Milyen otthonteremtési támogatások vehetőek igénybe 40 év felett?

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 10 perc

Számos otthonteremtési célú állami támogatás felső életkori határhoz van kötve. Cikkünkben összefoglaljuk a lakáscélú vagy lakáscélra is fordítható támogatások életkori határait, illetve mutatjuk azokat, amelyek 40 év felettieknek is igényelhetőek.

Lakásvásárláshoz, -építéshez, illetve meglévő otthonod bővítéséhez, korszerűsítéséhez minden támogatás jól jön. A támogatásoknak azonban általában számos feltétele van. 

Míg például az ingatlannal vagy az igénylők TB-jogviszonyával kapcsolatos elvárások érdekében lehet lépni, orvosolni a hiányosságokat vagy épp kivárni a jogosultsághoz szükséges időszakot, az életkori feltételből való kicsúszás miatt végleg eleshetsz a támogatástól.

Ezeket a támogatásokat igényelheted 40 éves kor felett 2024-ben

Táblázatunkban megnézheted, mely otthonteremtési támogatások igényelhetőek 40 éves kor felett is 2024-ben:

TámogatásA feleség 40 év feletti, igényelhető a támogatás 2024-ben?A férj 40 év feletti, igényelhető a támogatás 2024-ben?A támogatáshoz tartozó életkori korlát
Falusi CSOKmeglévő gyermekre: igen
vállalt gyermekre: igen, ha a férj 40 év alatti
meglévő gyermekre: igen
vállalt gyermekre: igen, ha a feleség 40 év alatti
valamelyik házastárs 40 év alatti vállalt gyermek esetén, meglévő gyermek utáni igénylésnél  nincs korhatár
CSOK Plusz2024-25-ben igen, de csak betöltött min. 12. hetes várandósság igazolásávaligen, ha a feleség megfelel az életkori és/vagy várandóssági feltételekneka feleség alapesetben 41 év alatt, az átmeneti időszakban várandósan 41 év felett is
Babaváró hitelnemigen, ha a feleség megfelel az életkori és/vagy várandóssági követelményekneka feleség alapesetben 30 év alatt, a 2024-es évben várandósan 30-40 év között is (min. 12. hetes várandósság igazolásával)
Jelzáloghitel-elengedésigenigennincs
ÁFA-visszatérítésigenigenha CSOK-hoz kapcsolódik, a CSOK igénylés életkori korlátjának megfelelően
Illetékmentességigen, CSOK-ra jogosultság függvényébenigen, CSOK-ra jogosultság függvényébena CSOK igénylés életkori korlátjának megfelelően
Otthonfelújítási Program 2024nem életkorhoz kötöttnem életkorhoz kötötta kölcsön lejáratáig 75 éves igénylő csak fiatalabb adóstárssal igényelheti

Falusi CSOK 2024

A falusi CSOK Magyarország területén preferált kistelepülésen vagy bármely település külterületén, külterületi lakásnak minősülő lakóingatlanra igényelhető. (Külterületi lakásnak a település külterületén, az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan minősül.) 

A falusi csokot az alábbi célokra lehet igényelni:

 • Használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése: csak egyidejű vásárlás és korszerűsítés és/vagy bővítés esetén. (Használt lakás vásárlásra önmagában nem igényelhető.) 
 • Meglévő használt lakás bővítése, illetve korszerűsítése: bővítés vagy korszerűsítés, vagy együttesen mindkét célra. (Meglévő használt lakásod korszerűsítésére, bővítésére akkor is igényelhető a támogatás, ha a annak megvásárlásához korábban már vettél fel csokot.)
 • Új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése. (Csak házra vonatkozik, például új társasházi lakás megvásárlására nem.)

A falusi csokot meglévő és előre vállalt gyermekekre is igénybe lehet venni. Ha előre vállalt gyermek(ek)re vennéd igénybe, akkor feltétel a házasság, és az egyikőtök legalább 40 év alatti legyen. Ha meglévő gyermek(ek)re történik az igénylés, akkor nincs életkori korlát, és a házasság sem feltétel.

A támogatási összegek 2024-től az alábbiak:

Használt lakás vásárlás és egyidejű korszerűsítés és/vagy bővítésMeglévő használt lakás korszerűsítéseMeglévő használt lakás bővítése vagy bővítése-korszerűsítéseÚj ház vásárlása, építése
1 gyermek1 millió Ft500 ezer Ft600 ezer Ft1 millió Ft
2 gyermek4 millió Ft2 millió Ft2 millió Ft4 millióFt
3 vagy több gyermek15 millió Ft7 millió 500 ezer Ft7 millió 500 ezer Ft15 millió Ft

A falusi CSOK igénylése feltételekhez kötött, vannak:

 • igénylő(k)re vonatkozó személyi feltételek,
 • gyermekvállalással/gyermekekkel kapcsolatos elvárások,
 • ingatlannal összefüggő követelmények is.

A támogatás feltételeiről és igényléséről részletesen a falusi CSOK oldalunkon olvashatsz.

Anya és kisiskolás fia.

CSOK Plusz

A CSOK Plusz hitelt 2024. január 1-től az ország egész területén igénybe lehet venni. A preferált kistelepüléseken és külterületeken a CSOK Plusz mellett a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást is lehet igényelni.

A CSOK Plusz:

 • egy gyermekre: 15 millió Ft,
 • két gyermekre: 30 millió Ft,
 • három vagy több gyermekre: 50 millió Ft maximum.

A maximálisan felvehető hitelösszeg számításánál a meglévő gyermekek is figyelembe vehetők.  A CSOK Plusz hitel igényléséhez a hamarosan megjelenő jogszabályi feltételeknek és a bank hitelbírálati feltételeinek is meg kell felelni.

A CSOK Plusz alappilléreit így foglalhatjuk össze:

 • A CSOK Plusz egy kamattámogatott hitelkonstrukció, maximum 3 százalékos kamattal, 10-25 év futamidővel.
 • A CSOK Pluszt azok a házaspárok vehetik igénybe, akik még szeretnének gyermeket vállalni. 
 • A feleség 41 év alatti lehet, de két éves (2024-2025) átmeneti időszakban azok a házaspárok is igényelni tudják a támogatást, ahol a feleség a 41. életévét ugyan már betöltötte, de igazoltan túl van várandóssága 12. hetén.
 • Első lakás vásárlására, építésére vagy családbővülés miatti lakáscserére (vásárlás, építés), lakásbővítésre vehető fel.
 • A hitel felvétele után 1 évig csak a kamatokat kell fizetni, a tőkét nem. 
 • Az első megszülető gyermek után 1 éves hitelmoratórium kérhető (azalatt nem kell fizetni a törlesztőrészleteket)
 • A hitelfelvétel utáni második gyermektől kezdve gyermekenként 10 millió forintot elengednek a fennálló tőketartozásból a gyermek születése után.
 • Első közös otthonra maximum 80 millió forint, nagyobb ingatlanba költözés esetén maximum 150 millió forint értékű ingatlanokra lehet igénybe venni.

A CSOK Pluszról további információkat kaphatsz és ingyenes szakértői segítséget kérhetsz CSOK Plusz oldalunkon.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel nem klasszikus otthonteremtési támogatás, mivel szabad célra használható fel. Ugyanakkor az igénybe vevő házaspárok nagy része lakáscéllal kapcsolatban használja fel a Babavárót, például lakásvásárlásra, lakáskorszerűsítésre. 

A babaváró egy kamatmentesen induló kölcsön, amelyet olyan házaspárok igényelhetnek 2024-ben, amelyeknél a feleség 30 év alatti, vagy 30 és 40 év közötti legalább 12 hetes várandós. Így azok a házaspárok, amelyeknél a feleség 40 év feletti, 2024-ben nem tudják igényelni a Babaváró hitelt! 

A hitel felvétele utáni 5 évben, ha megszületik legalább egy gyermeke a házaspárnak, a hitel  futamidő végéig kamatmentes marad. A második gyermek születése után a fennálló tartozás 30 százaléka, a harmadik után a tartozás egésze elengedésre kerül. A Babaváró hitelt 2024-ben maximum 11 milliós összegben igényelhetik az arra jogosultak. A jogosultsági feltételekről részletesen tájékozódhatsz összefoglaló cikkünkből:

Jelzáloghitel-elengedés

Sok családnak van lakáscélú jelzáloghitele, amelyet a támogatás keretében csökkenthetnek, mivel a második gyermeket vállalóknál 1 millió forintot, míg a harmadik gyermeknél 4 millió forintot enged el az állam a visszafizetendő hitelösszegből. Majd minden további gyermek születése után a 1 millió forint elengedését kérheted fennálló jelzáloghiteledből.

A jelzáloghitel-elengedésre való jogosultságnál nem az igénylő szülőknek kell megfelelni életkori követelményeknek, hanem a gyermekszületés idejének kell az alábbi időpontokra esnie:

A gyermek születésének dátumaHányadik gyermek a családbanTartozáselengedés összege
2018. január 1. előtt-
2018. január 1 - 2019. június 30.harmadik vagy további1 millió Ft
2019. július 1-tőlmásodik1 millió Ft
2019. július 1-tőlharmadik4 millió Ft (ha a gyermek 2019. július 1. után született, de június 30-ig igényeltétek rá, mint magzatra az 1 millió Ft-ot, akkor 3 millió Ft)
2019. július 1-tőlnegyedik vagy további1 millió Ft (ha még nem vettétek igénybe valamelyik előző gyermekre a támogatást, akkor 4 millió Ft)

A támogatás vér szerinti gyermek esetén a várandósság 12. hete után, a gyermek születését /örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását/  követő 180 napon belül nyújtható be. A 2020. július 1. előtt (de természetesen 2018. január 1. után) született gyermekek esetében nincs a támogatás iránti kérelem benyújtására vonatkozó időkorlát.

A jelzáloghitel-elengedés feltételeiről korábbi összefoglaló cikkünkben olvashatsz:

ÁFA-visszatérítés 

Az új lakást vásárlók, építkezők az alábbi ÁFA-visszatérítési támogatásra lehetnek jogosultak:

 • Ha magánszemélyként építkezel, visszaigényelheted a munkálatok költségének 27 százalékos ÁFA-tartalmát, maximum 5 millió forint összeghatárig.
 • 5 százalékos ÁFA visszaigénylésére csak akkor van lehetőség, ha újépítésű ingatlant vásárolsz, illetve generálkivitelezéssel építteted meg új otthonodat, és mindehhez csokot is igénybe veszel. 
 • Ha preferált kistelepülésen lévő ingatlanodat bővíted vagy korszerűsíted, szintén visszaigényelhető az anyag- és munkadíj költségek 27 százalékos ÁFA-tartalma, a falusi CSOK igénybevételétől függetlenül, maximum 5 millió forintig.

Az ÁFA-visszatérítés szabályairól korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Illetékmentesség CSOK-kal

A CSOK Plusz kamattámogatott hitelt vagy a falusi CSOK-ot igénylők továbbra is illetékmentességre lehetnek jogosultak a vagyonszerzési illeték tekintetében.

Otthonfelújítási program

Az ingatlanok energetikai korszerűsítésének k céljára 2024-ben egy új Otthonfelújítási Program került bevezetésre, melyet az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni. A kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést kell elérni. Ingatlanonként maximálisan 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önerő mellett. A program vissza nem térítendő támogatási része főszabály szerint a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmétől függően 2,5-3,5 millió forint lesz, mely a hitel tőketartozását csökkenti.

Az Otthonfelújítási Program keretében szigetelést, nyílászárócserét, használati melegvízrendszer és fűtésrendszer korszerűsítését, melegvizes puffertartály létesítését lehet végezni.

A kamatmentes hitelt 2024. június 3-tól lehet igényelni személyesen az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által kialakított MFB Pont Plusz lakossági hálózatánál, 2025. december 31-ig. A program keretösszege 108 milliárd forint.

chatsimple