Bankkártyával külföldön: mire figyelj nyaralás előtt és közben?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 10 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Külföldi nyaralás előtt érdemes megtenned néhány óvintézkedést, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, például ne tiltsa le tévedésből a bank a kártyádat. És nyaralás közben is jobb, ha megfogadsz néhány tanácsot.

Mikre figyelj nyaralás előtt?

Lezárult az idei tanév, sok család külföldi utazást tervez. Ahhoz, hogy felhőtlen legyen a nyaralás, érdemes a pénzügyekre, különösen a bankkártyás fizetésekre odafigyelni. Összeállításunkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Bankkártya lejárata

Első körben érdemes megnézni, hogy meddig érvényes a bankkártyád. Bár a bankok szinte mindig szólnak korábban, ha közeledik a határidő, biztos, ami biztos, mindenképp ellenőrizni kell. Nagyon kellemetlen érzés, ha külföldön a fizetéskor derül ki, hogy nem érvényes a kártyád. 

A bank ügyfélszolgálatának száma legyen kéznél

Az utazás előtt tanácsos elmenteni a bankod ügyfélszolgálatának a telefonszámát, hogy ha probléma adódik, akkor azonnal tudj segítséget kérni. Megszokhattad, hogy az interneten manapság minden elérhetőséget megtalálsz, de ha nem EU-s országban vagy, és pont akkor fogy el a mobilneted (ami amúgy is nagyon drága tud lenni), akkor jól jön, ha csak a korábban elmentett banki telefonszámot kell kikeresned a telefonodból.

Jelezd a banknak előre, ha távoli országba utazol

Fontos tudni, hogy a bankok automatikusan figyelik a kártyás költéseket, ha pedig szokatlanul nagy forgalmat észlelnek külföldön, akkor elképzelhető, hogy letiltják a kártyát, főleg ha ez egy egzotikus, távoli országban történik, ahol sosem költöttél még azelőtt.

Éppen ezért tanácsos előre jelezni a banknak, hogy külföldi utazásra mentek, és ezért esetleg a megszokottnál nagyobb összegű fizetésekre kerül majd sor akár a világ túlsó felén.

Ellenőrizd a kártyalimitet

Ha már nagy összegű kártyás költések: nyaraláskor lehet, hogy a szállás díját egyben kell kifizetni, de ez az összeg meghaladhatja a kártyalimitet, amit ilyenkor át kell állítani. Kellemetlen, ha ez ott derül ki, miközben a legtöbb esetben a mobilbanki alkalmazáson keresztül egy perc alatt elintézhető. Ha nem találod ezt a funkciót, telefonon is kérheted a limit magasabbra állítását. Arra figyelj, hogy a kártyalimit biztonsági okokból 24 óra múlva visszaállhat az eredeti értékre, ezért a fizetés előtt pár órával ellenőrizd.

nő hátulról, olaszországi szőlőben, külföldi nyaraláson

Mikre figyelj nyaralás közben?

Külföldön elfogadott kártya legyen nálad

Előfordulhat külföldön, hogy nem fogadják el a kártyádat. A Mastercard és a Visa kártyáival a legtöbb fejlett országban nincs probléma, viszont azok a kártyák nem használhatóak külföldön, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank logója szerepel. Ebben az esetben is jól jöhet a Revolut vagy a Wise virtuális kártyája, amiről később még lesz szó.

Kerüld el a dinamikus devizaváltást

Ahogy arról már korábban írtunk, egyre több alkalommal találkozhatsz azzal, hogy külföldi bankkártyás vásárláskor a POS-készülék felkínálja, hogy forintban is fizetheted a vásárlás összegét. Ezt az úgynevezett dinamikus devizaváltás (DCC – Dynamic Currency Conversion) szolgáltatás teszi lehetővé. Erről azonban azt kell tudni, hogy egy ilyen tranzakciónál az átváltási árfolyam jóval kedvezőtlenebb lehet, mint amennyit a kártyatársaság és a magyar bankod alkalmaz, mivel ilyenkor a kereskedő határozza meg az árfolyamot. Általánosságban az lehet célravezető, ha fizetéskor a helyi pénznemet látod kiírva a terminálon, mert ilyenkor a váltást a te bankod végzi.

Mennyiért vált devizát a bankod?

Ha kártyával fizetsz, és a DCC-t sikeresen elkerülöd, akkor a vásárlás maga külföldön is díjmentes, nem kell utána tranzakciós illetéket fizetni, viszont mivel devizaváltás történik, így az átváltási árfolyamban benne van a bank és a kártyakibocsátó cég haszna is.

A magyarországi bankok euró árfolyamát és dollár átváltási árfolyamát külön oldalunkon követheted valós időben. Érdemes megnézni, hogy a díjmentes középárfolyamhoz képest mennyivel vált rosszabbul a bankod.

Ne bízz az sms értesítésben

Gondolhatod, hogy nem kell megnézned a banki átváltási árfolyamot, hiszen úgyis jön róla sms vagy push-értesítés, és ott látni fogod, hogy a devizás fizetés mennyi volt forintban – egyszerűen elosztod egyik összeget a másikkal, és kijön az átváltási árfolyam. Csakhogy a visszaigazoló értesítésekben sem lehet teljesen megbízni.

Amikor kártyával fizetsz, csak a terhelés történik meg: a bank zárolja az adott összeget a kártyádon. A végleges lekönyvelés akkor következik be, amikor a kereskedő bankja megkapja a pénzt a bankodtól. Ez akár egy-két napos késéssel is történhet attól függően, hogy a POS-terminált üzemeltető kereskedővel milyen rendszerességgel számol el az ottani bank. Egy-két nap alatt pedig az árfolyam jelentősen változhat. Ennek következtében a fizetésed végösszege magasabb vagy alacsonyabb lehet, mint az az első terheléskor látszott. Érdemes tehát külföldi utazás után átnézni az egyenleget és a bankszámlakivonatot, hogy lásd, valójában mennyit is költöttél.

Ha push-értesítés helyett sms-ben kapod a tranzakciós üzeneteket, akkor mutatjuk, miért érdemes lemondanod őket:

Kártyás fizetés Revoluttal vagy Wise-zal

A Revoluthoz és a Wise-hoz hasonló fintech szolgáltatók az olcsó átváltási árfolyamaik miatt népszerűek.

A Revolut alkalmazás esetében az ingyenes csomagban is elérhető a kedvezményes devizaváltás összesen 29 pénznemben, ami a bankokhoz képest nagyon kedvező átváltási árfolyamot biztosít havi 1000 eurónak megfelelő devizáig (bizonyos fizetős csomagoknál korlátlanul). Fizethetsz virtuális Revolut-kártyával, ehhez egy NFC-s mobiltelefonra lesz szükséged (lásd még: mobilfizetés), de rendelhetsz fizikai kártyát is a Revolut-számládhoz.

Hétvégén az árfolyam kedvezőtlenebb lehet a devizapiac zárva tartása miatt, ilyenkor az “átváltás bizonytalanságára” hivatkozva plusz díjat számolnak fel. Megoldás lehet, hogy Revoluton nyitsz egy devizaszámlát, és még hétvége előtt átváltasz annyi forintot devizára, amennyire vélhetően szükséged lesz. Így kártyás fizetésnél arról a számláról fog fizetni az alkalmazás, amin a céldeviza megtalálható. Ezzel elkerülöd a hétvégi kedvezőtlen átváltást.

A Wise (korábbi nevén TransferWise) több mint 50 deviza ingyenes tárolását, 12-féle pénznemben átutalások fogadását és 20-féle devizában pénzfeltöltési lehetőséget tesz lehetővé. A Wise átváltáskor a középárfolyamhoz igazodik, vagyis ez is nagyon kedvező.

A Wise is biztosít virtuális kártyát, de ennek a használatához előbb fizikai kártyát kell igényelned. A fizikai kártyának meg sem kell érkeznie, elég az igénylésig eljutni, és máris használhatod a virtuális kártyát, tehát ez nem lesz akadálya annak, hogy azonnal tudj külföldön fizetni vele. A betéti kártya nagyjából 2 hét alatt érkezik meg, és éves díja nincs, de a kibocsátásért 2420 forintot kell fizetni.

Mivel pénteken, magyar idő szerint 22 órakor bezár a deviza-kereskedelemmel foglalkozó New York-i forex-piac, ezért hétvégén nincs új árfolyam a Wise-nál. A hétvégén feladott utalást a Wise a pénteki utolsó árfolyamon fogja átváltani, így náluk nincs hétvégi felár, mint a Revolutnál.

Készpénzfelvétel külföldön ATM-ből

Ha a kártyás fizetés nem működik, valuta nincs nálad, és mindenképp készpénzben kell fizetni, akkor az ATM-ek nyújtanak segítséget, ám a külföldi készpénzfelvétel díja sokszor elég borsos lehet. Emiatt az utazás előtt érdemes megnézni azt is, hogy a bankodnál mennyibe kerül a külföldi készpénzfelvétel. Amiről nem feltétlen tudsz tájékozódni, hogy maga az ATM-et üzemeltető szolgáltató is számíthat fel díjakat. A körültekintő felkészülés részeként javasolt megnézni, hogy a nyaralás helyszínén, a szállás környékén hol találhatóak ATM-ek.

A Revolut 200 eurónak (kb. 75.000 forintnak) megfelelő készpénzfelvételt biztosít havonta bármelyik bankautomatából az ingyenes és a Plus csomagjában. Ez a havi limit a Premiumnál 400, a Metal csomagnál 800 euróra módosul. A készpénzfelvételnek legfeljebb 5 részletben kell teljesülnie. Bár elvileg ingyenes, az ATM üzemeltetője számíthat fel díjat a készpénzfelvételért. Ha túlléped a havi korlátot, 2 százalékos díjat számolnak fel.

Wise bankkártyával több mint 175 ország 2,3 millió ATM-éből vehetsz fel készpénzt. Havi kétszer, összesen legfeljebb 200 euróig (kb. 75.000 Ft) a készpénzfelvétel ingyenes. Európában és az Egyesült Királyságban két készpénzfelvétel után 0,5 EUR/GBP fix díjat számolnak fel minden alkalommal. Ha a havi összeg 200 GBP/EUR feletti, akkor a fix díjon kívül 1,75%-os költség is van. Ezeken kívül az ATM üzemeltetője is számíthat fel díjat.

Nézd meg, van-e olcsóbb bankszámla

Ahogy említettük, érdemes megnézni, hogy a bankod mennyit számláz egy-egy ATM-es készpénzfelvételért külföldön. És ez csak egy a sok költség közül. A nyaralástól függetlenül is tanácsos időről időre átnézni a banki kínálatot, hogy milyen számlacsomagok és bankkártyák vannak éppen a piacon. A hozzájuk köthető kiadások ugyanis nagyon különbözőek lehetnek.

Maradva a kártyáknál: van olyan bankkártya, amit akár ingyenesen használhatsz, ha teljesíted a megfelelő feltételeket. Vannak 5 ezer forint alatti kiadással járó plasztikok, de vannak olyanok is, amelyekért akár 5-20 ezer forintot vagy még többet kérhet az adott bank éves szinten. A megfelelő választáshoz a bankszámla-kalkulátorunk nyújt kényelmes és gyors segítséget.