fordítást is kér a MagNet. Ezeken felül a vállalkozói jövedelem igazolásához az adóbevallásodra és adóigazolásodra az előző évről, valamint ezeknek a magyar nyelvű fordítására is szükséged lesz a MagNet lakáshitel igényléséhez.

A külföldön alkalmazottként szerzett jövedelem igazolásához a 3 havi bankszámlakivonat és a munkáltatói igazolás az elvárt dokumentumok. 

A MagNetnél a másik egyedi lehetőség, hogy a bank elfogadja a külföldön kapott készpénzes jövedelmet is. Ehhez munkaszerződés, adóigazolás benyújtása szükséges magyar nyelvű fordítással együtt. 

MKB Bank

A 2023 május 1-től MBH Bank néven működő hitelintézet várhatóan a korábbi MKB banki szabályozást fogja tovább vinni, ám erről jelenleg még nem áll rendelkezésünkre bővebb információ.

Az MKB Bank szabályai szerint a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem esetén határozatlan idejű szerződés és legalább 9 hónapos munkaviszony szükséges. Itt van egy olyan kitétel is, hogy elfogadható, ha 3 hónapja vagy a jelenlegi munkahelyeden, ha már előtte is külföldön dolgoztál legalább 2 évig. Határozott idejű munkaviszonyodat csak akkor fogadják el, ha az Európai Unió intézménye által vagy alkalmazva és a határozott időből még legalább 1 év hátra van. 

Az MKB-nál csak előzetes munkáltatói ellenőrzés után adható be a hitelkérelem. 

OTP Bank

Az OTP-nél kissé szigorúbban fogadják el a külföldi munkaviszonyt. Náluk akkor érdemes próbálkoznod, ha a jövedelmed Ausztriából, Németországból vagy Szlovákiából származik. A munkaviszonyodnak legalább 6 hónaposnak kell lennie az OTP lakáshitel igényléshez

Elfogadják az Európai Unió intézményei általi foglalkoztatást is.  Ilyen esetben a benyújtás időpontjától számított 60 napnál nem régebbi „Igazolás elsődleges betegbiztosítási fedezetről” fogadható el az OTP Bank szabályozása alapján. Ezt az igazolást a Közös Betegbiztosítási Rendszer (JSIS = Joint Sickness Insurance Scheme) állítja ki.

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Banknál kizárólag az Európai Unió országaiban, valamint ezeken kívül Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén szerzett jövedelmet fogadják el lakáshitel igénylés elbírálásakor. Határozatlan idejű és már legalább 6 hónapja tartó munkaviszony fogadható el a bank szabályozása szerint.

Fontos tudnivaló, hogy bár a Brexit után is sok honfitársunk dolgozik Angliában, ám az ott szerzett jövedelem nem lesz elfogadható a Raiffeisen Banknál, ha náluk szeretnél lakáshitelt igényelni.

Unicredit Bank

Az  Unicredit Bank nem fogadja el a külföldi jövedelmet semmilyen formában sem. Bár már hosszú ideje nagyon versenyképes kamatokkal lehet náluk hitelt felvenni, ám ha jövedelmed külföldön szerzed, akkor más bankok ajánlatai között kell megtalálnod a számodra optimális lehetőséget.

Összefoglalás

A hazai bankok többségénél tehát jó eséllyel tudsz igényelni lakáshitelt külföldön szerzett jövedelemmel. Elsősorban az Európai Unió államait preferálják a bankok a jövedelem forrásaként. Alkalmazottként és határozatlan idejű munkaviszonnyal lesz a legkönnyebb dolgod a hiteligénylés elbírásakor. Természetesen a bank által elvárt minimális jövedelmi feltételeknek is meg kell felelned, hogy megkaphasd a kívánt hitelt.

Gyakran ismételt kérdések

A külföldi nyugdíj elfogadható-e?

Szinte minden banknál elfogadható jövedelemként számolnak a külföldi nyugdíjjal. Területi megkötés van, ugyanis általában az EU-tagállamok és az EFTA tagországai elfogadhatóak a nyugdíj forrásaként. A bank hiteligényléskor kérni fog a nyugdíjat folyósító külföldi állami intézménytől származó hivatalos dokumentumot, mely tartalmazza a nyugdíj összegét és folyósításának időtartamát.

Külföldi várandós táppénz elfogadható-e?

Ebben a hazai bankok szabályozása egységes, ugyanis hiteligénylésnél egyik banknál sem elfogadható jövedelem a külföldi várandós táppénz.

 Milyen fordítást fogad el a bank az igazolásokról?

A bankszámlakivonat, a munkaszerződés vagy más igazolás hiteles fordítását az OFI vagy bármely Magyarország területén működő fordítóiroda elkészítheti. Ennek is van bizonyos költsége, aminek mértékéről az interneten érdemes előre tájékozódnod.

chatsimple