Online lakáshitel igénylés

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 12 perc

A pandémia sok szempontból rendezte át az életünket, többek között előnyössé váltak azok a folyamatok, melyeket akár otthonról, online is intézhetünk. A lakáshitelezés piacán is megjelentek a digitális hiteligénylések, a kölcsönigénylés nagy részét kényelmes körülmények között, gyorsan, egyszerűen és rugalmasan bonyolíthatod le egyes pénzintézeteknél. Jelenleg még csak pár banknál érhető el ez a szolgáltatás, de valószínűleg rövid időn belül egyre több pénzintézet biztosítja majd ügyfelei részére a kényelmes online folyamatot.

Online hitelt igényelni  3 pénzintézetnél lehet, a K&H Bank, a CIB Bank és a Gránit Bank rendelkezik ezzel a szolgáltatással. Összefoglalónkban bemutatjuk neked az online kölcsönigénylés menetét, előnyeit és segítünk abban is, hogy miként tudod még egyszerűbbé tenni a folyamatot hitelszakértő segítségével.

Mit is jelent az online lakáshitel igénylés?

Online lakáshitel igénylés esetén különböző digitális csatornák segítségével a banki ügyintézésed jelentős része egyszerűbbé válik. 

A kapcsolatot ebben az esetben a kiválasztott pénzintézettel nem személyesen kell felvenned, hanem  telefonon, vagy videóhíváson keresztül. A banki előszűrés, ügyfélminősítés is ezeken a csatornákon keresztül zajlik. A kölcsönkérelmi dokumentációt a banki ügyintéző legenerálja részedre, és a benyújtandó dokumentumokkal együtt kell visszaküldened. A nyomtatványok feltöltése után elindul az értékbecslés és a hiteligényed bírálata. Amennyiben pozitívan dönt az adott pénzintézet az igényedről, a szerződésedet már személyesen az általad kiválasztott bankfiókban kell aláírnod.

Nézzük meg pontosan, hogy melyik banknál milyen folyamatra számíthatsz az ügyintézés során.

K&H Bank online lakáshitel igénylés folyamata

 1. Az első egyeztetés telefonon történik. A bank honlapján tudsz visszahívást kérni, ezzel tudod elindítani a folyamatot.
 2. A telefonos egyeztetés során a bank ügyintézője elkészíti az előminősítést és az előzetes hitelbírálatot, majd tájékoztat téged a lakáshitel várható törlesztőjéről és egyéb kondícióiról. Amennyiben az ajánlat megfelel számodra, a tanácsadó legenerálja a kölcsönigénylő dokumentumokat, és megküldi számodra emailben. Azt is el kell döntened, hogy melyik K&H bankfiókban szeretnéd majd személyesen aláírni később a szerződést.
 3. Ezután a bank hitelszakértője felveszi veled a kapcsolatot. A kiküldött kölcsönkérelmi dokumentumokat át kell nézned, és amennyiben rendben találsz mindent, alá kell írnod. A hitelbírálathoz szükséges dokumentumokról is kapsz tájékoztatást, azokat is össze kell gyűjtened. Piaci lakáshitel igénylés esetén az aláírt dokumentumokat szkennelve el kell küldened a hitelszakértőnek.
 4. Amennyiben állami támogatást is szeretnél igényelni (babaváró hitel, csok, kamattámogatott  hitel, ÁFA-visszatérítés), úgy aláírás után ügyfélkapun keresztül tudod hitelesíteni a dokumentumokat. Ezt követően e-mailben kell elküldened őket a távbanki ügyintézőnek.
 5. A benyújtott dokumentumok alapján a K&H kiküldi az értékbecslőt, melynek díját egy ingatlanra vonatkozóan vissza is térítik (A bank sms-t küld az értékbecslés megrendeléséről). Az ingatlannak meg kell felelnie a fedezeti kritériumoknak és fontos, hogy maximum a forgalmi érték 80%-áig finanszíroz majd a bank.
 6. Az értékbecslés eredménye után elindul a hitelbírálat. Ennek kimeneteléről a pénzintézet hitelszakértője telefonon keresztül tájékoztat. (A bank sms-t is küld a hitelbírálat eredményéről). Felvilágosítást ad továbbá a jelzálog-kölcsönjogviszony lényeges tartalmi elemeiről és kondícióiról.
 7. A szerződéskötést megelőzően e-mailben elküldik neked a szerződéstervezetet, melynek áttanulmányozására legalább 3 napot biztosítanak. Arra érdemes odafigyelned, hogy az ajánlat 15 napig érvényes.
 8. A következő lépés már a bankfiókban történik. Szerződéskötésre időpontot egyeztetnek veled és be kell menned a korábban kiválasztott K&H fiókba. (A bank sms-ben is értesít a hitelszerződés elkészültéről). A bankfiókban papír alapon is alá kell írnod a korábban emailen visszaküldött dokumentumokat. A bírálathoz szükséges dokumentumokat is be kell mutatnod, melyek egyezését ellenőrzik.    
 9. Ezután következik a kölcsönszerződés aláírása a bankban, majd a közjegyzői okirat aláírása a közjegyzőnél. A közjegyzői okirat hiteles példányát elektronikus formában, közjegyző által a bank cégkapu felületére beküldve is elfogadja a K&H. 
 10. Mindezt követi a hitel folyósítása, miután teljesítetted a folyósítás egyedi feltételeit.
Fiatal pár otthonról a laptop előtt intézi pénzügyeit - online lakáshitelt is lehet igényelni.

CIB Bank online lakáshitel igénylés folyamata

 1. A CIB banknál az ügyintézés elektronikus úton történik, videóbanki csatornán keresztül. Ahhoz, hogy tudj online hitelt igényelni a következő eszközökkel kell rendelkezned: 
 • Chrome vagy Firefox böngészővel, webkamerával vagy mikrofonnal, stabil internet kapcsolattal.
 • videokamera 640x480 minimum kamera felbontással,
 • 4 gigabyte RAM,
 • élő szoftvertámogatással rendelkező operációs rendszer, 
 • friss videókártya driverek,
 • támogatott böngészők: Google Chrome, Mozilla Firefox,
 • legalább 300 kbit/s sávszélesség.
 1. A www.cib.hu weboldalon, az általad kiválasztott jelzáloghitel termékoldalán, a kalkulátor használatát követően ki kell választanod az „online igénylés” gombot. Itt ki kell töltened egy kérdőívet és meg kell adnod személyes elérhetőségeidet, hogy a bank munkatársa fel tudja veled venni a kapcsolatot.
 1. Videóbanki csatornán keresztül kizárólag piaci kamatozású lakáshitelek igényelhetőek, a CIB Bank Otthonteremtési Kamattámogatott hitel, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az Adó-visszatérítési támogatás termékek esetében nem választható az online hiteligénylési folyamat. Nem lehet továbbá meghatalmazotton keresztül online folyamatot intézni.
 1. Miután megadtad az adataidat, a CIB videóbankárja felveszi veled a kapcsolatot, és le tudjátok egyeztetni, mikor alkalmas számodra a videóhívás.
 1. A videóhívás keretein belül megtörténik az előzetes tájékoztatás, ügyfélminősítés, majd a videóbankár kiküldi számodra a hiteligényléshez szükséges nyomtatványokat, illetve azt, hogy neked milyen dokumentumokat kell bemutatnod. Amennyiben adóstárs is szerepel az ügyletben, neki is ott kell lennie a videóhívásnál. A hívás folyamán be is azonosítanak titeket, így mindenképpen legyenek nálatok a személyes okmányaitok.
 1. A hitelbírálatra a videóhívás keretében benyújtott dokumentumok, megtett nyilatkozatok és a megadott információk alapján kerül sor. A bank megrendeli az értékbecslőt, majd az ingatlan értékének meghatározása után, a rendelkezésre álló jövedelem és egyéb adatok alapján meghozza a döntést az ügyletedben.
 1. Pozitív döntés esetén az általad kiválasztott bankfiók munkatársa fog keresni, elmondja a szerződéskötés feltételeit, a folyósítás feltételeit. Segítségével időpontot egyeztethetsz a szerződés aláírására. Az okirat hitelesítése közjegyzőnél történik, a szerződés aláírása után.
 1. Amennyiben minden folyósítási feltételt teljesítettél, a bank folyósítja az igényelt hitelösszeget.

Gránit Bank online lakáshitel igénylés folyamata

 1. A Gránit Banknak weboldalán a  Kiszámítható Kalkulátor segítségével pár perc alatt készíthetsz magadnak  egy előzetes minősítést, és kiderül, hogy pontosan mekkora hitelt vehetsz fel a banktól. Az itt megadott adataid alapján a bank előzetes hitelbírálatot  végez, melynek eredményét a Digitális Ügyfélfiókodban tekinthetsz meg. 
 1. Az igénylési folyamat a továbbiakban a Digitális Ügyfélfiók felületén keresztül fog megvalósulni.
 1. Az online igénylés érvényes a bank piaci lakáshitel termékeire, de megigényelheted az állami támogatásokat, vagyis a CSOK-ot, az ÁFA-visszatérítést és az Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsönt is a felületen.
 1. A hitel és támogatások igénylése során személyes szakértő segít végigkalauzolni a folyamaton. A megadott adatok alapján elkészíti a kölcsönkérelmi nyomtatványokat, kiküldi részedre, és tájékoztat arról, hogy milyen dokumentumokat kell pluszban feltöltened az igényléshez.
 1. A Digitális Ügyfélfiók felülete egyszerű, jól átlátható, elég befotóznod, vagy szkennelned az igénylés nyomtatványait, és elindul a kölcsön igénylés folyamata. A bank megrendeli az értékbecslőt, majd a szakértő megállapítja az ingatlanod forgalmi értékét. Az ingatlan értéke és az  egyéb paramétereid alapján a bank hitelbírálatot indít el.
 1. A bírálat eredményéről a bank szakértője értesít, illetve a Digitális Ügyfélfiókba is feltöltik az adatokat. Ezután kiküldik a szerződés tervezetet, minimum 3 nappal a szerződéskötés előtt átolvasásra.
 1. A szerződéskötés a Gránit Bank központjában történik, ahol eredeti példányban is el kell vinned a korábban feltöltött ügyféldokumentációt ellenőrzésre. A szerződést ezután közjegyző előtt is alá kell írnod, ezt az időpontot is segít előzetesen leszervezni a bank.
 1. Amennyiben teljesítetted az összes folyósítási feltételt, megtörténik a hiteled folyósítása.

A folyamat tehát mind a három banknál hasonló, a különbség az egyedi online felületekben van. Gyakorlatilag a kölcsönigénylés teljesen digitálisan történik, a személyes megjelenés az utolsó lépcsőben, a szerződéskötésnél válik szükségessé. Egyértelmű előnye az online igénylésnek, hogy kényelmesen, akár otthonról is elindíthatod.. Mivel nem kell a fiókba menned, ezért időt takarítasz meg, hiszen az esetleges hiánypótlások feltöltése is online történik. Összességében a hiteligénylés folyamata egyszerűbbé, kényelmesebbé és gyorsabbá válik számodra.

Hogyan segíthet egy független hitelszakértő az online igénylés során? 

Egyértelmű, hogy az online hiteligénylés a lakáshitelezés innovatív, jövőbe mutató módja. Ugyanakkor a lakáshitel felvétel nulladik lépése továbbra is a döntés előkészítéséhez szükséges hiteles és részletes információk beszerzése, megfelelő értelmezése. Mindebben pedig egy tapasztalt és független hitelszakértő hatékony és díjmentes segítséget nyújthat, időt és pénzt spórolva neked.Még azelőtt érdemes felvenned a kapcsolatot vele, mielőtt megtalálnád álmaid otthonát. A legjobb ugyanis, ha már úgy indulsz neki a keresésnek, hogy pontosan tudod, hogy a saját paramétereid alapján mekkora hitelre vagy jogosult, és tisztában vagy az egyes banki konstrukciók előnyeivel és hátrányaival. 

Az ingatlanok böngészése során kiemelt támogatást nyújthat még a Hitelintéző, mely az ingatlan.com  előremutató szolgáltatása a magyar lakáshitelpiac digitalizációja felé. A Hitelintéző egyénre szabva mutatja be a megvásárolni tervezett ingatlan optimális finanszírozását, a lehetséges lakáshitel-konstrukciókat, beleértve az államilag támogatott megoldásokat – így például a csokot – is. 

Amennyiben a három említett bank valamelyik ajánlata éppen a legkedvezőbb számodra és online igényelsz, úgy az igénylés elindításakor a hitelszakértő segít eligazodni a kiküldött dokumentumok között, ellenőrzi az ajánlatokat és az ügyfélminősítésedet. Segít az esetleges hiánypótlásokban és a felületek használatában. Tehát a folyamat még gördülékenyebbé válik számodra. 

A hitelszakértő ugyanakkor a nem online igénylés esetén is a te személyes segítséged a folyamatban. Vagyis amennyiben számodra más - online lakáshitel igénylés folyamatával még nem rendelkező - bank ajánlata a kedvezőbb, úgy azt fogja tudni neked banki látogatás nélkül végigvinni. Tehát közreműködésével az összes banknál lévő folyamatot tudod otthonról intézni, és akkor kell csak személyesen a bankfiókban megjelenned, amikor megkötöd hitelszerződésedet.     

Összegzés

Napjainkban már egyre több mindent intézhetünk online, digitális eszközeink segítségével. Mindenki szeretne időt spórolni, illetve könnyebbé, átláthatóbbá tenni a különböző folyamatokat. Ma már tehát arra is van mód, hogy lakáshiteledet az otthonod kényelméből igényeld. Fontos azonban, hogy minden igénylés előtt körültekintően tájékozódj, végezz összehasonlításokat az egyes ajánlatok között és a kellő információ birtokában hozd meg a végleges döntésedet. 

chatsimple